Лятна академия се провежда в Националната художествена академия. В нея

...
Лятна академия се провежда в Националната художествена академия. В нея
Коментари Харесай

Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца

Лятна академия се организира в Националната художествена академия. В нея студенти от висшето учебно заведение предават знанията си на деца от 5 до 16 годишна възраст.

Ръководителят на културно просветителния план „ Лятна академия за деца и възпитаници “ Мария Ландова сподели в изявление за БГНЕС, че самодейността се организира за 9-и път, в който през целия август 120-годишната постройка на академията се изпълва с деца.

„ В ателиетата на студентите в този момент са тези деца, които рисуват на техните стативи. А самите студенти са в ролята на преподаватели. Точно това е и истинското в този план, че младежите работят с деца. Близката възраст сред тях доста им оказва помощ и те де факто си партнират и се учат взаимно. Вече имаме деца, които са взели участие в академията, към този момент са студенти и в този момент са част от преподавателския колектив “, описа Ландова.

Тя изясни, че в границите на академията децата се приобщават към света на изобразителното изкуство имат опция да се допрян до пластиката, графиката, скулптурата, папие-маше, да работят на грънчарско колело. В програмата на така наречен „ дребни учени “ е включено и визитата на разнообразни музеи в София.

„ Днес гледаха филм за Шагал и рисуваха по Шагал. Направиха чудесни рисунки. А сега тече лекция на тематика „ Траките – античната европейска просвета на нашите земи “. Ние имаме цялостен мироглед, обвързван с изобразителното изкуство като креативна интензивност и като културна информация “, посочи ръководителят на академията.

Полина Сотирова е един от младите преподаватели. Тази година тя е приключила бакалавърска степен по компетентност „ Мода “ в Академията.

„ Много ме въодушевява работата с дребните деца, защото тяхното въображение е безкрайно и ние черпим хрумвания от тях, въодушевяваме се и се учим по какъв начин да работим с тях. Много е значимо да се занимавам с децата, защото те са нашето бъдеще. Децата ме учат да бъда усмихната, да бъда по-търпелива и целият ни екип да се забавляваме около детските рисунки и ни напомнят по какъв начин да бъдем деца. Ние ги учим на познания за изобразителното изкуство, изкуствознание, графика, живопис и демонстрираме персоналните си умения, в това което най-добре знае. С децата багрим текстил, рисуваме, шием играчки “, описа Поли.

Тя е безапелационна, че с изкуство може да се живее, стига човек да знае къде и на кои хора да го покаже и по какъв начин да го популяризира. За нея изкуството е въображение, ентусиазъм и работа.

Бъдещият магистър не страда, че през лятото е с непознати деца в Академията, която назовава собствен втори дом.

Там е 9 годишната Дара Карагьозова, която посещава детската академия за четвърта поредна година. Детето описа какво е научило през годините.

„ Научих пропорциите на тялото, по какъв начин се смесват боите, по какъв начин се вършат оригами. Сега рисувам хипогриф. Това е митично създание полу орел полу кон “, сподели Дара.

Ани Иванова е за първи път.

„ Тук е доста забавно – рисуваме, излизаме на разходка. Научих се да рисувам доста забавни картини. Очаквам да науча още за известните художници “, показа 8 годишното момиче.

И тя, и Дара към момента не са решили дали ще стават художници, само че са щастливи, че са част от академията.

В нея може да се включи всяко дете до 31 август като разновидностите са малчуганът да усвоява креативен умения от 9 до 18 ч. или в границите на половин ден. При предплащане на цяла седмица 1 ден е безвъзмезден. В таксата са включени заниманията и материалите. Братче и сестриче употребяват 20% отстъпка, а деца с ТЕЛК, от обществено слаби фамилии или институции могат да посещават академията изцяло гратис. Инициативата е част от календара на значимите културни събития на Столичната община. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР