Лоранъ представя новата си изложба Кирил Матеев (1920-2006). Убежище до

...
Лоранъ представя новата си изложба Кирил Матеев (1920-2006). Убежище до
Коментари Харесай

Кирил Матеев разкрива величието и красотата на природата

" Лоранъ " показва новата си галерия " Кирил Матеев (1920-2006). Убежище " до 23 юни в салона на изложба " Контраст " на ул. " Цар Самуил " 49 в София.
" Валявишко езеро, Пирин ", 1987
В забързания ход на всекидневието фенът ще може да се допре до величествеността и хубостта на природата, да се потопи в безлюдния, спокоен и безгласен свят на планината, в който създателят намира разтуха и леговище. Създадени от 40-те до 90-те години на ХХ век, работите на Кирил Матеев не са незадълбочено отразяване на действителността. Предимно високопланински, пейзажите разкриват пристрастеността и поклонението на създателя към тази тема. Изкачвайки се нависоко, той навлиза в сърцевината на планинските масиви, разкрива същността на природата в нейните разнообразни положения, описват галеристите.
Страховитият пейзаж с високите си хребети, потънали в мъгла, в преобладаващо студени тонове, които провокират благоговение и почит - " Зима в планината ", като че ли дистанцира фена, а слънчевият, привлекателен равнинен аспект в топла гама " Пейзаж с езеро " (1982) приканва феновете на природата към посещаване. 
Наред с панорамните пейзажи, присъщи за Кирил Матеев са и фрагментираните, по-близки проекти на един или няколко хребета, изобразени в дълбочина - " Планински пейзаж със заснежени върхове " (1995), " Рилско езеро " и други
Удивително е по какъв начин този занаятчия на четката предава плътността и материалността на скалната маса с пастьозно струпване и в същото време претворява мекотата и ефирността на заобикалящите я облаци и небе. Улавя дълбочината и прозрачността на гладката водна повърхнина в рилските езера и пресъздава тяхното неподражаемо синьо, поглъщащите и завладяващи тюркоазено-изумрудени нюанси, отразяващи небето, високите хребети и растителността.  
Кирил Матеев изследва благосъстоянието и модификациите на колорита под въздействието на въздушната среда - светлините и цветните сенки, по едно и също време контрастиращи и хармониращи. Слънчевите лъчи и отблясъците на залязващото слънце внасят ослепителен пъстър акцент. Специално внимание създателят отделя на композицията, която е уравновесена и построена с нюх към симетрията.> " Ваза с цветя ", 80-те година на ХХ в.
Въпреки че пейзажът, и по-конкретно родният пейзаж, е желан род за Кирил Матеев, не е единствената сфера, в която работи. Той създава жанрови подиуми и портрети. Колекцията на " Лоранъ " включва мъжки портрет с ескизен темперамент, излъчващ достолепието и гордата външност на портретувания. Уловена е характерността на модела с неговите отличителни белези, които изумително припомнят силуета на преподавателя на художника - Дечко Узунов. Колекцията включва и ваза с цветя, в която пластично създадените, като че ли живи, маргарити и макове се открояват на неутралния, еднакъв декор.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР