Ловците, които отстрелят диви прасета за намаляване на популацията им

...
Ловците, които отстрелят диви прасета за намаляване на популацията им
Коментари Харесай

Мерките срещу чумата по свинете: 50 лв. за отстреляно диво прасе

Ловците, които отстрелят диви свине за понижаване на популацията им и надлежно разпространяването на африканска чума по свинете, ще получават по 50 лева Стопаните на домашните животни ще бъдат осведомени какви ограничения да подхващат, с цел да не се популяризира заболяването, открита у нас в селата Жернов и Новачене, където към този момент са подхванати дейности по евтаназиране на животните.

Това стана ясно в понеделник след среща на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева с регионални шефове от Северна България, шефовете на държавните горски предприятия, Българска организация по сигурност на храните и Министерство на вътрешните работи.

Предприеманите дейности би трябвало да доведат до ограничение опцията за разнасяне на болестта в областите Габрово, Ловеч, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище и Разград.

Танева уточни, че ограниченията са незабавни, тъй като африканската чума по свинете се популяризира извънредно бързо и в случай че навлезе в индустриалните предприятия, вредите ще бъдат големи. " От всеки човек, който мине през територията, където е минало инфектирано прасе, става преносител на това заразяване “, разяснява тя, само че добави, че в други страни ситуацията е по-тежко в сравнение с в България и даде образец с Румъния, където заболяването е навлязла към този момент във свинефермите.

В село Жернов към този момент са унищожени 46 болни животни, уточни изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните Дамян Илиев. Работи се и в село Новачене. Обмисля се по какъв начин да бъдат обезщетени финансово притежателите на избитите животни, споделиха от агроминистерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР