Лобистките интереси на едрия бизнес силно разклатиха взаимоотношенията в т.нар.

...
Лобистките интереси на едрия бизнес силно разклатиха взаимоотношенията в т.нар.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Кои точно са редниците във властта

Лобистките ползи на едрия бизнес мощно разклатиха взаимоотношенията в така наречен " Обединени патриоти ".

© Анелия Николова " Сапунката " на патриотите може да разклати държавното управление Още по тематиката
Мнения Daily - Борисов все по-трудно балансира

И още: По-добре е да се държим дружно, в сравнение с да ни обесят поотделно; Можеш да излъжеш всички единствено за известно време
25 юли 2018
Мнения Daily - Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

И още: Недоверието е българската чума; Неоколониализмът в субсахарна Африка движи миграцията
24 юли 2018 " Батальонът се строява... "

Кои тъкмо са редниците във властта

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Бяха сътрудници, единият беше кум на другия, след това се замерваха с предмети, обиждаха се с думи, отново се събраха, още веднъж бяха дружно на женитба, влязоха и във властта, а от няколко дни за следващ път са в обществена война. Отношенията сред Волен Сидеров и Валери Симеонов щяха да наподобяват на сюжет за турски сериал, в случай че двамата не бяха съпредседатели на обединението " Обединени патриоти ", която е сътрудник на ГЕРБ в държавното управление.

Председателят на парламентарната група на " Патриотите " Волен Сидеров напълно непосредствено изиска вицепремиерът от същата политическа мощ Валери Симеонов да бъде отхвърлен, тъй като не изпълнявал програмата им. Това е политически нонсенс - съглашението за съдружното държавно управление е подписано от Бойко Борисов от името на ГЕРБ и от тримата съпредседатели на " Патриотите " - т.е., и от атакувания Симеонов. Така вътрешната " патриотична " препирня е непосредствено обвързана със ориста на държавното управление. Поне по този начин наподобява. А това дава съображение на всички да гледат прекомерно съществено на този цирк, който обаче не заплашва, а даже в противен случай - оказва помощ на кабинета. Защото прикрива два доста значими въпроса.

Преди седмица депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Патриотите ", само че без партията на Симеонов НФСБ, одобриха законови промени, които освобождават компаниите от отговорности по неизпълнения на приватизационния контракт. Валери Симеонов назова закона " спасяването на редови войник Киро ", като имаше поради ръководителя на най-голямата работодателска организация и приватизатор на Българския морски флот Кирил Домусчиев. Държавата завоюва делото и Домусчиев трябваше да заплати глоба от 58 милиона лв.. Но солидно болшинство депутати му разрешиха да не го прави. Президентът Румен Радев наложи несъгласие, а ГЕРБ за първи път реши да го поддържа. Така " редникът " не бе избавен.

Атаката на Симеонов против лобисткия закон предизвика остра реакция на Сидеров. Обвини го, че " убива бизнеса и трепе компании ", потегли да ревизира инспекциите му по Черноморието. Дори да беше спряла единствено дотук, историята отново щеше да е задоволително неуместна - вицепремиер обикаля нощни заведения, с цел да управлява шума, а след него ръководител на парламентарна група обикаля същите нощни заведения, с цел да управлява вицепремиера...

Атаката на Сидеров бе подкрепена от обвързваните с Пеевски медии, някои от които даже цитираха негови към момента непроизнесени, само че евентуално планувани думи. Всичко това припомня за мощта на ползите, до които двамата " патриоти " се приближават. И поражда въпроса кои тъкмо са редниците.

В тази история има явни поучения - че " Обединени патриоти " без единно управление са неефективна политическа сила; че най-едрият бизнес елементарно намира политическа подкрепа; и че въздействието на така наречен олигарси от време на време се оказва по-силно, в сравнение с всички допускат. Големите въпроси обаче са други и те остават незабелязани зад пушилката: за какво Борисов и ГЕРБ вземат участие в сходни лобистки схеми и за какво отстъпват, чак когато президентът наложи вето; както и за какво главната опозиционна партия Българска социалистическа партия се прави, че не вижда сходни лобистки пробиви.

----------- Поправката " Домусчиев " сподели, че Българска социалистическа партия не просто не е съпротива, а даже не е лява.

Граждански надзор

Големите борби се печелят с дребни армии

От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Кирил Домусчиев

Фотограф: Юлия Лазарова
Рекапитулацията на борбата към скандалните ремонти в закона за приватизацията сочи следното. От едната страна бяха един вицепремиер, неговата партия със непретенциозно парламентарно посланичество, една извънпарламентарна коалиция от партии, 3-4 медии и малцинство будни жители. От другата страна бяха всички парламентарни партии без НФСБ, множеството медии, за които тематиката не съществуваше, както и огромна част от българските жители, за които целите в този миг бяха по-скоро други. И в последна сметка малцинството будни жители удържа победа, доказвайки остарялата максима, че огромните борби се печелят с дребни армии.

Нито един политик, с изключение на тези от НФСБ и " Демократична България ", не може да твърди, че има заслуга за триумфа. Да, правилно е, че президентът Румен Радев наложи несъгласие на поправките и по този метод точно той хвърли камъка в блатото. В доста други сходни случаи обаче президентът също е предпочитал по-скоро да си затрае. Можем единствено да гадаем какво щеше да е държанието на президента, в случай че малцинството политици, медии и будни жители не бе повдигнало въпроса.

Както и да го въртят, както и да го сучат депутатите от ГЕРБ, отпред с ръководителя на групата Цветан Цветанов, не могат да намерят опрощение за обстоятелството, че бяха подготвени да дадат едни 60 млн. лева на един от най-големите предприемачи у нас. Докато за доста други публични потребности в бюджета все няма пари, а финансовият министър Владислав Горанов е подготвен да убие всеки със строгия си взор.

В Българска социалистическа партия за следващ път бяха не съпротива, а по-скоро безмълвен съдружен сътрудник на ГЕРБ. Нито един народен представител от партията не посмя да жигосах обществено отстъплението на страната във връзка с Кирил Домусчиев, който в тази ситуация отлично се вписваше в типично левия термин " национален грабител ". Вместо да го разгромят на мига от парламентарната естрада, социалистите заговориха по тематиката чак откакто президентът наложи несъгласие. Дори тогава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не посмя да назове обществено името на Домусчиев, още по-малко пък това на Делян Пеевски, за който също има подозрения, че щеше да се облагодетелства от поправките. Българска социалистическа партия не просто не е съпротива, тя изобщо не е лява партия.

Ясно е обаче и друго. Малцинството будни жители може бъде огромна мощ. Дори без да имат парламентарно посланичество. Онези 3-4 медии, поради които България въпреки всичко не е на последно място по независимост на словото, също имат запас да водят и да печелят борби. Историята с поправките в закона за приватизация потвърдиха, че у нас, колкото и да е необикновено, въпреки всичко има народна власт.

----------- Бившият пълководец на Тръмп не е съдружник на европейските консерватори и носи единствено разпад.

" Наци(онали)стки " интернационал

Не би трябвало да имаме вяра в такива като Стив Банън

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Стив Банън, някогашен основен пълководец в Белия дом и абстрактен мотор на бъдещия " интернационал " на дяснопопулистките партии в Европа

Фотограф: Jonathan Bachman
Когато преди известно време написах, че Доналд Тръмп съставлява някои елементи на крайната десница в Америка, която смята Европейски Съюз за главен собствен зложелател (заедно с Ватикана и някои други " тайни организации " ), поддръжници на Тръмп се пробваха да ме опровергаят, че това не е правилно. Знаем, че Банън към този момент не е в екипа на Тръмп, само че това не значи, че групи и организации, свързани с хора като него, не упражняват въздействие върху администрацията във Вашингтон.

" Решихме централата ни да е в Брюксел, тъй като той е сърцето на Европейския съюз - най-пагубната мощ за демокрацията на националните страни на Запад през днешния ден ", декларира намерено сътрудникът на Банън Рахим Касам. А самият Доналд Тръмп дефинира " Европейски Съюз като съперник, изключително в търговията ".

За европейските консерватори тук са значими две неща. Първо, Банън не е техен съдружник, в случай че те в действителност са европейски, а не просто френски, полски или български консерватори. За европейските консерватори е значимо Европа да остане обединена и да се промени в посока, която да я трансформира в " Европа, в която можем да имаме вяра " (консервативният манифест на европейски интелектуалци от есента на предходната година). Защото, в случай че Банън реализира задачите си и Европейски Съюз се разпадне, консерваторите в Европа ще понесат тежки провали дружно с целокупните национални общества, които съставляват в европейското обединяване.

Второ, европейските консерватори би трябвало да положат целенасочени старания за съдействие с тези представители на консервативното придвижване в Съединени американски щати, които са насочени в поддръжка на трансатлантическото съдействие, и които преглеждат Европа като скъп съдружник на Америка в актуалния и бъдещия свят. Разрушаването на западния съюз ще аргументи колосални и дълготрайни провали както на ползите на Европа, по този начин и на Америка.

Отговорността на консерваторите в Европа непрестанно нараства с повишаването на тяхната известност. Ако дружно с отживелите времето си левичарски утопии, които влияеха непремерено мощно върху цялостната политика на Европейски Съюз, засилващият известността си консерватизъм се изкуши да уязви и самия развой на европейската интеграция, резултатът ще бъде разрушена Европа и изолирани европейски национални страни. Да се върнем още веднъж към консервативния манифест - " Европа, в която можем да имаме вяра ", а не Банън § С-ие, в които можем да имаме вяра. Не можм да им имаме вяра. И не трябва!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР