Луи Айер е роден в Бе, кантон Во, Швейцария през

...
Луи Айер е роден в Бе, кантон Во, Швейцария през
Коментари Харесай

Роден е Луи Айер, български педагог

Луи Айер е роден в Бе, кантон Во, Швейцария през 1865 година. Живее в Хомберг, кантон Берн. Учи в Лозана, Женева и Ньошател и преподава спортни дисциплини в град Вьове.
В 1893 година българският образован министър Георги Живков кани Луи Айер дружно с още 9 швейцарски педагози в България, с цел да слагат основите на спортното обучение в страната. Айер преподава физическо образование в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е основен треньор на юнашките сдружения в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, повдигане на тежести, битка, бокс.Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз „ Юнак “.
При експлоадирането на Балканската война Айер, въпреки и непознат жител, счита отбраната на втората си татковина за собствен дълг. В деня на оповестяването на мобилизацията образува в Русе Юнашки легион, с който и се включва в българската армия като доброволец. По време на Междусъюзническата война Айер е пълководец на 1-ва рота на 12-та лозенградска тайфа от Македоно-одринското опълчение, образувана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За подвиг в багра е създаден в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст „ За смелост “.
След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 година издава на френски книгата „ Pro Bulgaria “ (За България), в която пази българските позиции и подарява всички доходи на българските ветерани от войните. Публикува публикации за България във вестник „ Ла Женев “.
При включването на България в Първата международна война Луи Айер още веднъж непринудено се включва в армията. Първоначално е причислен към обоза, против което стачкува и е преназначен като офицер в 33-ти пехотен свищовски полк. Айер умира на 2 септември 1916 година като пълководец на рота от 33-ти полк при защитата на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, през днешния ден в Северна Македония.
В 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско сдружение, което носи името „ Луи Айер “. На него е наречен стадионът в град Силистра. В негова чест са наречени също улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР