Луксозната яхта, собственост на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, напълно

...
Луксозната яхта, собственост на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, напълно
Коментари Харесай

Китай отказа да се подчини: Яхта на руски олигарх предизвика...

Луксозната яхта, благосъстоятелност на глобения съветски олигарх Алексей Мордашов, изцяло необезпокоено отплава от пристанището Хонконг, откакто управляващите там отхвърлиха да подхващат дейности, с цел да я конфискуват.

През последните няколко седмици 141-метровият кораб Nord провокира остри рецензии от страна на Държавния департамент на Съединени американски щати, който сложи под въпрос " прозрачността " на финансовия хъб.

Докато редица съветски суперяхти бяха иззети или им беше отказано влизане в Европа, Nord беше съвсем необезпокоявана в Хонконг. Тя се озова там след 7-дневно корабоплаване от Владивсток в съветския Далечен изток, надолу през Японско и Източнокитайско море. В четвъртък специфичният административен регион заяви, че яхтата е напуснала териториите му и не даде повече мнения по този въпрос.

Плавателният съд е лично на съветския милиардер Алексей Моршадов, който е и непосредствен до президента Владимир Путин. Той беше измежду множеството съветски жители, против които бяха наложени наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз вследствие на нашествието в Украйна. Пред Организация на обединените нации обаче името му е изцяло чисто.

Затова по-рано през октомври ръководителят на Хонконг Джон Лий съобщи, че управляващите на града няма да подхващат дейности във връзка с едностранните наказания, наложени на Мордашов от обособени юрисдикции.

" Не можем да вършим нищо, за което няма правно съображение ", изясни той и посочи, че управляваният от Китай град ще съблюдава само глобите, наложени от Организация на обединените нации. 

Грубо казано, Китай отхвърли да се подчини.

Действията му по никакъв начин не се харесаха на Вашингтон, откъдето предизвестиха, че статутът на Хонконг като финансов хъб може да бъде заплашен, в случай че оказва помощ на глобени лица.

Яхтата Nord беше забелязана в китайски води на 5 октомври, след което 142-метровият транспортен съд под съветски флагакостирал в Хонконг, дошъл там след едноседмично пътешестване от Владивосток. Цената на яхтата на милиардера от Череповец е 521 милиона $ (около 31 милиарда рубли).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР