Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали (LBMA) (бел. ред. -

...
Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали (LBMA) (бел. ред. -
Коментари Харесай

Лондон отне акредитацията на шест руски златни рафинерии

" Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали " (LBMA) (бел. ред. - Лондонският извънборсов пазар за търговия на злато и сребро на едро) разгласи на 7 март, че е анулирала акредитацията на шест съветски рафинерии за скъпоценни метали. Това значи, че те няма да могат да продават сребро и злато на лондонското пазарище, което е най-голямото в света.

LBMA не е показала учредения за възбраната, само че през предходната седмица асоциацията е уведомила организация " Ройтерс ", че е попитала рафинериите дали имат търговски връзки със глобените съветски субекти. Да напомним, че голям брой държавни управления, в това число на Съединени американски щати и на страните от Европейския съюз, постановиха санкции на съветски човеци, компании, търговски банки и на " Банк России " откакто Кремъл стартира военна атака в Украйна на 24 февруари.

Русия създава близо 330 тона злато годишно - жестоко 9% от общия международен рандеман на скъпоценния метал, и към 1350 тона сребро - към 5% от световното годишно производството, по данни на консултантската компания " Металс фокъс ". Тези количества по цените сега костват малко над 21 милиарда $ за златото и към 800 хиляди $ за среброто.

По-голяма част от добитите скъпоценни метали купуват съветските търговски банки, които ги изпращат на рафинериите преди да ги продадат зад граница или на Руската централна банка, която разгласи на 27 февруари, че възобновява покупките на злато на локалния пазар.

Банкери и търговци настояват, че отнемането на акредитациите на съветските рафинерии ще има нищожно въздействие върху пазара и че съветските скъпоценни първични материали ще намерят купувачи тук-там като Китай и Близкия изток.

Златните и сребърни кюлчета, създавани от упълномощените на LBMA рафинерии са годни за търговия, съгласно разпоредбите на работа на асоциацията, които постановяват, че всички лицензирани преработващи компании " би трябвало да дават отговор на санкционните стопански и търговски описи ".

Шестте рафинерии с отнета акредитация от LBMA са JSC Krastsvetmet, JSC Novosibirsk Fefinary, JSC Uralelectromed, Moscow Special Alloys Processing Plant, Prioksky Plant of Non-Ferrous Metals и Shyolkovsky factory of Secondary Precious Metals. Всичките са утвърдени да обработват и злато и сребро с изключение на московската, която може да пречиства единствено злато.

Забраната на LBMA идва в изискванията на невиждан растеж на жълтия метал, който изскочи над 2 хиляди $ за тройунция поради одобрения си статут на избавително и несъмнено леговище при рецесии от всевъзможен темперамент. Този път те са най-малко две - главната е войната в Украйна, а произлизащата от нея вторична - задаващият се следващ инфлационен скок, който централните банки мъчно ще овладеят без да навредят на растежа.

В обедната търговия на 8 март златото с незабавна доставка се търгуваше за 2009 щ. $ за тройунция, а фючърсните златни договори с доставка през април - за 2011 $ за тройунция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР