Лица проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски

...
Лица проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски
Коментари Харесай

Парламентът криминализира бурките и радикалния ислям на първо четене

Лица проповядващи коренен ислям или друга идеология, която употребява верски убеждения за политически цели, в това число пропагандира изменение на съществуващия парламентарен и правов ред ще се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години и санкция от 5 000 лв.. Това реши Народното събрание на първо четене с промени в Наказателния кодекс. Законопроектът е на " Обеденени патриоти " и е от предходния парламент. Борис Ячев (НФСБ) изясни, че криминализирането засяга случаите, когато се приказва за радикална идеология, а не за вяра. Заради смяната се основава нова алинея 2 в член 108 от Наказателния кодекс.

" Радикалният ислям е изключително нападателна и рискова идеология, която оправдава насилието и убийството на " неверници ", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното пречистване, е повдигнат в сан на систематична политика ", сподели в претекстовете Борис Ячев.

" Патриотите " предложиха в Кодекса да бъде записана и легална формулировка на " коренен ислям ". Според признатия на първо четене " коренен ислям " е " когато едно лице пропагандира за основаване на Ислямска страна /Халифат/, когато пропагандира за налагане на законите на Шериата над светските, пропагандира за принудително използване на религиозни правила, пропагандира принуждение във тип на свещена война против немюсюлмани, прави пропаганда и набира почитатели за терористични организации, основани на исляма ".

За принуждаване на разположение да носи бурка се планува отнемане от независимост от 1 до 4 години и санкция от 5 хиляди в до 10 хиляди лева, а в случай че принудата или склоняването са извършени по отношение на две или повече лица, наказването планува отнемане от независимост от 2 до 6 години. В случай на насила на малолетно лице, наказването е затвор от 3 до 6 години и санкция от 10 хиляди лева до 20 хиляди лева

Не е обосновано да се вършат промени в Наказателния кодекс с лека ръка, сподели по време на дебатите заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в Народното събрание Крум Зарков. Той сподели, че този законопроект се преглежда без да е минал през другите комисии, защото е от предишния парламент. Зарков счита, че с смяната на Наказателния кодекс, депутатите се пробват да решат тежки публични проблеми, което няма по какъв начин да стане с промени в Наказателни кодекс. Депутатте от Българска социалистическа партия " се въздържаха " при гласуването.

Даването на формулировка за коренен ислям в Наказателния кодекс ще бъде дискриминативно и ксенофобско проявяване на българския законодателен орган, сподели заместник-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов. Според него с поправките се афишира целият ислям за незаконен, защото описаните феномени в кодекса и в този момент са оповестени за незаконни в Наказателния кодекс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР