Лийзъл Раф е художничка, която живее и работи във Виена.

...
Лийзъл Раф е художничка, която живее и работи във Виена.
Коментари Харесай

„Заслон” или приютяване в картините на австрийската художничка Лийзъл Раф


Лийзъл Раф е художничка, която живее и работи във Виена. По покана на „ Топлоцентрала “ и кураторката Владия Михайлова тя ще показа свои творби в Галерия „ Куб “ на Центъра за модерни изкуства.

Изложбата „ Заслон “ включва скулптурни обекти и съоръжения, част от които са свързани непосредствено с архитектурата на пространството. Творбите на Лийзъл Раф се отнасят към настоящи процеси и тематики в изкуството, продължаващи в съвременността дългата традиция на развиване на смисъла на материалите, тяхното взаимоотношение, процеса на основаване на обекти и връзката сред статуя и архитектура.

Авторката работи на първо място с латекс, който е натурален естествен материал, добиван от каучукови дървета. За нея той е изразно средство, което със своята гъвкавост, достоверна грубост и близост, както и с телесната си мекост показва огромно благосъстояние от смисли в разнообразни форми и във взаимоотношение с всякакви други материали. Езикът, който Лийзъл Раф търси в работата си е пряк, той е непосредствен с публиката и учреден както на усещането за избрана вещественост, по този начин и на „ етическа “ система на осмисляне на художествения развой и неговите културни смисли.

В творбите на художничката няма йерархии , хоризонталите и вертикалите са включени във образен език, който помирява опозиции като: меко и твърдо, въздигане и втурване, горе и долу, транспарантно и компактно и други. Изложбата включва феновете в свят на смесени чувства и преливащи граници, който основава атмосфера на непосредственост и приемане.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Liesl Raff (@lieslraff)

Централна за изложбата е скулптурната апаратура „ Заслон “ (Shed), която „ Топлоцентрала “ копродуцира с Пространството за модерно изкуство „ Франц Йозеф Кай 3 “ във Виена. На границата сред скулптурен обект и архитектурна сграда работата е обвързвана с местата на прекосяване, които оферират краткотрайна отмора и комфорт. В системата от смисли, която авторката построява посредством езика на материалите, тези нежни зони на покой са свързани с грижата и вниманието, както и със спокойствието на телата.

„ Заслон “ е галерия не на единичното, а на множеството. Тя основава задоволително пространство и размер за „ побирането “ на общности, на тела до други тела, които участват в пространството дружно и равнопоставено.

По покана на художничката и кураторката Владия Михайлова по време на изложбата особено присъединяване има хор „ Алабреа “ с началник Атанаска Попова. Обединени от желанието да пеят дружно, хора с най-разнообразни занимания се събират в продължение на години, изпълнявайки богат репертоар от типичен и модерни творби. Всеки втори четвъртък от изложбения интервал хор „ Алабреа “ ще организира открити и включващи публиката подготовки и хорови игри , а в последния уикенд на изложбата, на 25 ноември ще показа и къс концерт като свършек на този развой.

Изложбата на Лийзъл Раф в Галерия Топлоцентрала – Куб се реализира в партньорство с Австрийско посолство в България.

Официалното разкриване е на 17 октомври от 18:00 часа в Галерия Топлоцентрала - Куб. Изложбата може да бъде прегледана до 25 ноември.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Liesl Raff (@lieslraff)

Повече информация за Лийзъл Раф:

Лийзъл Раф е родена през 1979 година в Щутгарт, Германия, понастоящем живее и работи във Виена. Представяла е свои произведения в независими изложения в Пространството за модерно изкуство „ Франц Йозеф Кай 3 “ във Виена, Австрия, в редица галерии: Софи Тапайнер, Виена, Австрия; Николас Круп, Базел, Швейцария; НЕВВЕН, Гьотеборг, Швеция; Биенале Фрайбург, Фрайбург,
Германия; Шарп Проджектс, Копенхаген, Дания, както и на други места. Участвала е в групови изложения, измежду които „ Авангард и съвременноста “ в Белведере 21, Виена, Австрия; „ Енджой – сбирката на mumok в преход “, Музей на актуалното изкуство на фонда Лудвиг във Виена (mumok), Виена, Австрия; „ Негодувание “, Кунст Меран, Мерано, Италия; и „ Изплъзващо се допиране “, Хотел Мадрагоа, Лисабон, Португалия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР