Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 18 април. Това

...
Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 18 април. Това
Коментари Харесай

Германия: локдаун до 18 април, Великден отпада

Локдаунът в Германия ще бъде продължен до 18 април. Това гласи решението, взето на срещата на канцлерката Ангела Меркел с министър председателите на обособените федерални провинции. Тя продължи повече от 12 часа и бе на крачка от неуспеха заради различия по някои точки. В последна сметка обаче Меркел наложи своята твърда линия.

Какви правила ще важат по Великден?

По Великден ще важи най-строгият локдаун до момента. От 1 до 5 април публичният и икономическият живот в страната ще бъде " замразен ". Около Великденските празници важи правилото " оставаме у дома ", се показва в документа от срещата. Четвъртъкът и съботата преди Великден (1 и 3 април) тази година по изключение също ще бъдат " дни на спокойствието ". В събота могат да отворят само магазините за хранителни артикули. През посочените пет дни са неразрешени всевъзможни събирания на открито. Ще бъдат затворени всички заведения навън. Събиранията в домовете са разрешени с най-много още едно домакинство, като общият брой на хората не трябва да надвишава 5 души (в това число не влизат децата под 14 години). Двойките се считат за едно домакинство. По думите на Меркел, след Великден някои правила може да бъдат разхлабени, стига да са изпълнени критериите от решението, взето на 3 март. По Великден ще бъдат неразрешени и присъствените църковни служби. Такива могат да бъдат извършени само онлайн.

" Аварийна спирачка " и вечерен час

Приетата при започване на март " спешна спирачка " би трябвало да се ползва прецизно, се акцентира в документа от срещата. Това значи: в случай че в границите на три поредни дни новите инфекции надвишават 100 на 100 000 души население за седем дни, старите правила влизат в действие. Преди вчерашната намира се говореше за въвеждането на вечерен час, само че в последна сметка бе признато това да е единствено една от вероятните варианти. В документа от срещата е посочено, че при превишаване на границата 100 нови инфекции на 100 000 души за седем дни ще бъдат приложени нови по-строги ограничения. Посочени са следните благоприятни условия: вечерен час, носене на здравна маска в частни коли от лицата, които не са част от личното домакинство, както и задължението за бързи проби и ограничение на контактите. Дали някое от тези правила ще влезе в действие ще бъде решавано от обособените райони. Бавария, Баден-Вюртемберг и Тюрингия към този момент са налагали вечерен час.

А учебните заведения и детските градини?

Възможностите за тестване на личния състав в детските градини и учебните заведения, както и на децата ще бъдат разширени. В най-скоро време във всяко детско заведение би трябвало да може да се организират по два теста седмично на всички деца и всички възпитатели и учители.

Ще бъдат ли разрешени пътуванията?

Апелът на държавното управление и провинциите към всички живеещи в Германия гласи: не пътувайте в страната и чужбина, в случай че не се постанова незабавно, в това число и по Великденските празници. И до момента в който хотелите в Германия остават затворени и по Великден, пътуванията до Майорка към момента са разрешени. В документа от срещата обаче се показва, че завръщащите се от отмора би трябвало да бъдат тествани преди полета. За тази цел ще бъде признато генерално обвързване за тестване преди полета като изискване за влизане в Германия. Правителството и провинциите чакат от всички авиолинии да тестват поредно всички свои екипи и пасажери, както и да не пускат спомагателни полети по Великден. Няколко немски провинции, измежду които Шлезвиг-Холщайн, Мекленбург-Предна Померания, Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Райнладн-Пфалц упорстваха по време на Великденската почивка да бъдат разрешени нощувките в границите на личната провинция в къщи за посетители, ваканционни жилища и каравани, в които контактите могат да бъдат мощно лимитирани, т.е. гостите могат да се хранят сами и да употребяват независими санитарни възли. Това искане обаче бе отхвърлено. Това бе и една от противоречивите точки по време на срещата.

Фирмите и работа от у дома

И отсега нататък компаниите би трябвало да обезпечат понижаване на контактите измежду чиновниците си. Там, където това е невероятно, би трябвало да се оферират проби на работещите. Според документа от срещата, компаниите " се самозадължават да тестват своя личен състав ". Тестовете би трябвало да се оферират най-малко един път седмично. Освен това ще има и спомагателни финансови помощи. Детайли по тази точка обаче към този момент не се показват.

Какво да чакаме по-нататък?

Във " времеви лимитирани модели " тук-там може да бъде тествано и разхлабване на някои правила. Засега обаче не се предвижа генерално разхлабване на рестриктивните мерки. Следващата среща на канцлерката Меркел с министър председателите на 16-те федерални провинции е планувана на 12 април. Тогава ще бъде решено какви ограничения ще важат от 18 април нататък.

" Третата вълна " в Германия към този момент стартира

През последните дни обстановката в Германия се утежнява с бързи темпове. През последните две седмици е регистриран висок растеж на болестите. В момента междинният брой на новозаразените на 100 000 души за седем дни е над 108. Преди две седмици беше 68. В момента 3145 пациенти с COVID-19 са настанени в интенизивни отделения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР