Лондон не може да пренебрегва легитимните въпроси, зададени от Москва

...
Лондон не може да пренебрегва легитимните въпроси, зададени от Москва
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Лондон не може да пренебрегва легитимните въпроси от Москва


Лондон не може да подценява „ законните въпроси ”, заложени от Москва по отношение на отравянето на шпионина Сергей Скрипал. Това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров.

Лавров прикани за „ значително и отговорно ” следствие по случая. „ Не би било допустимо да се подценен въпросите, които ние задаваме ”, сподели той часове преди срещата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на който ще се разиска дипломатическата рецесия сред Русия и Запада, която ще се организира през днешния ден в 19:00 гринуичко време.

В сряда представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова попита Англия „ Къде са животните и в какво положение са? Защо английската страна още не е загатнала нищо за тях? Говорим за живи същества и в случай че се употребяват токсични сътрудници, тези същества евентуално са страдали ”, добави Захарова. „ Ние имаме достоверна информация, че Скрипал са имали домашни любимци в къщата си ”, заяви Захарова по време на брифинг. „ Това е директно обвързвано със случая, изключително в случай че приказваме за офанзива с химическо оръжие. Има много улики, че отравянето им се е случило в дома им ”, добави тя.

В същия ден се организира и срещата на Организацията за възбрана на химическите оръжия, на която Англия разкритикува грубо "извратения" апел на Москва за взаимно следствие на отравянето на някогашния двоен сътрудник. "Предложението на Русия за взаимно британско-руско следствие по отношение на случая в Солсбъри е извратено. Това е диверсионна тактика", сподели в Туитър английската делегация в Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО).

По късно съветският президент Владимир Путин съобщи: „ Ние чакаме, че здравият разсъдък ще надделее, и че този случай няма да е повода за вредите, които виждаме в последно време върху интернационалните взаимоотношения ”.

Случаят Скрипал стартира на 4 март, когато някогашният полковник от ГРУ Сергей Скрипал, наказан в Русия за шпионаж в интерес на Англия, и неговата щерка Юлия бяха изложени на въздействието на невропаралитичен газ. От Лондон настояват, че той е създаден в Русия и на тази основа се заключи, че Москва е виновна за случилото се.

Руската страна изрично отхвърли тези спекулации, акцентирайки, че програмата за създаването на сходен тип газ не е съществувала нито в Съюз на съветските социалистически републики, нито в Русия.

Без да предяви никакви доказателства, Англия изгони 23-ма съветски дипломати и предприе други антируски ограничения, след което Москва отговори, изгонвайки същия брой чиновници на английското посолство. Русия също по този начин затвори генералното консулство на Нейно Величество Елизабет II в Санкт Петербург и приключи активността на Британския съвет в РФ. БГНЕС /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР