Липсата на съществени мерки за борба с инфлацията би накарала

...
Липсата на съществени мерки за борба с инфлацията би накарала
Коментари Харесай

Щерьо Ножаров: За борба с инфлацията и за подкрепа на уязвимите групи трябват отделни мерки

" Липсата на основни ограничения за битка с инфлацията би предиздвикала бизнеса да пострада доста съществено , защото отлагането на капиталовите планове ще има рецесионна цена през идващия бизнес цикъл, т.е. през идната година. Това, което виждаме в Бюджета, изобщо не е ориентирано към противопоставяне на инфлацията, то е обвързвано със обществена поддръжка на наранени и уязвими обществени групи, което е нещо друго. Трябва да има обособени ограничения за битка с инфлацията и за поддръжка на уязвимите обществени групи ".

Коментара направи пред БНР макроикономистът Щерьо Ножаров, учител в УНСС и стопански консултант в БСК.  

Той изясни, че в Бюджета са непокътнати буферите за непредвидени събития , защото финансовата стратегия от 8 милиарда лв. не е пипната.

По думите на макроикономиста в България непрекъснато се приказва за спешни ограничения, а не за трайна икономическа политика:

" В този Бюджет няма нищо, което да е обвързвано с икономическа политика, няма и никакви промени ".

Според Ножаров за новите акцизни ставки за тютюневите произведения, планувани да влязат в действие от 1 юли, може би ще е добре да се даде време на митническата администрация и на този вид бизнес да се приспособят, като влязат в действие от 1 октомври. 

Интервюто на Георги Марков с Щерьо Ножаров в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.

По обявата работи: Наталия Кръстева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР