Лондон. Климатолозите са проучили проби от лед, образували се в

...
Лондон. Климатолозите са проучили проби от лед, образували се в
Коментари Харесай

PNAS: Концентрацията на водород в атмосферата се е увеличила със 70% през последните 150 години

Лондон. Климатолозите са проучили проби от лед, образували се в Антарктида в средата на XIX век и са стигнали до заключението, че концентрацията на водород във въздуха се е нараснала с повече от 70% през последния век и половина. Този напредък в допълнение форсира световното стопляне, предизвестяват учени в публикация за списанието PNAS .

„ Нашата реорганизация демонстрира, че делът на водорода в атмосферата остава съвсем неизменен до края на XIX век, след което той стартира да пораства гладко и нараства със 70% до началото на този век. В допълнение, ние регистрирахме внезапен скок в концентрацията на водород в края на предишния век, чието битие слага под подозрение връзката сред антропогенните излъчвания на въглероден окис и водород “, пишат откривателите.

Водородът е доста лек газ, който интензивно взаимодейства с кислорода и други окислители. Днес водородът се смята за сурогат на горивата на основата на петролни артикули или природен газ, защото изгарянето му не води до струпване на парникови газове и разнообразни отрови в атмосферата.

От друга страна, самият водород е парников газ, защото навлизането му в долните пластове на атмосферата забавя разпадането на метана и способства за образуването на озон, чиито молекули предотвратяват изпараряването на топлината от Земята. Според актуалните оценки на учените, водородът доста отстъпва на въглеродния диоксид по въздействието си върху климата, само че ролята му може да се усили доста след прекосяването на цивилизацията към атомна сила.

Група климатолози, ръководена от Ерик Залцман, професор в Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ), е получил първата информация за това по какъв начин концентрацията на водород в земната атмосфера се е трансформирала през последния век и половина. Учените са получили сходна информация, като са анализирали химичния състав на въздушните мехурчета, уловени в ледените отлагания в Антарктида.

Първите съществени наблюдения на концентрацията на водород в атмосферата, както означават професор Залцман и неговите сътрудници, са проведени на международно равнище едвам в края на 80-те години на предишния век. Поради тази причина учените не могат да кажат сигурно с каква скорост водородът се натрупва във въздуха на Земята и какви индустриални процеси генерират излъчванията му.

Учените са съумели да получат тази информация с помощта на неповторимите ледени залежи, които са се образували от 1852 година на територията на вълнообразни залежи от компресиран сняг в Източна Антарктида. Те са ситуирани в регион с извънредно ниски превалявания, тъй че релативно тъничък пласт лед с дебелина 60-70 метра съдържа пластове, които са се образували в продължение на доста десетилетия.

Климатолозите са събирали ледени проби от разнообразни райони, извличат въздушни мехурчета от такива пластове и учат в детайли техния химичен състав. Техният разбор е посочил, че концентрацията на водород в атмосферата се е нараснала фрапантно през последните 150 години. Той се е нараснал с към 70%и целият този напредък се е случил през последните 100 години.

Измерванията на професор Залцман и сътрудниците му демонстрират, че концентрацията на водород нараства изключително бързо през последните две десетилетия на ХХ век. Откритието е изненада за учените, защото в предишното откривателите са били уверени, че главният източник на тези течове е производството на така наречен синтез газ, примес от водород и въглероден окис.

Производството му стартира да понижава през 80-те години на предишния век, което кара доста учени да считат, че концентрациите на водород в атмосферата е трябвало да спаднат по сходен метод. Пробите от лед от Антарктида демонстрират, че това в действителност не е по този начин, което допуска, че има и други значими източници на антропогенни излъчвания на водород. Тяхното търсене и проучване би трябвало да се трансформира в една от главните задания за климатолозите, заключават откривателите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР