Липсата на добри специалисти и хидроинженери води до това, че

...
Липсата на добри специалисти и хидроинженери води до това, че
Коментари Харесай

Няма специалисти за добра поддръжка на язовирите у нас


Липсата на положителни експерти и хидроинженери води до това, че част от язовирите у нас да не могат да бъдат задоволително поддържани. Това стана ясно от думите на проф. Димитър Кисляков, началник на Катерда " Хидротехника и хидромелиорации " в УАСГ. Той разяснява пред Българска национална телевизия последните разкрития на икономическия министър за скъпи поправки на язовири, които обаче са засушени и затревени.

Професорът бе безапелационен, че макар компликациите при поддръжка на язовирите в България, никога не може да се каже, че тези уреди са „ цъкащи бомби “. По думите му проблемите са повече поради собствеността на язовирите – оборудванията са общински или държавни, водитеса към екоминистерството. Оттам идват и случаите с концесионери на язовири, които даже не разрешават достъп до тях на институциите, които дават отговор за поддръжката им. За да се урегилират тези проблеми трябват законови промени и софтуерно време, акцентира проф. Кисляков.

В България има над 6800 язовира, а огромните са 216 по интернационална подредба, сподели експертът. Язовирите в страната като цяло са в положително положение, огромните язовири са изрично в положително положение. Проблемите им се вземат решение все по-добре в последните години, счита хидроинженерът.

Какво значи рисков язовир – в случай че не се поддържа механически грамотно, с течение на времето може да стане рисков. Един язовир може да бъде оборудване с висок второстепенен риск – освен той да се унищожи, само че и това да има пагубни последствия за инфраструктура и население. Всяко техническо оборудване има потребност от постоянна поддръжка. Както в случай че човек не си поддържа автомобила, той може да стане рисков, изясни още проф. Кисляков. Той акцентира, че няма наблюдаване язовирите у нас да не се поддържат. Особено огромните уреди се следят от най-хубавите експерти.Проблемът е неналичието на фрагменти в по-малките обитаеми места. Но фрагментите в тази област изчезват, а те са доста нужни. Единствено нашият факултет в УАСГ образова такива експерти, сподели експертът.

Трябва ли да бъде източен изцяло един язовир, с цел да бъде той главно ремонтиран? В избрани условия, зависи какво би трябвало да се прави. Много действия изискват да се работи на изсъхнало, изясни експертът. Подумите в 21 век всевъзможни действия в строителството могат да се правят и под вода, само че със напълно други експерти, материали и на напълно други цени, безапелационен е професорът.

Към преливниците също има избрани условия, те би трябвало да обезпечават сигурност, би трябвало да бъдат в редовност постоянно.

Собствеността върху язовирите мина през избрани стадии и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, сътвори се надзорен орган. Проблем у нас е, че прекалено много ведомства имат отношение към водите и ръководството на водите по принцип е отделено от техническото положение на оборудванията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало коренно безредие на цялата нормативна уредба, счита професорът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР