Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство,

...
Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство,
Коментари Харесай

САЩ: Не е достатъчно да решите проблема с главния прокурор

Липсата на отчетност и надзор върху основния прокурор е предизвикателство, с което България би трябвало да се оправи. Но оправянето единствено с него няма да реши проблемите на страната. То би трябвало да бъде решен редом с останалите провокации, изброени от Европейската комисия в отчета за върховенството на закона - неналичието на медийна самостоятелност, обвързаностите между управляващите, съставът и структурата на Висшия правосъден съвет. Това обясни постоянният юридически консултант към посолството на Съединени американски щати в София Джесика Ким по време на онлайн полемика, проведена от Атлантическия клуб.

Запитана за това каква е рецептата в Съединени американски щати, Ким уточни, че американският модел не е универсално решение и да не е подобаващ за България. Но изясни, че там прокурорите не са част от правосъдната власт, в която са единствено съдиите като самостоятелни арбитри. Според нея разделянето на Висшия правосъден съвет на два обособени органа - съвет на прокурорите и съвет на съдиите, би довело до по-голяма самостоятелност в системата.

Тя уточни още, че Наказателният кодекс на България е писан преди 53 години по време на тоталитарния режим и се базира на руския модел. Затова и не отговоря на актуалните потребности.

Ким разяснява и отчета на Държавния департамент от предходната година, в който се споделяше, че корупцията в България е ендемична.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР