Лондон. Борис Джонсън е написал през 2012 г., че скулптурите

...
Лондон. Борис Джонсън е написал през 2012 г., че скулптурите
Коментари Харесай

The Guardian: През 2012 година Борис Джонсън е написал в писмо, че „скулптурите от Партенона никога не е трябвало да бъдат отстранявани“

Лондон. Борис Джонсън е написал през 2012 година, че скулптурите на Партенона „ в никакъв случай не е трябвало да бъдат отстранявани от Акропола “ и призна, че в идеалния случай те ще продължат да се виждат в тяхната целокупност в Атина, разкрива писмо, споделено с The Guardian .

В писмо до недодялан гръцки чиновник, тогавашният кмет на Лондон и предстоящ английски министър председател означи: „ Това е въпрос, върху който размишлявах надълбоко в продължение на доста години. В един съвършен свят, несъмнено, вероятно, мраморите на Партенона в никакъв случай не биха били премахвани от Акропола и в този момент би било допустимо да се видят на място.

Писмото, което се появява на хартия на кметството, е направено в отговор на искане на Йоргос Хинос, тогава началник на партията " Нова народна власт " в Илия, регион на Пелопонес, който е дом на антична Олимпия. Публикувано е за първи път в локалния вестник „ Проини “.

Хинос е писал до кмета на Лондон на 28 март 2012 година, по-малко от два месеца преди олимпийският огън да бъде разпален в античното светилище и да бъде предаден на английската делегация преди Олимпийските игри в Лондон.

„ В името на справедливостта и морала ви умоляваме да започнете процедурата за връщането на гръцките статуи “, написа той, описвайки „ дълбоката рана “, която лорд Елгин е нанесъл, когато като тогавашния дипломат на Англия в Османската империя, при условия които към момента остават противоречиви, е наредил да изсекат мраморите от паметника.

Джонсън, който беше измежду тези, които участваха на запалването на Олимпийския огън, отговори, че е стигнал до заключението, че в случай че мраморите бъдат отстранени от английската столица, това ще съставлява „ тежка и непоправима загуба “.

Писмото приключва: „ Доколкото съчувствува на настояването за реституцията им в Атина, усещам, че като цяло би трябвало да пазя ползите на Лондон.

Като министър-председател обаче позицията на торите се втвърди видимо.

Миналата седмица по време на диалозите с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис той изключи разискването на въпроса, като сподели, че това е въпрос на Британския музей, макар че ЮНЕСКО планува, че би трябвало да се проведат междуправителствени договаряния за разрешаване на дългогодишния спор.

По-рано тази година, когато Мицотакис даде да се разбере, че публично ще повдигне дългогодишната молба на Атина, Джонсън настоя, че антиките от класическата ера са били добити законно.

Говорейки пред гръцкия вестник Ta Nea, той сподели: „ Правителството на Обединеното кралство има твърда, дългогодишна позиция във връзка с скулптурите, която е, че те са добити законно от лорд Елгин според съответните закони от това време и са законно благосъстоятелност на английските попечители на музея след придобиването им. ”

Гръцкото държавно управление даде обещание да завоюва сърцата и мозъците на британците като част от нова акция за наново сливане на изчезналите статуи с останалата част от монументалния фриз в Атина.

Длъжностните лица бяха насърчени от ново изследване на YouGov, оповестено през уикенда, което демонстрира, че 56% от респондентите в Обединеното кралство са за репатриране на мраморите, тъй че те да бъдат изложени в музея на Акропола в подножието на шедьовъра на Перикъл.

Попитан за коментар, представителят на английския министър председател отговори: „ Както министър председателят сподели на гръцкия министър председател предходната седмица, всички решения по отношение на скулптурите на Партенона са въпрос на Британския музей. "

„ Дългогодишната позиция на премиера и държавното управление на Обединеното кралство е, че скулптурите на Партенона са добити законно в сходство със закона по това време. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР