Луксозните инвестиционни активи поскъпнаха средно с 16% през 2022 г.

...
Луксозните инвестиционни активи поскъпнаха средно с 16% през 2022 г.
Коментари Харесай

Цените на изкуството, които превъзхождат тези на виното, часовниците и акциите

Луксозните капиталови активи нарастнаха приблизително с 16% през 2022 година Изкуството беше най-добре представящият се първокласен актив през 2022 година, като няколко хитови продажби покачиха междинните цени с 29%, съгласно отчета за благосъстоянието на Knight Frank, оповестен в сряда.

Класическите коли са на второ място с растеж на цените от 25%, което е най-голямото нарастване от девет години. Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupé беше продаден за 143 милиона щатски $ предходната година, трансформирайки се в най-скъпата кола, продавана в миналото.

Половината от 10-те първокласни капиталови актива, проследявани от Knight Frank, които включват също чанти, вино, монети, бижута, мебели, цветни диаманти и рядко уиски, означиха двуцифрен растеж.

Като цяло показателят на първокласните вложения на Knight Frank се усили с 16% на годишна база, като елементарно надмина инфлацията и надмина по-голямата част от главните капиталови класове, в това число акции и даже злато, сподели Knight Frank.
 Алтернативните благоприятни условия за вложения - предмети на изкуството и освен
Алтернативните благоприятни условия за вложения - предмети на изкуството и освен

През последните 20 години, пазарът на подписи на звезди демонстрира междинен растеж от 10% годишно

Резултатите " акцентират какъв брой значими са техните сбирки за хората със свръхвисока чиста стойност и какъв брой устойчиви са доста от тези класове активи на стопански и геополитически събития ", сподели Андрю Шърли, създател на Knight Frank Luxury Investment Index, в доклада.

Уискито беше най-слабо представящият се клас първокласни активи през 2022 година с растеж на цените от едвам 3%. Мебелите и цветните диаманти също имаха невисок растеж от 4%.
 Снимка 589989
Източник:

Въпреки това, за интервал от 10 години, уискито има най-висока възвръщаемост на инвестицията, като цените са се нараснали с 373%. Класическите коли и виното са вторият и третият най-добре представящ се клас активи, с покачвания надлежно от 185% и 162%, за посочения интервал.

Цените на изкуството са се повишили с 91% през 10-годишния интервал. Представянето през предходната година беше " движено от звездните цени, платени за творби на изкуството с музейно качество от свръхбогати колекционери ", сподели Себастиан Дюти от Art Market Research, който дава данните за редица класове активи в показателя на Knight Frank.

Ето кое е най-скъпо продаденото произведение на актуалното изкуство

Купувачът към този момент е неизвестен

" Няколко сбирки от един притежател са произвели обща сума над 2,5 милиарда щатски $, повече от удвояване на продажбите на сбирки през 2021 година "

Това включва сбирката от творби на изкуството на починалия съосновател на Microsoft Пол Алън, която донесе 1,5 милиарда щатски $ в Christie " s през ноември.

Освен това шедьовърът на Анди Уорхол, " Shot Sage Blue Marilyn ", беше продаден за рекордните 195 милиона щатски $ в Christie " s предишния май. Тя беше препоръчана за продажба от сбирката на швейцарските търговци на изкуство Томас и Дорис Аман, а покупател беше американският галерист Лари Гагосян.

Колекционерските часовници са поскъпнали с 18% през 2022 година, нареждайки се на трето място във връзка с годишната възвръщаемост. Продажбите от трите аукционни къщи - Christie " s, Sotheby " s и Phillips - възлизат на общо £475 милиона (US$570 милиона) през 2022 година, което е с 33% повече от преди година.
 Снимка 453516
Източник:

Повече от 40 часовника са продадени за минимум £1 милион, 12 повече от миналата година, съгласно Knight Frank.

Часовниците и виното са обвързани с най-добре представящия се клас първокласни активи през 2021 година, като цените се повишават с 16% през годината, съгласно предходния отчет на Knight Frank.

Пазарът на изкуство

Пазарът на изкуството може да обезпечи различен път към диверсификация на портфейла по време на мечи пазар. Освен това цените на предметите на изкуството демонстрират ниска корелация с други класове активи и могат да превъзхождат фондовия пазар по време на спада на пазара.

След най-голямата криза от 10 години през 2020 година (свързана със международната здравна пандемия), международният пазар на изкуство се възвърне мощно през идващите години.

Според годишния отчет на Art Basel & UBS Global Art Market общите продажби на изкуство и антики от дилъри и аукционни къщи доближиха над 65 милиарда $ през 2021-ва година, което бе с 29% повече от 2020 година

По този метод стойностите на продажбите даже надминаха равнищата отпреди пандемията от 2019 година

Изкуството служи като средство за запазване на стойност в интервали на висока инфлация. С повишаването на броя на хората с висока чиста стойност в международен мащаб, цените на изкуството имат капацитет да набъбнат неимоверно.

Изследванията на Deloitte демонстрират, че вложенията в изкуство е допустимо да набъбнат с над 40% до 2026 година

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на предмети на изкуство.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР