Лошият късмет продължава да преследва CST-100 Starliner - новата частна

...
Коментари Харесай

Starliner отново не полетя в космоса, летният му "времеви прозорец" може да се затвори

Лошият шанс продължава да преследва CST-100 Starliner - новата частна капсула за превозване на астронавти до Международната галактическа станция (МКС), създадена от Boeing по поръчка на щатската галактическа организация NASA. След като в петък нейното второ безпилотно тестово изстрелване беше отсрочено поради серията проблеми с новия съветски модул " Наука ", който се скачи с МКС и обърка нейната пространствена ориентировка, същото се случи във вторник и сряда. Този път повода беше в самия орбитален уред и по-точно в данните, подавани от датчик в системата за маневриране в космоса.

Според Boeing и NASA малко преди часа на изстрелването във вторник експертите в контролния център са почнали да получават индикации, че един от клапаните на въпросната система е в неправилна позиция. Целият следобяд сервизните екипи са се опитвали да ревизират " на терен " дали става за действителен проблем с клапана или просто за заблуждаващи данни, подавани от подавани от датчиците заради някаква причина. И защото те не съумяват да доближат до еднопосочен отговор в полеви условия, NASA и Boeing взимат решение да анулират и идващия евентуален старт в сряда, след което прибират в хангара капсулата и ракетата-носител Atlas V за по-детайлна ревизия. Последното значи отсрочване на евентуалния старт най-малко с още 2-3 дни. " Екипът ни работи интензивно, с цел да подсигурява сигурността и триумфа на задачата. Няма да стартираме, до момента в който апаратът не се стартира да действа в норма и специалистите са уверени, че е подготвен за полет ", разяснява Джон Волмър, вицепрезидент и програмен управител на Boeing по линия на програмата за комерсиални пилотирани галактически полети.
До по кое време може да се отсрочва?
Поредното закъснение обаче крие сериозен риск във връзка с вкарването на Starliner в действителна употреба. На процедура Boeing разполагат с много стеснен времеви прозорец, с цел да извършат повторния безпилотен тест на своята астронавтска капсула. Причината е, че МКС, с която апаратът наложително този път би трябвало да се скачи, разполага единствено с два шлюза, които могат да бъдат употребявани за тази цел. Единият сега е ангажиран от капсулата Crew Dragon, превозила последния екипаж на орбиталния комплекс. Другият е свободен, само че единствено до 28 август, когато там би трябвало да се скачи товарният галактически транспортен съд CRS-23 Cargo Dragon. Така че, в случай че NASA не направи някаква смяна в графика си, Starliner би трябвало да бъде изстрелян най-късно до 20 август, тъй че да има време да завърши задачата си да да се откачи от галактическата станция, преди да пристигна идващият уред. Така до края на сегашния времеви прозорец има към две седмици, което по принцип не е дребен интервал, само че може и да се окаже непълен в подтекста на изменчивото тропическо време към космодрума " Кейп Канавърал " във Флорида.

Ако Boeing не успее да изстреля Starliner до 20 август, идната опция ще се открие след 30 септември, когато CRS-23 Cargo Dragon би трябвало да се откачи от Международната галактическа станция. Тогава обаче задачата ще се сблъска с друго затруднение - в средата на октомври се отваря 21-дневен времеви прозорец на различен план с висок приоритет на NASA, наименуван Lucy. Става дума за галактически уред, който би трябвало да изследва така наречен " астероиди-троянци ", ситуирани на същата орбита като Юпитер. Въпросът е, че също като и Starliner, Lucy би трябвало да бъде изстрелян с ракетата притежател Atlas V на United Launch Alliance. За разлика от Falcon 9 на SpaceX обаче тя се нуждае от най-малко 2-3 седмици подготовка преди старта и в случай че капсулата на Boeing теоретично бъде изстреляна на 1 октомври, това " ще изяде " част от времевия прозорец на Lucy. Проблемът в тази ситуация е, че в случай че въпросната задача към метеоритите на Юпитер изпусне актуалната опция, тя ще би трябвало да бъде отсрочена с една година, тъй че е по-вероятно NASA да приоритизира нея, а не Starliner. И освен това състояние безпилотният полет на частния галактически транспортен съд ще може да се случи най-рано края на октомври или началото на ноември, а последващата задача с астронавти на борда - най-рано за пролетта на 2022 година
Какво следва?
Подобен отрицателен сюжет би бил следващия имиджов удар по програмата Starliner на Boeing, откакто първия безпилотен тест на капсулата през декември 2019 година по знамение не приключи с злополука. Всичко това се случи, макар че военно-космическата корпорация искрено беше фаворизирана от NASA и в началото получи доста по-щедро финансиране в размер на 4.2 милиарда $ от SpaceX, които взеха единствено 2.6 милиарда Въпреки това обаче компанията на Мъск съумя да изпревари своя съперник и сега към този момент регулярно транспортира астронавти до МКС.

Нещата със Starliner обаче не се развиха по проект още по време на безпилотния тестов полет. Първоначално бъг в софтуера и неверна конфигурация на систематичния часовник накараха капсулата на Boeing неконтролирано да стартира да включва своите мотори за маневриране. И защото това се случи в зона, където информационните спътници на NASA за малко време не обезпечават връзка, реактивните дюзи съумяха да изхарчат задоволително гориво, тъй че Starliner да не може да се скачи с МКС и да се върне на Земята. В резултат на това задачата на апарата беше съкратена от седмица на два дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР