Лондонската метална борса (LME) спря електронната търговия на никел минути

...
Лондонската метална борса (LME) спря електронната търговия на никел минути
Коментари Харесай

Нов ценови хаос на пазара на никел в Лондон

Лондонската железна борса (LME) спря електронната търговия на никел минути откакто я възвърне на 16 март - осем дни след анулацията й на 8 март. Тържището се обоснова с механически проблем с новите дневни предели и внезапен спад на цените незабавно след откриването на комерсиалната сесия.  

Сделките с никел бяха " рестартирани " в 8 ч. лондонско време и фючърсните договори пропаднаха неотложно под 5% от дневния предел преди търговията да бъде спряна още веднъж. Борсата изясни, че проверява казуса и ще канцелира " дребния брой " осъществени преводи. Телефонната търговия не е анулирана и брокерите на пода, прочут като " Кръгът ", също ще търгуват метала по-късно денем.

Ценовият спад демонстрира, че най-мощните в историята конвулсии от предходната седмица, провокирани от изобилието на къси позиции, отслабват. Стеснява се и ценовата ножица сред никеловите договори на LME и на китайската борса за фючърси в Шанхай, която продължи да търгува метала до момента в който лондонското пазарище беше затворено.

Да напомним, че на 8 март LME взе историческото решение да приключи комерсиалната сесия след мощен 250-процентен скок на котировките на никел в границите на по-малко от 24 часа, принудил ред брокери да изискат големи спомагателни средства от водещия производител Tsingshan Group Holding, заложил на спад на цените. Тази насилствена пауза е срамно оттегляне за 145-годишната борса, на която се търгуват някои от най-важните индустриални метали и се дефинират базовите им цени. Ръководството й бе подложено на остри рецензии преди следващата бъркотия на 16 март поради решението да приключи седмица по-рано търговията на никел и да канцелира покупко-продажбите през последните няколко часа преди мощния ценови скок над 100,000 щ. $ за звук метал. 

Проблемите на електронната търговия могат да вдъхнат нов живот на комерсиалния под на LME, чието значение много понижа през последните години. Тържището даже се опита за затвори " Кръгът " през 2021-а, само че анулира проектите си след мощната опозиция на някои от членовете. 

Мнозинството анализатори и търговци, интервюирани от организация " Блумбърг " на 15 март, предвидиха, че цените ще паднат под новия борсов предел когато пазарът възобнови активността си. Само 260 лота или 1236 тона никел са били изтъргувани преди борсовата търговия да бъде спряна още веднъж на 16 март. Повечето покупко-продажби са осъществени на лимитираната цена от 45,590 щ. $ за звук, а някои - под 5-процентния диапазон. За продажба в книгата за поръчки на електронната платформа са пуснати над 8600 договора или 51600 тона метал при откриването на пазара против едвам 3 договора за покупка.  

Борсата за фючърси в Шанхай завърши комерсиалната си сесия с покачване от 8.6% - на 235,200 юана (37,048 щ. долара) за звук никел - много под цените на LME при разкриване на търговията на 16 март в Лондон. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР