Липсва организация в Спешната помощ, но липсва и адекватна реакция

...
Липсва организация в Спешната помощ, но липсва и адекватна реакция
Коментари Харесай

Адвокат по медицинско право: Липсва организация в Спешната помощ, но липсва и адекватна реакция от гражданите


" Липсва организация в Спешната помощ, само че липсва и съответна реакция от жителите. Хората постоянно бъркат какво е незабавно и какво е наложително положение и не всеки път могат да преценяват дали техният непосредствен би трябвало да бъде приет в болница ". Такова мнение изрази юристът по здравно право доктор Мария Петрова в студиото на „ Здравей, България ”.

Тя разяснява случая, при който 13-годишно момиче припадна и получи спазъм пред частна болница в Бургас, откакто преди този момент фамилията обиколило няколко лечебни заведения с вярата детето да бъде признато в лечебно заведение.

„ Трябва ясно да се разбере, че по закон незабавно положение е това, което директно и директно заплашва живота на едно лице. Говорим за едно дете, което чака, само че може да обикаля лечебни заведения, едни родители, които могат да го карат с персоналния си автомобил или с частна кола за спешна помощ, както разбрах от медиите. Такава не съществува, това е просто някакъв превоз, за който някой заплаща. Там няма доктор, фелдшер, монитори, апарати за обдишване. Линейката не е такси ”, разясни юристът.

Според нея има пропуски в дейностите на родителите и системата.

„ Трябвало е да се обадят на персоналния доктор на детето. Да се потърси помощ в извънболнична помощ, в случай че признаците и положението на детето постановат незабавна хоспитализация, такава щеше да бъде подхваната. В България би трябвало да има смяна в закона за лечебните заведения, с цел да не позволяваме да има болница без експерти и да няма болница без незабавно поделение ”, сподели още Мария Петрова.

Адвокатът по здравно право разяснява и злополуката във Враца, при която почина 3-годишно момченце. Близки на жертвата настояват, че една от лекарките, пристигнали на мястото на случая, е била под въздействие на алкохол.

„ В България всеки е почтен до доказване на противното. Право на всеки един е да откаже кръвна проба. Най-вероятно има проблем с дрегера, тъй като в случай че тя знаеше че е използвала алкохол мислите ли, че щеше да се съгласи на проба. В Спешната помощ постъпва сигнал за злополука със смъртен случай на дете. Това обаче не е причина за експанзия над лекарите. Не знаем имало ли е детско столче, какъв брой души са били в колата, дееспособен ли е водачът. Обвиняваме лекарката, а не разясняваме за какво се е стигнало до тази злополука. От какво е умряло детето от злополуката или неоказана здравна помощ? ”, сподели Петрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР