Лятната вечер в нощен клуб на плажа в черноморския курорт

...
Лятната вечер в нощен клуб на плажа в черноморския курорт
Коментари Харесай

Путин копнее за отмъщение срещу Европа и САЩ

Лятната вечер в нощен клуб на плажа в черноморския курорт Сочи наподобяваше модерна версия на гладиаторски пердах в имперски Рим. Руски бойци разрушиха " международен " тим в съревнование по смесени бойни изкуства. Оскъдно облечени дами развяваха съветски флагове и публиката ликува, до момента в който домакинският тим трупаше победи. Кулминацията беше нокаутът на 44-годишен американски войник, написа Bloomberg.

Беше август 2013 година и седеше на седалката на първия ред в бяла риза и обкръжен от охранители и политически помощници - Владимир Путин. Шест месеца по-късно президентът на Русия насочи страната си към война, като заграби Крим от Украйна и в последна сметка пълномащабна инвазия, която навлиза в третата си година идната седмица.

Сцената в Сочи капсулира светогледа на Путин: инсценирана проява на съветска мощност в лицето на това, което той вижда като пренебрежение към мястото на страната си в световния ред. Докато властническият водач се готви да затегне властта си на избори идващия месец, въпросът по какъв начин да се оправим с него стана още по-неотложен, откакто любимецът на републиканците Доналд Тръмп уточни, че в случай че се върне на поста си в Съединени американски щати, може да остави Русия да се оправи със страните от НАТО, които не извършват обещанията си за разноски за защита.

В Украйна Путин се пробва да нанесе собствен личен съдбоносен удар против Съединени американски щати и Европа, с цел да промени този световен ред в интерес на Русия. Залогът на Путин - подсилен от военна мощ и завист - е, че той може да подчини света на волята си. Китай, със личните си териториални упоритости, следи деликатно до каква степен Русия е в положение да прокара границите.

" Той седи тъкмо там, на трона си, следи целия скрит план и се пробва да разбере по какъв начин може да манипулира и да се възползва от всеки набор от интернационалните условия, с цел да продължи напред ", сподели Фиона Хил, някогашен основен консултант на Белия дом за Русия. " Путин може да наподобява, че губи колосално, само че в действителност печели - или ще си мисли, че печели. "

Окуражена от Тръмп, републиканската съпротива в Съединени американски щати против продължаването на въоръжаването на Украйна нараства. Милиардерът Илон Мъск също прикани американците да лобират в Конгреса да се опълчват на финансирането за Украйна, като сподели, че " няма метод, по дяволите ", Путин да загуби войната.

Как Путин стигна дотук е история в три елементи, основана на неоповестени до момента подиуми и диалози с някогашни държавни глави, дипломати и висши чиновници на Кремъл, обхващащи повече от десетилетие.

Той беше сътрудникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който излезе от сенките, с цел да управлява страната си след разтърсванията от 90-те години на предишния век при Борис Елцин; Путин беше президентът, който демонтира олигархията, пръкнала се от комунизма и стана неин всесилен владетел; и в този момент е военновременен водач, който се пробва да подсигурява, че нашествието му в Украйна няма да се трансформира в неуспех, сходен на Афганистан, който оказа помощ за началото на гибелта на Съветския съюз, който той толкоз боготвори.

На 71 години, Путин е на път към пети мандат, макар че стотици хиляди руснаци бяха убити или ранени във войната, която значително стигна до задънена улица против украинските сили.

Той няма сериозен противник на изборите на 17 март, които ще му обезпечат още шест години като президент, работа, за която даже не беше сигурен, че ще издържи след първия си мандат, завършил преди 20 години, съгласно хора, които са работили с него по това време. Кремъл е решен да показа успеха му като обществено утвърждение на нашествието.

Междувременно Путин прекроява съветското общество по собствен облик с невиждана скорост. Той разпалва родолюбив жар със комбинация от носталгия по имперското и руско минало на Русия, паралелно с най-суровите репресии от десетилетия. Той показва себе си като бранител на съветския суверенитет и обичайните православни християнски полезности против " демократичния " Запад.

Въпреки че нашествието му в Украйна провокира най-големия спор в Европа след Втората международна война, мащабът на разрива сред Русия и Запада през последните две години към момента наподобява сложен за мнозина да си го показват.

Месеци след последното преизбиране на Путин през 2018 година Русия одобри стотици хиляди задгранични гости за Световното състезание по футбол. Еманюел Макрон седна с Путин на финала в Москва, с цел да види по какъв начин Франция подвига трофея.

Френският президент беше измежду тези, които се пробваха да употребяват персоналните си връзки с Путин. Основната му угриженост беше, че Русия може да ухажва Китай, в случай че Европа му обърне тил. Макрон го предложения в лятната си резиденция през 2019 година, където Путин се появи с цветя за брачната половинка му Брижит. Повратната точка беше година по-късно, когато Путин сподели на Макрон, че е допустимо опозиционният водач Алексей Навални, който оцеля след опит за ликвидиране в Русия, да се е отровил.

Бившият чешки президент Милош Земан, който беше считан в Москва за добре надъхан към Русия, сподели, че не е решил Путин, изключително във връзка с желанията му в Украйна.

" Мислех, че Владимир Путин е разумен, а не прочувствен, че не може да предприеме стъпка, която обективно би отслабила ползите на Руската федерация ", сподели той в изявление. " Така че по тази причина обществено споделих, малко преди съветската експанзия, че руснаците не са простаци да нападат Украйна. И за жалост се оказа, че те са простаци. "

Всичко това е доста надалеч от енергичния водач, обичащ джудото, който размени болния Елцин, припрян да си партнира със Съединени американски щати и Европа. В този меден месец Путин даже допусна, че Русия може да се причисли към НАТО, който в този момент той афишира за екзистенциална опасност за страната си.

Това беше Путин, който беше първият задграничен водач, който се обади на президента на Съединени американски щати Джордж У. Буш, с цел да предложи поддръжка след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година По-рано тогавашният министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър отлетя за Санкт Петербург за диалози с Путин, до момента в който той към момента беше настоящ президент през март 2000 година Двамата участваха на зрелище на операта на Сергей Прокофиев " Война и мир ".

Путин упрекна Запада, когато напомни предлагането си да се причисли към НАТО в тирада пред годишната среща на Валдайския спорен клуб, съветски мозъчен концерн, в Сочи през октомври. След разпадането на Съветския съюз, което постави завършек на Студената война, " мислехме, че сме станали част от тълпата ", сподели той. " Предполагам, че казусът е бил в техните геополитически ползи и надменност към другите. "

Старши консултант на Путин по това време сподели, че съветският водач в действителност желае да построи по-тесни връзки със Запада. Той се срещаше освен с задгранични водачи, само че и с министри и от време на време даже единствено с посланици, с цел да изясни възгледите си, в това число по най-противоречивите тематики като войната му в Чечня. Каквото и да сподели Путин обаче, съветските военни не имаха вяра, че ще има съюз с Организацията на Северноатлантическия пакт.

" Ние в Министерството на защитата в никакъв случай не сме получавали заповеди, които да алармират за сериозността на сходни планове ", сподели Евгений Бужински, някогашен военачалник, който е служил в отдела за интернационалните връзки от 2002-2009 година

Чувство за изменничество

Негодуванието постепенно го обсеби. Путин постоянно се ядосваше след срещи с представители на Съединени американски щати. Разочарованието от Запада последователно се трансформира в възприятие за изменничество по въпроси като проектите на Съединени американски щати за нова система за противоракетна защита в Европа.

Най-накрая избухна в яд в прословутата си тирада на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 година Пред аудитория от западни водачи Путин осъди НАТО и назова разширението му " сериозна провокация ".

" Той фундаментално неправилно разбра американския интерес и политика ", написа Уилям Бърнс, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Москва и в този момент шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, в книгата си от 2019 година " Задният канал: записки за американската дипломация и причините за нейното възобновяване ". Съединени американски щати се отнасяха към Русия като към " мощ в стратегически крах " в ранните години на Путин и " сигурно нямаше потребност да обсъждаме дълготрайни двупартийни цели и партньорства в Европа, с цел да си купим благоволението на Путин ", сподели той.

С процъфтяващите цени на петрола и газа, които пълнят хазната на Кремъл и подхранват икономическото възобновяване от постсъветския колапс, Путин се зае с траяла повече от десетилетие стратегия за превъоръжаване, която отпусна стотици милиарди долари за модернизиране на съветската войска.

" Съединени американски щати също изпуснаха топката ", сподели Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа. " Бяхме нереалистични във връзка с съветската опасност сред 2010 и 2014 година и в този момент плащаме цената за това. "

Когато НАТО за първи път отвори вратите си за евентуално участие на Украйна и Грузия на срещата си през 2008 година, Путин предизвести Буш, че Украйна ще престане да съществува, в случай че влезе в алианса, заяви съветският вестник Комерсант. Месеци по-късно, в къса война в Грузия, съветските войски се приближиха до столицата Тбилиси, циментирайки контрола на Путин над два разколнически района.

По това време Путин управляваше като министър-председател, откакто персонално избра Дмитрий Медведев за президент за четири години през 2008 година, с цел да съблюдава рестриктивните мерки на мандата в конституцията на Русия. Медведев разгласи през септември 2011 година, че дава път на Путин да се върне в Кремъл.

На назад във времето мощни съдружници се тормозят от загубата на въздействие и пари от кръга на Медведев, подкрепящ завръщането на Путин. Медведев беше по-млад, по-рационален, технократ, само че Путин беше гарантът за непоклатимост, сподели в персонален диалог един от най-богатите хора в Русия през 2012 година И без своя " цар " системата ще стане слаба, сподели индивидът.

Ръководената от НАТО интервенция в гражданската война в Либия през 2011 година, след резолюция на Организация на обединените нации, по която Медведев се въздържа, беше може би последната капка, която преля чашата. Путин беше ужасяващ, когато гледа видео на навалица, която убива и осакатява либийския водач Муамар Кадафи, сподели човек, осведомен с въпроса. Той заключи, че Медведев е прекомерно слаб, с цел да се опълчи на Запада.

Путин взе две трети от гласовете на изборите през март 2012 година макар най-големите демонстрации против ръководството му. Тези митинги постоянно включваха предприемаческата и креативна междинна класа, която се появи в Русия и искаше повече дума в своето политическо бъдеще. След като неговата президентска лимузина мина алегорично през пустите московски улици до встъпването му в служба през май, Кремъл стартира необятно публикувана принуда, хвърляйки в пандиза опозиционни деятели и етикетирайки неправителствените организации като " задгранични сътрудници ".

Отново президент, Путин от ден на ден се обръщаше към руснаците, които изпитваха носталгия по сигурността на руското минало, изключително в провинциите на страната, като своя политическа база. Той се отдаде на каскади в стил екшън мъж, постоянно без риза, които раздухаха мачо имиджа измежду главните му поддръжници.

Проучванията посочваха спадащ рейтинг на одобрение преди завземането на Крим през 2014 година Потоп от шовинизъм по-късно изпрати поддръжката над 80% в продължение на години.

Военната интервенция стартира дни откакто Русия беше хазаин на Зимните олимпийски игри в Сочи, на които Путин даде рекордните 50 милиарда $, с цел да покаже Русия като спортна суперсила. Руският тим, който оглави класацията за медали в Сочи, по-късно беше оголен в допинг скандал, управителен от службите за сигурност на Путин и му беше неразрешено да взе участие във всички олимпийски надпревари.

Путин също се опита да измами света. Той изрично отхвърли бойците, наречени " зелени човечета ", които превзеха Крим в униформи без маркировки, да са съветски. Това беше нагла неистина - година по-късно Путин призна, че бойците са негови. Русия беше изключена от групата на осемте, а Съединени американски щати и Европа постановиха наказания.

Относително приглушеният интернационален отговор на анексията и скокът на известността му вкъщи ускориха чувството на Путин, че той не е просто благополучен водач, само че и божествено въодушевен, споделиха хора, близки до Кремъл. Вячеслав Володин, тогава заместник-ръководител на кабинета на Кремъл, сподели на задгранични учени и анализатори на среща във Валдай през 2014 година, че " в случай че има Путин, има и Русия. Няма ли Путин, няма Русия.

Моделът на машинация се повтори преди пълномащабното навлизане през февруари 2022 година, като Путин отхвърляше всевъзможни проекти за война до последния миг. Наистина готовността му да лъже непоколебимо по време на диалозите с сътрудниците си водачи беше една от най-обезпокоителните характерности на Путин, съгласно европейски чиновник, който е участвал на десетки срещи с него в продължение на повече от десетилетие. С наближаването на войната Путин от ден на ден прибягва до дълги речи за неприятното отношение на Запада към Русия.

Ръководител на страна отвън НАТО, който беседва с Путин малко преди войната, сподели, че са прекарали към 30 минути в разискване на Украйна и Путин е бил безапелационен, че в никакъв случай няма да нахлуе. На въпрос дали се усеща предаден персонално от Путин, той сподели: " Той заблуди всички, освен мен ".

Пандемията Covid-19 затвърди специфичния статут на Путин, защото Кремъл хвърли предпазен щит към него, който изискваше всеки, който се срещне с президента даже за няколко минути, първо да издържи две седмици под карантина. Това е по този начин, защото руснаците бяха обект на по-свободни ограничавания от множеството европейски страни.

Изолацията оказа въздействие върху мисленето на Путин, което беше подценено, съгласно Екатерина Шулман, задграничен академик в Евразийския център Карнеги Русия в Берлин. Негодуванието му към Запада се разпали.

" Връзките на президента с външния свят бяха изцяло прекратени ", сподели Шулман, която беше оповестена за " задграничен сътрудник " в Русия. " Путин се оказа в още по-плътен балон, в сравнение с беше преди. "

През лятото на 2021 година немският канцлер Ангела Меркел сподели на един от своите съдружници, че най-голямата й угриженост е, че Путин или китайският президент Си Дзинпин може да създадат нещо импулсивно, защото по време на Covid не е имало персонален двустранен продан сред водачите.

Един човек, който се е срещал с Путин през 2021 година, разказва, че е бил замаян, когато президентът му е изнасял лекция в продължение на 25 минути за опасността, представлявана от Съединени американски щати и техните съдружници за Русия. Президентът изпитва доста дълбока завист, сподели той.

Години наред Путин се заричаше, че в никакъв случай няма да промени конституцията на Русия, с цел да остане на власт. Но защото светът се затваряше в отговор на ковид, той направи тъкмо това при започване на 2020 година

Ключовата корекция, която му разрешава да нулира часовника, беше препоръчана от предан народен представител, която беше първата жена в космоса, Валентина Терешкова. Това даде на Путин правото да се кандидатира за още два мандата, евентуално да остане на власт до 2036 година Обхватът на закона заслепи даже хората, които работят по него с месеци преди този момент, съгласно човек, който е взел участие в него.

Война, наказания

Войната в Украйна е неуспех за Русия на доста равнища. Нашествието, което трябваше да донесе решителна победа след дни, не демонстрира никакви признаци за неотдавнашен край. Това разруши имиджа на съветската войска като втората най-мощна в света. След като Путин нахлу с заявената цел да предотврати разширението на НАТО към Русия, границата на страната му с алианса се удвои след присъединението на Финландия предходната година.

Обширните интернационалните наказания до момента не съумяха да смажат стопанската система на Русия. Но Кремъл поддържа рублата с надзор върху капитала, източва фонда за национално богатство, с цел да подкрепи разноските за военни и подкрепящи ограничения за бизнеса, и загуби достъп до 300 милиарда $ в замразени задгранични запаси в чужбина.

Крим е изправен пред многократни удари с дронове и ракети от украинските сили, Черноморският флот на Русия се реалокира от главната си база след офанзиви против корабите си, а Путин към момента не управлява изцяло четири района на Източна и Южна Украйна, които той твърди, че е анексирал " вечно " преди близо 18 месеца.

Но Путин има " фиксация върху управлението на Украйна и нейния избор ", написа шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс в публикация от 30 януари в списание Foreign Affairs. " Без този надзор той има вяра, че е невероятно Русия да бъде велика мощ или той да бъде популярен съветски водач. "

Междувременно в Съединени американски щати президентът Джо Байдън е съвсем подготвен за продължение на конфликта с Тръмп, неговия предходник, който подлага на критика военната поддръжка, предоставена на Украйна от Вашингтон.

Путин не държи безусловно на връщането на Тръмп на президентския пост, защото първият му мандат беше " огромно отчаяние ", което не докара до пробив за Русия, съгласно Татяна Становая, създател на R.Politik, политическа консултантска компания и старши помощник в Евразийски център Карнеги Русия. След срещи с Тръмп един вътрешен човек от Кремъл сподели, че Русия просто не го схваща.

В Путин има качество на Худини, което убеждава кръговете в Кремъл, че ще излезе победител даже от най-големите рецесии. Той употребява дълголетието си като оръжие, с цел да измори Съединени американски щати и Европа, чието управление и политически насоки се трансформират постоянно.

Веднъж Путин се подигра на кореспондент, който го попита дали възнамерява да ръководи до 2030 година, като сподели, че няма предпочитание да остане на трона на Кремъл, до момента в който не навърши 100 години. Всъщност той ще бъде на 77 години, възрастта, на която Тръмп е в този момент, и по-млад от Байдън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР