Лондон. Стотици хиляди европейски граждани могат да се окажат в

...
Лондон. Стотици хиляди европейски граждани могат да се окажат в
Коментари Харесай

The Guardian: Европейските граждани, които кандидатстват за статут след Брекзит могат да се окажат в „правна неизвестност“

Лондон. Стотици хиляди европейски жители могат да се окажат в неопределеност след 30 юни и да останат без документи, гарантиращи законовите им права да останат във Англия, в случай че Министерството на вътрешните работи не навакса изоставането от повече от 320 000 заявки за статут на престояване след Брекзит, предизвестиха от английски правозащитни организации, написа английският вестник The Guardian .

Остават единствено 50 дни, преди да изтече периода на държавната скица за споразумяване на статута на престояване на европейските жители, а най-новите държавни статистически данни демонстрират, че от 5,3 милиона заявки досега са обработени 4,98 милиона.

„ Ние сме надълбоко обезпокоени освен поради тези, които са наранени от забавянето, само че и от хората, чиито заявки даже не са били приети до 1 юли. Без „ уверение за кандидатстване “ те не се смятат зато законно пребиваващи и биха могли да се сблъскат с „ „ безумни “ такси за лекуване в лечебните заведения на Националната здравна система (НЗС), да вземем за пример “, сподели Майк Бон, един от създателите на предизборната група the3million.

Нов орган, основан според съглашението за отдръпване, който подсигурява спазването на правата на жителите след Брекзит „ интензивно обмисля “ законови дейности против Министерството на вътрешните работи.

В изказване, оповестено в понеделник, Независимият орган за наблюдаване на споразуменията за правата на жителите (IMA) съобщи, че води диалози с Министерството на вътрешните работи на фона на отчети за голям брой опасения по отношение на процеса на кандидатстване.

„ IMA има право да предприеме дейности, когато сметне, че има систематични проблеми, които засягат метода, по който правата на жителите на Европейски Съюз се съблюдават от обществените органи.

„ Изслушваме загрижени жители на Европейски Съюз, които имат проблеми с молбите си за статут и по този въпрос водят договаряния с Министерството на вътрешните работи “, сподели доктор Катрин Чембърлейн, изпълнителен шеф на IMA.

IMA съобщи, че хората са изразили угриженост по отношение на продължителността на времето, належащо за обработка на заявките, а също по този начин има известия за компликации при установяването на контакт със съответните държавни ведомства, с цел да подадат заявление, да създадат тъжба или да поправят условия след подаване на заявление.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР