Лоша организация на търговските отношения между вносителите на лекарства и

...
Лоша организация на търговските отношения между вносителите на лекарства и
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Лоша организация е причината за липса на инсулин

Лоша организация на комерсиалните връзки сред вносителите на медикаменти и търговците на едро е причина за дефицита на инсулин в аптеките.

Това пояснение даде шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов пред депутатите от здравната комисия по време на чуване във връзка със сигналите за липса на тези лекарства. Заседанието продължи със закрито за медиите чуване на здравния министър и -представители на регулатори и служби.

По време на чуването стана ясно, че страната не може да управлява постоянното зареждане на аптеките с инсулинови медикаменти. Директорът на Агенцията по медикаментите удостовери информацията от вторник, че у нас има задоволителни количества от тези лекарства.

" Това, че има закъснение в обезпечаването на количествата към аптеките, смятам, че е значително учредителен проблем, който за жалост не попада в пълномощията на Агенцията и опциите за надзор, защото, още веднъж обръщам внимание, че се касае за договорни взаимоотношения от частен темперамент ".

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов изясни, че ще бъдат препоръчани законодателни промени, с които системата за следене на медикаментите от Позитивния лист СЕСПА да бъде налична в действително време за всички търговци, в това число за аптеките.

" Биг брат систем, която да следи безусловно всичко в действително време, по този начин е в Испания ".

По време на чуването стана ясно, че поради дефицита на инсулини пациенти от разнообразни обитаеми места си изпращат медикаменти с пощальон, което слага под риск качеството на лекуване.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР