Листнатите във Великобритания депозитарни разписки на руски компании се изпаряват

...
Листнатите във Великобритания депозитарни разписки на руски компании се изпаряват
Коментари Харесай

Газпром и Лукойл се сринаха с 98% в Лондон

Листнатите във Англия депозитарни разписки на съветски компании се изпаряват с влизането в действие на глобите.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който наблюдава търгуваните в Лондон съветски компании, се намали с 98% за две седмици. Спадът изтри 572 милиарда $ от пазарната стойност на 23 акции, в това число " Газпром ", " Сбербанк " и " Роснефт ", съгласно изчисленията на Bloomberg, представени в сряда от българския клон на малкия екран.

Продължаващата ликвидация в сряда провокира вълна от прекъсвания на търговията поради волатилността. В рамките на първите четири часа от търговията покупко-продажбите бяха за малко спирани минимум 15 пъти за кредитора " Сбербанк ", държавния газов колос " Газпром " и търговеца на дребно " Магнит " PJSC. Търговията с Внешторгбанк беше спряна още предходната седмица след наказания.

Показателят Dow Jones Russia GDR, който наблюдава 11 от най-големите съветски компании, регистрирани в Лондон, падна с цели 81% в сряда, отбелязвайки спад от 16 февруари до 98%.

Депозитарните разписки за " Сбербанк " се намалиха с 98% този месец, до момента в който " Газпром " падна с 98%, а производителят на стомана " Северстал " загуби съвсем 100%. Rosneft Oil Co. падна с 65%, а " Лукойл " потъна с 98%.

Европа разделя бизнеса на " Сбербанк " в района, откакто глобите, провокирани от нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, доведоха до напън на локалните ѝ депозити. Междувременно европейските енергийни компании се дистанцират от " Газпром ", като Shell и италианската Eni SpA приключват взаимните предприятия.

Тъй като съветската централна банка предприе необикновената стъпка за затваряне на борсовата търговия на московската борса, придвижването на акциите на съветски компании, търгувани другаде, е индикация за това по какъв начин локалните акции могат да реагират на глобите, откакто вероятно бъде обновена търговията. Тридневното прекъсване на борсовата търговия е най-дългото затваряне при изключителни условия от октомври 1998 година, съгласно борсата.

Излизането от съветски акции, листвани в чужбина, може да продължи, като операторът на показатели на акции Stoxx възнамерява да извади 61 съветски компании от своите показатели на 18 март. MSCI преразглежда сходни проекти.

Вторият по величина производител на нефт в Русия следва локалните съперници " Роснефт " и " Газпром Нефт " в отчитането на мощни облаги, което алармира за евентуално нарастване на доходността на акционерите. Стабилните резултати бяха подкрепени и от по-високото произвеждане, откакто ОПЕК+ облекчи ограничението на производството.

Нетната облага на " Лукойл " доближи 773.4 милиарда рубли (6.9 милиарда долара) през 2021 година, 50 пъти повече от миналата година. Печалбата за четвъртото тримесечие е 233.8 милиарда рубли, рекордно високо, заяви компанията в доклад за облагите в сряда, ден по-рано от плануваното.

Свободният паричен поток - основата за пресмятане на дивиденти - доближи 693,6 милиарда рубли през 2021 година, второто най-високо равнище от най-малко седем години.

" Лукойл " се ангажира да изплати равностойността на най-малко 100% от поправения си свободен паричен поток. Общият свободен паричен поток допуска дял за цялата година в диапазона от към 915 рубли на акция, сподели анализаторът на BCS Global Markets Рон Смит в записка по имейл след отчета. " Лукойл " към този момент се съгласи за промеждутъчен дял от 340 рубли на акция.

Петролът набъбна с повече от 50% предходната година, защото търсенето се възвърне от пандемията, а предлагането не съумя да го задоволи. Цените не престават да се повишават, като петролът в Лондон надвишава 113 $ за барел в сряда.

На 28 февруари, последният ден на търгуване на акции в Москва, акциите на " Лукойл " затвориха с 4.5% по-ниски до 4921 рубли. Акциите паднаха с цели 50% на 24 февруари, най-вече от две десетилетия, откакто съветските войски нахлуха в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР