Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня.

...
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня.
Коментари Харесай

Постни лозови сарми с булгур

Лозовите сармички са едно малко украшение в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с дребни сармички, които се хапват на две хапки, само че удоволствието е безгранично.

Основната компликация обаче за мен най-малко е намирането на лозови листа. Ако желаете да не купувате, а да ползвате свои, напълно елементарно можете да си извършите. Трябва обаче да се сетите в точния момент.

Как да създадем сами лозови листа в буркан:

Напролет, преди да почне да се пръска лозето, набираме листа, най- положителният вид за това е Памид. Нареждаме ги в купчинки към 10, по 4- 5 купчинки за буркан. Завиваме ги на компактно руло и ги нареждаме прави в буркана. Сипваме 1/2 ч. л. сол и копър на филиз. Заливаме с вода до ръба на буркана, завиваме или го запечатваме. Стерилизираме 10 минути след завиране.
Да се върнем на сармите. Много са подобаващи за пости, тъй като класическата рецепта е напълно постна. Аз прибавих и булгур и праз.
за към 20 -25 сармички

20-25 лозови листа
1 к. ч. ориз - дългозърнест
3 с. л. булгур
около 150- 200 гр праз лук
1 дребен морков
копър, сол, олио


Приготовление:

Измиваме деликатно ориза, тъй че от него да се отделя чиста вода. Така оризът няма да се слепва.

Премиваме и булгура. Наситняваме праза и моркова.

В тиган с олио запържваме леко праза и моркова, прибавяме ориза и булгура, копъра, незабавно понижаваме котлона и посоляваме.

Внимателно наливаме топла вода в тигана в съответствие 1 примес в тигана: 2 вода. Умишлено водата идва по- малко за цялостното увиране на ориза и булгура.

Захлупваме тигана и понижаваме в допълнение, не се разбърква. Отстраняваме от котлона, когато оризът е съвсем подготвен и водата е извряла. При опитване би трябвало да се усеща хрускаво в средата. Оставяме сместа да се охлади. Включваме фурната на 200 градуса.

Междувременно хубаво изглаждаме листата. Сипваме една лъжица примес в основата на листото, на вътрешната му, грапава страна, и първо завиваме срещуположния на дръжката край, след това отляво и дясно. Така се получава спретнато правоъгълно пакетче.

Гледаме да е прибрано, само че не плътно. Нареждаме в тавата сармите една до друга със затвореното надолу. Саламурата от буркана дружно с малко вода сипваме в тигана, в случай че има останали зрънца ориз, след което заливаме сърмите с тази течност доникъде им. Ако има плънка останала, нареждаме сред сармите.

Печем за 30- 40 минути.

Можем в началото да покрием тавичката с алуминиево фолио, с цел да се за омекнат още повече лозовите листа и да ядем сармичките цели.

Много обичам към тези сарми, когато не е пост, несъмнено, сос с кисело мляко и чесън. Вкусовете се допълват идеално.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР