Лондон. Веригата британски ресторанти Marco Pierre White скоро ще предлага

...
Лондон. Веригата британски ресторанти Marco Pierre White скоро ще предлага
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Лондон. Веригата английски заведения за хранене Marco Pierre White скоро ще предлага „ вегански пържоли “, направени с 3D принтер, написа The Independent . Според именития готвач и създател на едноименната верига Марко Пиер Уайт, той е бил прелестно впечатлен от усета на различния артикул, изработен по израелски технологии от компанията Redefine Meat от растителни съставки.

Скоро гостите на заведенията за хранене на White`s в цяла Англия ще могат да опитат „ вегански пържоли “ от 3D принтера. Новият различен артикул е очакван да се продава на почти същите цени като елементарните месни артикули в стекхаусите Marco Pierre White и други кулинарни заведения, т.е. сред 20 и 30 английски лири, се изяснява публикацията.

За да „ отпечата “ сходна опция на месото, израелската компания Redefine Meat употребява съставки като соев и грахов протеин, цвекло, нахут и кокосова лой. Използвайки техники за 3D щемпел и стратегии за изкуствен интелект, тази технология основава аналог на мускулни нишки от животинско месо, от които по-късно можете да приготвите „ сочни, само че твърди пържоли “ с усет на „ същинско говеждо или агнешко “, написа The Independent.

Според самия Уайт, когато за първи път опитал тези артикули, той бил „ шокиран “ от техния усет и чудесно качество. До този миг всички заместители на растителна основа доста отстъпват по своите характерности, само че продуктите, употребяващи 3D технология Redefine Meat, имат нужното качество и универсални характерности, което направи допустимо включването им в менюто, изясни известният готвач.

Израелската компания Redefine Meat отпечата на 3D принтер първите си „ вегански пържоли “ през юни 2020 година и чака да показа продуктите си в заведенията за хранене в Европа тази година и в европейските супермаркети през идната, се изяснява публикацията. В допълнение към известната верига Marco Pierre White, различни вегански бургери, салами, агнешки шишчета и първокласно смляно говеждо месо от растителни заместители ще бъдат доставяни и на заведения за хранене във Англия, Германия и Нидерландия.

Според Ешар Бен-Шитрит, създател и основен изпълнителен шеф на Redefine Meat, някои от отзивите, които компанията му е получила от вегани, даже настояват, че различната им 3D отпечатана пържола е „ прекомерно сходна на месо “.

Стекхаусите на английската верига Marco Pierre White са известни със своите фини меса, в това число филета, риба и шатобриан. През 1994 година Уайт става най-младият готвач, награждаван в миналото с три звезди Мишлен на 32-годишна възраст за ресторанта си в Лондон. Пет години по-късно обаче той реши да ги върне и да се откаже от рейтинговата система, напомня The Independent.
***
Париж. Работата по газопровода „ Северен поток 2 “ завърши през септември, само че през идващите месеци по него няма да тече газ. Германия спря процедурата за неговото узаконяване и незабавно откакто това стана известно, цените на енергийния запас се усилиха с 18%. Както предвижда Le Monde , цените на газа и надлежно на електрическата енергия ще останат високи в близко бъдеще.

Москва разчиташе на стартирането на „ Северен поток 2 “ през есента. Тогава този водопровод можеше да доставя още 55 милиарда кубически метра газ годишно. Но като се има поради продължителността на процеса на утвърждение, е малко евентуално той да тръгне до края на зимата. В същото време се чака през този сезон да има огромен разход на запаси за отопление и произвеждане на електрическа енергия.

„ Има същинска угриженост, че в случай че имаме студена зима, може да имаме спирания на тока в Европа “, споделя ръководителят на борсовата компания Trafigura Джеръми Уиър. Според него, с цел да избегне поддържането на високи цени, Берлин би било по-добре да форсира процеса на издаване на позволение за „ Северен поток 2 “.

В същото време решението на Германия да го спре се случи в сериозен миг, когато няколко фактора се събраха едновременно: запасите са извънредно дребни, има повреди в инфраструктурата, ветровете са прекомерно слаби, с цел да работят вятърните съоръжения, а в Германия и Обединеното кралство има нараснала консумация на метан. Освен това нарасналото търсене на полутечен природен газ в Азия докара до по-високи цени в Европа.

В същото време Газпром употребява спестовно газ от Сибир и Арктика. Той работи в границите на договорите, отхвърля да доставя в допълнение газ през газопровода, който минава през Украйна, тъй че Киев да не получава повече пари за пренос. Въпреки че Владимир Путин упорства, че Русия не употребява енергийните запаси за политически цели, съветският президент има огромна власт на пазара, отбелязва създателят на публикацията.

„ Газовият цар “, както го назовава вестникът, припомня на Европа, че самата тя е решила да се отдръпна от дълготрайните контракти за доставка на газ. В резултат на това цената на газа счупи всички исторически върхове. Втората причина, заради която Русия зае изчаквателна позиция, беше изразена от Дмитрий Песков: ранното стартиране на „ Северен поток 2 “ може да промени цените на газа в Европа.

Както напомня създателят на публикацията, Русия обезпечава 35% от потреблението на европейските страни. Газпром доста ускори позициите си след 2008 година Но този индикатор варира доста сред страните и зависи както от техните експортьори, по този начин и от каузи на газа в потреблението на сила. Например, Франция купува от Газпром единствено 15%, останалата част се пада на личната нуклеарна и водна сила.

Други рецесии също засягат енергийната сигурност на европейските страни. Например президентът на Беларус Александър Лукашенко неотдавна разгласи, че ще блокира преноса на газ от Русия - Путин обаче не удостовери тази опасност. На собствен ред Алжир също спря газопровода, който пренасяше газ през Мароко до Испания. Така че тази година електроцентралите на въглища, ще работят на цялостен потенциал, заключава Le Monde.
***
Брюксел. Европейският съюз възнамерява да организира серия от интервенции, ориентирани към битка с незаконния превоз на мигранти през 2022 година, по време на които ще бъдат осъществени над 1400 ареста. Това заяви в четвъртък основаното в Брюксел онлайн издание EUObserver , базирайки се на вътрешен документ на Европейски Съюз от 13 ноември.

Според портала този документ от 59 страници съдържа данни за 30 направени проекта. Някои от тях ще се извършват под егидата на обособени държави-членки на Европейски Съюз, до момента в който други ще се извършват от съответните органи, по-специално организацията за граничен надзор на Европейски Съюз ФРОНТЕКС и Европейската полицейска организация (Европол).

Редица проекти включват по този начин наречените годишни индикатори за осъществяване, като да вземем за пример броя на арестите, конфискуваните подправени документи, събраните разследващи данни и осъществените следствия.

Както се отбелязва, Европол ще си сътрудничи със страните от Балканския район, Китай, Турция и Русия. Австрия, Франция, Гърция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство от своя страна ще управляват обособени интервенции с поддръжката на други страни. Така Полша ще работи за ограничение на трафика от Беларус, Грузия, Русия и Украйна. Операциите на Австрия и Германия ще бъдат локализирани в Западните Балкани, прецизира изданието.

ФРОНТЕКС ще управлява осем интервенции, включващи нелегално прекосяване на границата, Балканите, гранични инспекции, измами с документи и събиране на разследваща информация по външните граници. Плановете на организацията плануват към 1000 ареста и към 50 арестувания на лица, „ обвинени в съучастничество “.
***
Вашингтон. В петък се чака Администрацията по храните и медикаментите към Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединени американски щати да позволи бустерните (трети) дози от имунизацията против ковид на Pfizer и BioNTech, както и лекарството от Moderna Corporation, за всички възрастни в страна. Това заяви в четвъртък американският вестник Politico , базирайки се на източници.

Както отбелязва изданието, тази стъпка ще направи реваксинацията налична за милиони американци над 18 години, което е изключително значимо преди зимните празници. Както се показва в материала, нараства загрижеността в администрацията на Съединени американски щати „ от неотдавнашното нарастване на броя на случаите на заразяване с новия ковид в страната “.

През септември Американската администрация по храните и медикаментите позволи бустерни имунизации против ковид за няколко от най-уязвимите групи от популацията с лекарство от Pfizer и BioNTech. През октомври за същата цел беше утвърдена имунизацията Moderna.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР