Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани,

...
Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани,
Коментари Харесай

Земеделските стопани вече декларират доходите си, електронните услуги все по-предпочитани

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли 2024 г.

Започна подаването на данъчни заявления за приходите на физическите лица по електронен път, в офисите на приходната организация, по пощата с противоположна квитанция или в пощенските клонове. Срокът за обявление на получените през 2023 година приходи, облагаеми с налог върху общата годишна данъчна основа, и използването на данъчни облекчения е 30 април 2024 година Отстъпката от 5% от налога за довнасяне може да се употребява при обявление по електронен път и заплащане до 1 април 2024 година в това число, като размерът й не може да надвишава 500 лева Условие за прилагане на отстъпката и данъчни облекчения, е лицето да няма неплатени обществени отговорности.

В началото на март в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите ще е налична авансово попълнената декларация за облагане на приходите на физически лица. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, ще могат да се възползват от авансово въведената в декларациите им информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения,  цивилен контракти и възнаграждения, дотации, изплатени на аграрни производители, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица, приходи от продажби в интернет за облага и др.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли 2024 година, защото тази година 30 юни е неработен ден. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 1 юли 2024 г.

От Национална агенция за приходите поучават данъкоплатците да употребяват електронните услуги на приходното ведомство, налични с ПИК или КЕП, с цел да си спестят време и визитите в офисите на приходната организация и пощенските станции.

Допълнителна информация за декларирането на приходите за предходната година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена съгласно цените на съответния оператор, както и в уеб страницата на приходната организация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР