Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до

...
Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до
Коментари Харесай

Мръсният въздух убил 400 000 европейци за година

Лошото качество на въздуха през 2016 година е довело до минимум 400 000 преждевременни смъртни случая в Европа, а съвсем всеки европеец, който живее в град, е изложен на замърсяване, което надвишава здравословното равнище, разгласи в отчет Европейската организация за запазване на околната среда (EEA).  " Замърсяването на въздуха сега е най-големият риск за околната среда, що се отнася до здравето на хората ", се споделя в отчета.

България е измежду страните с най-силно нечист с фини прахови частици въздух, излиза наяве от отчета. По данни от 2017 година в България равнищата на фини прахови частици са били над рестриктивните мерки, въведени на европейско равнище. Другите страни с замърсен въздух са Хърватия, Чехия, Италия, Полша, Румъния и Словакия. България дружно с Унгария, Полша и Словакия към момента не е постигнала и нормата за Европейски Съюз от 2015 година за излагане на жителите на фини прахови частици в границите на интервал от 3 година

Европейското законодателство изисква страните членки да оценят риска от редица замърсители, в това число озон и прахови частици, и да подхващат подобаващи ограничения. През юли Европейската комисия изиска от Европейския съд да предприеме дейности против Испания и България поради неприятното качество на въздуха в тези страни, предупреждавайки, че техните управляващи не са съумели да защитят жителите си от замърсяване.

Според отчета България дружно с Косово, Сърбия, Албания и Северна Македония регистрират най-високи равнища на преждевременна смъртност и редуциране на живота поради излагане на въздействието на фини прахови частици. 13 100 смъртни случая, свързани с тяхното влияние, са регистрирани у нас през 2016 година 1100 души са умряли прибързано поради нездравословния резултат от азотния диоксид и 280 души - поради озона. 

Авторът на отчета и специалист по качеството на въздуха Алберто Гонсалес Ортис прави оценка, че макар, че равнището на рискови и нездравословни частици в градовете понижава, това не се случва задоволително бързо. Той акцентира, че стандартът на Европейския съюз към момента не е доближат и Европа е далеч от стандартите на Световната здравна организация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР