Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването

...
Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването
Коментари Харесай

Липсата на бюджет блокира ваучерите за храна през януари

Липсата на гласуван бюджет за 2022 година е блокирала раздаването на ваучери за храна във компаниите при започване на годината. Това излиза наяве от разяснения на финансовото министерство, оповестени в понеделник на уеб страницата му. В тях ведомството моли фирмите-операторите на ваучери, работодателите и служащите да се отнесат с схващане и самообладание в създалата се необикновена обстановка.

Ваучерите за храна, които работодателите раздават на чиновниците си, са освободени от налози (корпоративни и подохдни) и осигуровки и всяка година в закона за държавния бюджет се утвърждава годишна квота на сумата, която може да бъде предоставена под формата на ваучери. Тази квота се разпределя сред лицензираните оператори със заповед на финансовия министър, които по-късно дават ваучерите на компаниите, сключили контракти с тях.

" Към сегашния миг няма влезнал в действие закон за държавния бюджет за 2022 година, поради това не е одобрена обща годишна квота за даване на ваучери за храна. На процедура сега липсва нормативно съображение за разглеждане на заявки за приемане на индивидуални квоти ", казват от финансовото министерство.

Все още не е признат и законопроектът, с който се удължава до 31 март 2022 година действието на бюджета от предходната година. Законопроектът бе гласуван само на първо четене в пленарна зала, следва тази седмица да се прегледа на второ четене в бюджетна комисия. Едва след окончателното му приемане финансовият министър ще стартира да приема заявките на операторите. През 2021 г. в началото квотата бе 350 млн. лева, само че с актуализацията през септември тя бе повишена на 390 млн. лева Тогава бе повишен и месечният таван за ваучерите за храна, които може да получи един чиновник - от 60 на 80 лева. 

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) обясниха за " Сега ", че за първите три месеца на 2022 година, откакто удължаването на миналогодишния бюджет бъде обнародвано, ще може да аплайват за по 1/12 част от обновената квотата от 2021 г. при месечен таван от 80 лева Те са получили увещание от финансовото министерство, че няма да има ощетени компании и служащи поради забавянето и ваучерите за януари ще може да бъдат раздадени със задна дата дружно с тези за февруари. 

която може да се даде към заплатата под формата на ваучери - от 80 на 200 лева Освен това правителството има желание да позволи с тях да се купува освен храна, а също по този начин да се заплащат комунални услуги. От АОВХ обясниха, че се водят договаряния с ваучери да се заплащат сметки за ток, газ, вода и парно.

Работодателските организации и туристическият бизнес също настояват да се разшири обсегът на ваучерите и с тях да се заплащат нощувки в хотели и храна в заведения за хранене.

Финансовото министерство е възнамерявало в Бюджет 2022 година да завиши годишната квота за ваучери на 480 млн. лева, показаха от БСК. Но в случай че месечният таван стане 200 лева, тази квота ще се окаже незадоволителна, пресмятат представителите на бизнеса. По традиция всяка година квотата се изчерпва до началото на есента. Миналата година даже след актуализацията през септември лимитът бе достигнат в средата на ноември. От години бизнесът приканва държавното управление да отстрани годишната квота с претекста, че тя не съществува в други страни от Европейски Съюз и че това са разноски на ярко, от които сигурно в хазната ще влезе Данък добавена стойност. Позицията на финансовото министерство обаче постоянно е била, че би трябвало да има предвидимост за парите, които няма да бъдат обложени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР