Листите са регистрирани, изборите свършиха. 2/3 от народните представители в

...
Листите са регистрирани, изборите свършиха. 2/3 от народните представители в
Коментари Харесай

Докторизация заплашва следващия парламент

Листите са регистрирани, изборите свършиха. 2/3 от народните представители в 45-ия парламент са ясни, на 4 април ще доуточним единствено кои са второстепенните претенденти, които ще попълнят депутатските банки. 

Ясни са изборните настройки, ясно е, че преференциалният детайл ще се употребява по-малко от нужното. За нас, гласоподавателите, е оставено единствено едно - да се изненадаме, когато разберем, че някакви дребни партии са прескочили с триста зора 4-процентната преграда или пък противоположното - че считани за “сериозни ” играчи, не са съумели да минат през ситото. 

Кои депутати назначиха партиите?

Листите крещят едно - че партиите залагат на лекарите. Донякъде това е разбираемо - в тези ковидни времена е май обикновено партиите да наемат доктори, които хем да внесат подготвеност, хем да лъскат партийния имидж. Очевидно е, че партийците залагат на това, че рецесията с COVID-19 няма да свърши скоро, че тя ще продължи през целия мандат. Заради това съмнение през работните дни пленарната зала ще се трансформира в медицински консилиум. Лекарите ще захвърлят белите престилки, ще сложат костюмите и вместо в болничното заведение ще отиват на утринен доклад в Народно събрание. 

Работата е там, че партиите пренавиха пружината и през идващия мандат медиците ще бъдат болшинство в Народно събрание.

От началото на рецесията политиците се обкръжиха с доктори, сложиха ги начело като заложници пред похитители. И през днешния ден Борисов вози в джипката медици, върви да открива светнали детски отделения, които нямат нищо общо с детските отделения в провинцията - там, където докторите не са близки до сърцето на властта. 

От старта на рецесията всички партийци гледат да са по-близо до лекарите - едни търкаха коридорите като санитари, други дадоха естрада на безумни експерти, трети сами взеха решение, че имат нужната коронавирус подготвеност.

Разбира се, налице е и втората част от истината - след година във фокуса на публичното внимание доста медици в този момент осребряват известността си. Лошото е, че излизайки от системата, те вършат това, против което се борят - усилват натиска върху нея.

Лекарите в листите са толкоз доста, че с лекост могат да образуват 2-3 парламентарни групи, в случай че желаят.

Започнете със здравния министър Костадин Ангелов, който като се изключи че мачка пандемията с голи ръце, ще се бори и за избирателен триумф като лидер на листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново. Вижте ръководителя на COVID-отделението на Инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров, който с маска в джоба ще бъде лидер на листата на АБВ във Варна и София.

Човекът, който забърква българската ваксина - проф. Андрей Чорбанов, началник на Лабораторията по пробна имунология в Института по микробиология към Българска академия на науките, пристана на партията на Слави Трифонов " ИТН " - води листа във Велико Търново против министър Ангелов. 

“В листите на " Изправи се.БГ " има лекари, които работят в COVID-отделения, да вземем за пример водачът на листата в Кюстендил е лекарка на 34 години ", изясни Мая Манолова.

Тъй като експертите по вируси не са доста, партиите отвориха порти за всички медици, без значение на специалността им. Българска социалистическа партия да вземем за пример се подсили във Видин с хирурга проф. Димитър Раденовски, шеф на ДКЦ „ Св. Иван Рилски “. Доцент Стефан Найденов от Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания към ”Александровска “ е на избираемо място в 23-ти МИР. Във Велико Търново не са намерили лекар от хуманната медицина, само че там на втора позиция е доктор Трифон Цветков, ръководител на Българския ветеринарен съюз.

Водач на листата на ГЕРБ в Плевен е онкохирургът проф. доктор Григор Горчев, почетен доктор на Медицинския университет в Плевен и началник на клиника " Св. Марина ". ГЕРБ е с още един лекар, лидер на листа - изп. шеф на МБАЛ „ Св.Пантелеймон “, съдовият хирург доктор Димитър Рунков е отпред в Ямбол.

Слави Трифонов пък даде партийния бранш " Здравеопазване " на армейския хирург доктор Ивайло Христов, кардиолога доктор Николай Драгнев и някогашния шеф на „ Александровска ” доцент доктор Силви Кирилов и разпръсна тези медици из листите си.

След като ни остави да гадаем три дни от коя партия ще се кандидатира - от ГЕРБ или Българска социалистическа партия, пулмологът доктор Александър Симидчиев най-сетне рече, че „ е значимо медициината да заеме по-централно място в политическия набор “, и избра да се кандидатира от “Демократична България ”. С което научно потвърди, че не може да съществува политическа мощ без доктори.

Чакай, чакай - ами Движение за права и свободи? Има и там, несъмнено - Хасан Адемов е лекар , Нигяр Джафер също. 

Ако професорите Венцислав Мутафчийски и Тодор Кантарджиев бяха кандисали, партийците щяха да отбележат огромен шлем.

Разбира се, в Народното събрание няма да има единствено доктори. Има най-малко пет огромни групи хора, които участват в листите на тези избори

В Българска социалистическа партия заложиха на дъщерите на партията

Дъщерята на Румен Овчаров Теодора е шеста в 23-ти МИР, дъщерята на Красимир Премянов Андреана е на четвърто място в листата за Бургас, дъщерята на кмета от Българска социалистическа партия на община Медковец Венцислав Куткудейски Десислава е 10-а в алената листа в Монтана, а дъщерята на починалия народен представител и зам.-министър Димчо Михалевски – Петя, е лидер в Кърджали. Както виждате - синове няма, а дъщерите са поставени на неизбираеми места, но маркират бъдещото си политическо наличие.

Втората партия, която заложи на дами - влекачи на листи, сложени на неизбираеми места, е Вътрешна македонска революционна организация. Жени Калканджиева ще краси листата им в Хасково, тя е на последно място в нея, а Ернестина Шинова е най-после на листите във Варна и Шумен. “Знаете, че джендъризмът не е на мода във Вътрешна македонска революционна организация, тъй че не се учудвайте на красиви дами в листите ни ”, разясни Каракачанов. С което отвори място и за 

нова партида кандидат-депутати - от шоубизнеса: 

Кристина Димитрова, Искрен Пецов и Агент Тенев. Разбира се, няма по какъв начин да не се означи и групата на шоумените, т.е. на Политическа партия “Има подобен народ ”, която ще я редуцираме отсега нататък като Има Такъв Народ. Тук е бъдещата изцяло оригинална парламентарна група на сценаристите. Редколегията. Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев, Александър Вълчев, Драгомир Петров са не просто водачи на листи, те са бъдещи депутати, свиквайте.

В Българска социалистическа партия ще разчитат на още една група, която да дърпа листата - групата на някогашните футболисти. Кокала от " Левски ", Гецата от ЦСКА, синът на Марашлиев, както и Кордов от " Локо " Пд. Футболистите като дъщерите са подгряваща група, те би трябвало да носят гласове, без да мечтаят за депутатските банки. Не какъв да е, а Пената и Петър Жеков ще би трябвало да донесат гласове на новите патриоти от НФСБ/ " Воля ".

По традиция партиите дадоха място и на 

групата на политическите номади, 

които четири години бяха правилни на партиите си, само че месец преди вота ритнаха стола и избягаха в друга посока. В листите на Вътрешна македонска революционна организация се метна с плонж специалистът по външна политика и битка с тероризма Боян Чуков, който публично напусна Българска социалистическа партия. Чуков ще бъде трети в Стара Загора, което прилича задачата на японско камикадзе. Този ход беше толкоз чудноват, че даже роднините му не го схванаха. Дълбоко законспирираният човек на Цветан Цветанов Владислав Николов избяга от ГЕРБ месец преди вота. Той ще бъде лидер на листата на „ Републиканци за България “ в Плевен.

Изгонената от Слави Росица Кирова от Видин пък влиза в листата на ГЕРБ. Кирова беше координаторка на партията на Трифонов за Видин, само че бе прокудена, откакто се появи на снимка с премиера Борисов. Дясната Дани Каназирева взе завоя към ГЕРБ преди няколко години и към този момент стигна до 1-во място в листата на ръководещата партия.

И освен обособени персони - 

цели партии направиха лупинг в политическото пространство 

Свободните демократи се озоваха дружно с комунистите, земеделците - в миналото независими играчи, а след това елементи от лявото и дясното, в този момент се оказаха в един кюп с партии като Вътрешна македонска революционна организация или коалиция като НФСБ/ " Воля ". 

Някои партийци също направиха лупинг, само че вътрешнопартиен - настана време за завръщане на сякаш прогонените. Делян Добрев се завръща със страшна мощ в ГЕРБ. Същото прави и някогашният вътрешен министър Младен Маринов . Освен двамата в листите на ГЕРБ се завръщат и изгонени герои като Данаил Кирилов . Направо учудващо е, че Цецка Цачева не се е появила още веднъж в плевенската листа. По-интересно е, че някои от тези хора напуснаха с един явен претекст - с тяхното низвергване ГЕРБ сподели преди време, че се разграничава от " хората на Пеевски ". Сега Делян Пеевски към този момент не е в листите на Движение за права и свободи, само че пък " неговите хора " се върнаха в листите на ГЕРБ.

Партиите са на път да потвърдят още веднъж, че на парламентарни избори е значимо да бъде пласиран активът, а не хората, които ще свършат работа в законодателния орган. През последните 4 години опозицията в лицето на БСП изпитваше същински усложнения в работата на Народно събрание заради тоталната липса на юридически потенциал. Депутатите на ГЕРБ пък изцяло сдадоха законодателната си самодейност на служителите от държавното управление. 

С сходни листи може да чакаме единствено още 4 години от същото.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР