Липсата на сняг през тази зима събуди страховете на земеделците,

...
Липсата на сняг през тази зима събуди страховете на земеделците,
Коментари Харесай

Може ли сухата зима да доведе до слаба реколта и безводие на места у нас?

Липсата на сняг през тази зима разсъни страховете на земеделците, че реколтата това лято ще е слаба и скъпа. Притеснения има и измежду живеещите в региони с режим на водата.

Пролетните температури през зимните месеци по едно и също време радват и объркват хората. Някои даже се плашат, че това са следствията от климатичните промени. Според метеоролозите обаче това събитие не е рисково и от време на време се повтаря. – в България през 1984, 1994 и 2007 година през януари още веднъж са измерени температури сред 19 и 22 градуса.

" Не виждам нищо рисково в тези температури, които цитираме към 20 -22 градуса. Проблем е, че м. декември и януари преваляванията са много под нормата. Имало е и други такива интервали, които са свързани с нахлуването на топли въздушни маси, които надлежно трансформират температурите за избран интервал ", изясни Петър Станков от хидрометерологичната обсерватория във Велико Търново към Национален институт по метеорология и хидрология - Плевен.



През миналата година обаче великотърновска област не беше единствената, в която доста обитаеми места бяха на воден режим месеци наред. Затова питаме може ли сухата зима да задълбочи безводието.

" Не може това безводие заради неналичието на превалявания да не окаже въздействие на равнището на водоизточниците на част от селата във великотърновска област. В част от селата, където има такива проблеми, се сменя компрометираната водопреносна мрежа, част от нея, защото комбинацията безводие – чести повреди по водопреносната мрежа води до по-тежък режим в някои обитаеми места. Язовир " Йовковци ", по отношение на предходната година, равнището му е с към 1 метър по-ниско. Няма място за терзания, това значи 2 или 3 години суша, само че тя няма да окаже въздействие на снабдяването на популацията с вода ", сподели Георги Гугучков – регионален шеф на област Велико Търново.

Притеснени са и зеленчукопроизводителите в района, макар че сезонът в оранжериите стартира през февруари.

" В момента също е проблем за зеленчукопроизводителите безводието. Ако се задържи задоволително топло, казусът ще пристигна и при овощарството, тъй като ще стартират плодните пъпки да разцъфват и вероятно при едни по-студени времена, тогава става по-голям казусът ", сподели земеделецът Веско Ирибаждаков.

Въпреки това синоптиците припомнят, че зимата към момента не е свършила и още другата седмица ще подсети за себе си с намаление на температурите, дъжд и сняг.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР