Лукът и морковите са съставки на почти всяко ястие от

...
Лукът и морковите са съставки на почти всяко ястие от
Коментари Харесай

Русия остана само с 9 % от необходимите семена от ЕС за картофи

Лукът и морковите са съставки на съвсем всяко ядене от съветската национална кухня.

Но Русия съвсем няма лични семена за развъждане на тези зеленчуци, написа съветското издание MSK1.RU.

Наскоро фермери от южните региони на страната се оплакаха от дефицит на семена от Европейски Съюз.

Прекъсванията на доставките слагат под въпрос бъдещите реколти: сега само около 30% от семената на лука и морковите са в хамбарите на Волгоградска област.

В този случай сеитбената седмица ще стартира в края на февруари.

В съветското селско стопанство зависимостта от непознати семена се усеща на всички места.

Властите се пробват по всевъзможен метод да решат този проблем.

По тяхна концепция ограничаващите квоти за импорт на вносни семена от картофи, захарно цвекло и други зеленчуци би трябвало да насърчат предприемачите да употребяват локални аналози.

Ще помогне ли това за заменяне на вноса със „ зеленчуци “?

Ще станат ли „ недостъпни ” пюретата от столовата и чаят със захар след въвеждането на „ семенните ” квоти? 

Никой не желае да бъде агроном

Русия постоянно е била известна със своите селскостопански достижения.

През миналата година страната се трансформира в водач в международния експорт на зърно, продавайки повече от 60 милиона тона зърнени култури в чужбина .

Това беше улеснено освен от безкрайните полета и плодородните почви, само че и от многогодишната работа на агрономите. (б.ред. и от войната, която Русия направи в Украйна и попречва износа и реколтата й)

Те се занимавали със селекция на семена и създали нови подвидове растения, които били по-големи по мярка и по-добре приспособени към огромно многообразие от климатични условия.

Но след 90-те години агрономическата просвета запада.

Според Министерството на земеделието през 2023 година Русия е била снабдена със семена само на 60,3% .

Освен това, съгласно доктрината за продоволствена сигурност, поне 75% от семената трябва да бъдат локално произвеждане.

Сега няма задоволително експерти в земеделския бранш - специалността е съвсем безпрестижна.

Достатъчно е да спечелите 183 точки въз основа на сбора от три резултата от Единния държавен изпит, с цел да влезете в Тимирязевската селскостопанска академия на държавна прехрана.

Това е извънредно ниска оценка за влизане московски университет.

Освен това съветските агробизнесмени към този момент са привикнали да работят с чужденци, ще им бъде мъчно да преминат към нещо локално.

Това счита основният редактор на Агенцията по земеделие Инара Халмеева.

„ Бързо свикнахме с обстоятелството, че чужденците ни дават всичко, от което се нуждаем, и в един миг въпросът за личното ни произвеждане избледня на назад във времето “, сподели Халмеева пред MSK1.RU.

„ Това не значи, че не се е работило по основаването на нови сортове, само че тяхното финансиране не е било приоритет.

„ Както ни сподели съюзът на плодовете и зеленчуците, с цел да сътвори конкурентоспособни зеленчукови хибриди, Русия ще се нуждае от 7-12 години “

Инара Халмеева, основен редактор на Агенцията по земеделие

" Преди към четири години един фермер ми сподели, че част от триумфа на вносните семена е в способния маркетинг на фирмите: те имат доста представители, които споделят с фермерите, съпровождат продажбите и други улеснения.

Защо да търсите нещо ново, когато и добивът, и обслужването за купувача на семена са приемливи? " - добави тя.

„ Най-лошо е ситуацията при картофите и захарното цвекло “

Наскоро вицепремиерът на Руската федерация Виктория Абрамченко призна, че съветското селско стопанство е мощно подвластно от вноса на семена.

Според нея Русия ще може да доближи 75% равнище на предложение едвам до 2030 година

В същото време страната има огромни проблеми с локалните аналози за картофи и захарно цвекло (основната суровина за производството на гранулирана захар. - Ред. )

- Тази цифра (75%. - Ред .) Вече е реализирана за пшеницата - както пролетна, по този начин и зимна, а за ориза като цяло 95%. Най-тежко е ситуацията при картофите и захарното цвекло.

За картофите тази година локалните семена представляват 9% , за захарното цвекло - 2,5%  , означи Абрамченко в изявление за РИА Новости.

За да насърчи заместването на вноса, на 31 януари 2024 година Русия вкара специфични ограничавания върху доставката на семена от по този начин наречените вражески страни.

Според текста на държавното разпореждане „ За въвеждане на краткотрайни количествени ограничавания върху вноса на избрани типове семена от селскостопански растения “, квотите ще бъдат годни до края на 2024 година

Западните страни няма да могат да доставят на Русия повече от 16 хиляди тона семена от картофи и 2 хиляди тона семена от захарно цвекло.

Именно от тези семена изпитваме максимален дефицит. Също по този начин е неразрешен вносът в страната на над 7,5 хиляди тона от всички типове слънчогледови семки и 4,4 хиляди тона царевица.

Според създателя на телеграм канала „ Икономизъм “ Алексей Кричевски, въведените ограничения в действителност могат да причинят дребни проблеми със сеитбата. Но в бъдеще Русия ще може да реализира цялостно заменяне на вноса. Това се подсигурява от големи вложения от бюджета в промишлеността.

- " Играта е дълга. Да, тази година може да има проблеми със сеитбата, само че с огромна степен на възможност те ще бъдат бързо решени посредством импорт на семена през азиатските страни “, изясни Кричевски пред MSK1.RU. — Тази промишленост е неглижирана повече от 20 години. Сега, когато това стана приоритет, цялото земеделско министерство е на нокти.

„ Времето от 2014 година насам е задоволително, с цел да създадем земеделското произвеждане, в случай че не изцяло без значение, то най-малко на половина “

Алексей Кричевски, икономист

„ В рамките на няколко години съветските аналози на западните артикули ще станат повече или по-малко сходни по качество - кабинетът на министрите отпуска десетки милиарди безплатни средства и дотации за това “, добави той.

" Няма причина за терзание "

Въпреки обстоятелството, че страната няма задоволително семена за произвеждане на захар и картофи, специалистите не виждат никакви несъгласия във въвеждането на квоти.

Те също не виждат причина за дефицит и внезапно нарастване на цените.

Работата е там, че водещите аграрни производители към този момент са съумели да се приготвят за въвеждането на ограничаващи квоти. Това сподели пред MSK1.RU ръководителят на аналитичната организация Agroan Иван Артемов.

„ Квотите за семена от недружелюбни страни, въведени през януари тази година, бяха предстоящи от пазара и множеството консуматори и дистрибутори бяха натрупали ресурси авансово “, споделиха от организация, профилирана в изследване на селскостопанския пазар, пред MSK1.RU.

Определено не би трябвало да очаквате дефицит на картофи и царевица, сподели специалистът Кричевски.

Според него не би трябвало да се чака повтаряне на историята с повишаването на яйцата.

„ Определено не можете да очаквате дефицит, както и неведнъж нарастване на цените “, означи Кричевски.

" Първо, реколтата от картофи предходната година беше почти рекорд, а реколтата от царевица е към максимума от няколко години. Второ, това са артикули, чиито цени се управляват от страната. Най-вероятно няма да има мощен растеж като известните случаи от предходната година.

По данни на Росстат през 2023 година междинната цена за 1 кг картофи е била 37,28 рубли.

Средната цена на захарта е 65,91 рубли за 1 кг.

Ще разберем дали цените ще порастват тази пролет.

Засега можем единствено да установяваме, че през първия месец на 2024 г. цените на зеленчуците , изключително на краставиците, са се повишили доста.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР