Литият, който често бива наричан бяло злато, ще бъде част

...
Литият, който често бива наричан бяло злато, ще бъде част
Коментари Харесай

Южноамериканска страна може да стане основен източник на литий в света

Литият, който постоянно бива именуван бяло злато, ще бъде част от автомобилната гражданска война на бъдещето. През идващото десетилетие се чака се световното търсене на литий и други жизненоважни запаси за производството на електрически автомобили да продължи да нараства през идващото десетилетие. Търсенето на електрически транспортни средства в бъдеще също ще нараства, а Аржентина ненадейно притегли вниманието в международен мащаб със своите литиеви запаси, нужни за облекчаване на възходящото световно търсене на произвеждане на акумулатори.

Много страни стопират продажбата на транспортни средства с мотори с вътрешно горене и предизвикват прекосяването към електрически автомобили посредством дотации и понижаване на налозите. Въпреки това, цената на извънредно търсения метал се е нараснала с към 500% през последната година. Според анализатори от Macquarie Group допускат опцията за „ непрекъснат недостиг “.

Огромният напън за прекосяване към електрически автомобили, както и повишаването на публичното търсене, накараха автомобилните производители по целия свят да влагат съществено в създаването на голям брой електрически модели, които да дават отговор на всички потребности. През последните години на пазара на електрически автомобили се следят по-големи вложения, в сравнение с даже във вятърна и слънчева сила.

Покачването на цените на лития обаче значи, че металът може да увеличи цените с до 1000 $ на транспортно средство, написа Oil Price. На този декор производителите на коли се пробват да понижат разноските за електрически автомобили, с цел да ги създадат по-търсени. Ако не се усили бързо добива на литий, това може да попречи на задачите на държавните управления за преход към чиста сила.

Стратегическото значение на Аржентина става явно. Това е едно от дребното места на земята с толкоз обилие от разполагаем литий, с почти 19 милиона метрични тона ресурси. В момента Аржентина има 13 литиеви плана, които са в ход. В Съединени американски щати има 10 да вземем за пример.

Неотдавна в Буенос Айрес се организира разискване на бъдещето на аржентинския литий. Специалисти в промишлеността като Илон Мъск демонстрираха интерес към рандеман на литий за произвеждане на акумулатори за компанията за електрически автомобили Tesla. Междувременно китайски и американски компании влязоха във „ война “ за наддаване, до момента в който англо-австралийската група Rio Tinto и китайската Zijin Mining Group Co. предоставиха 1 милиард $ за аржентинската промишленост.

Майкъл Видмър от Bank of America разяснява, че в случай че Аржентина не се оправи с добива, би било съвсем невероятно пазарът на литий да остане добре екипиран.

Медодобивната промишленост на Аржентина също може да способства за одобряването на страната като център за рандеман на запаси и вероятно произвеждане на акумулатори.

Медната мина Bajo de la Alumbrera в провинция Катамарка беше открита през 1997 година След изчерпването й през 2018 година бяха създадени пет нови медни мини. Правителството пробва да насърчи по-големи вложения както в рандеман на литий, по този начин и в мед, до момента в който развива ролята си в международната минерална промишленост.

Някои страни, като Чили и Австралия, сега обезпечават огромна част от лития в света. Това може да се промени, защото доставките се изчерпват в настоящите минни планове. Очаква се до 2027 година производството на литий в страната да изпревари това в Чили. Компаниите бързат да влагат. Големият производител на стомана Posco Holdings дава 830 милиона $ финансиране за цех за литиев хидроксид в Аржентина.

Трите южноамерикански страни Аржентина, Чили и Боливия държат към половината от международните запаси на литий. Те желаят да изградят връзка, с цел да усилят ролята си във веригата за доставки на електрически автомобили. Понастоящем никоя от страните няма забележителен дял в литиеви артикули с висока стойност, само че за в бъдеще имат намерение да печелят повече от големите си запаси.

По думите на заместник-секретарят по минното дело на Аржентина Фернанда Авила съобщи трите страни имат разнообразни гледни точки за това по какъв начин да създават литий, само че „ имаме обща позиция какво да вършим с него. Работим дружно, с цел да разработим нови технологии “ “.

Междувременно президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор неотдавна разгласи национализацията на литиевата промишленост в Мексико, както и на други изкопаеми горива и възобновими запаси. Тпй алармира и за допустимо съдействие с Аржентина, Чили и Боливия, с цел да споделят опит за възстановяване на добива на литий в страните.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР