Лукойл“ заобикаля санкциите и въпреки забраната изнася петролни продукти. 2

...
Лукойл“ заобикаля санкциите и въпреки забраната изнася петролни продукти. 2
Коментари Харесай

Експерт за казуса с Лукойл: Става въпрос за пари, а не за нещо друго

" Лукойл “ заобикаля глобите и макар възбраната изнася петролни артикули. 2 милиона лв. са налозите, които компанията е внесла единствено за шест месеца, само че не в България, а в Русия. Данните са от следствие на неправителствената организация Global Witness, Центъра за проучване на демокрацията в България и Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

" Става въпрос за пари, а не за нещо друго “, сподели пред bTV Никола Янков, асоцииран старши помощник в икономическата стратегия на Центъра за проучване на демокрацията.

По време на държавното управление на Кирил Петков България получи позволение да употребява съветски нефт, както и страни от Европейски Съюз, които нямаха изход към море, което да им разреши различен импорт. Едно от изискванията беше горива, създадени с съветски нефт, да не се изнасят за страни членки на Европейски Съюз.

" Това е довело до тройно нарастване на преработката на съветски петрол в бургаската рафинерия и реализацията на облага за " Лукойл “ за 3 милиарда $ от началото на това изключение. 1 милиарда $ са импортирани като налози в съветския държавен бюджет. Това са нашите пари – парите на българските и европейските консуматори. Горивата, модифицирани в Бургас, явно не са отишли единствено за България, защото ние не сме нараснали потреблението си три пъти “, акцентира Янков и напомни, че специалистът е бил позволен само за Украйна.

" Украйна ограничи вноса на българските петролни артикули, тъй като са съветски. Те не са глупави хора, те не желаят със личните си пари да финансират война против тях “, добави той.

" Има Агенция " Митници “, Групово дело " Граничен надзор и ДАНС, които би трябвало да се занимават с тези тематики, както и с Русия и националната сигурност на България. Ограничението за България е да не се изнасят петролни артикули от съветски генезис. Такъв износ явно е реализиран. Има едно изключение, което разрешава на България да разреши да изнася, в случай че има екологична опасност – " Лукойл “ да не може да складира рискови артикули на своя територия. С този много " фиктивен “ мотив се е разрешавал експортът. Това е малка врата, която е оставена. Всички разбираме, че това е официално. Нямам визия коя институция би трябвало да каже дали е имало екологичен риск, само че по-притеснителното е, че и министър председателят, и финансовият министър не знаят “, акцентира Янков.

" Никога не е имало концепция някой да си отваря очите. " Лукойл “ е оставена да си работи умерено и да осъществя облага в Русия, която се заплаща с нашите пари. От 3 милиарда $ човек може самичък да си показа каква дребна част е задоволителна, с цел да се корумпира българският политически хайлайф “, сподели още той.

" Ние плащаме пазарна цена. В 13 страни в Европейски Съюз, където се съблюдава санкционния режим, горивата са по-евтини, в сравнение с в България. Българските жители заплаща скъпи горива. Аргументите, че това се прави, с цел да се подсигурява сигурност на доставките и ниски цени, не са правилни. Това се знае през цялото време. Става въпрос за пари – за съветските пари “, акцентира Никола Янков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР