Липса на конкуренция при определянето на цените е бил проблемът,

...
Липса на конкуренция при определянето на цените е бил проблемът,
Коментари Харесай

Липсва конкуренция при цените за саниране

Липса на конкуренция при определянето на цените е бил казусът, който Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е открила измежду над 30 компании, взели участие в Националната стратегия за саниране. Това изясни шефът на дирекция " Антитръст и концентрации " към Комисия за защита на конкуренцията Ирина Тагаринска пред БТВ. Тя напомни още, че инспекцията на Комисия за защита на конкуренцията е пристигнала след сигнал от кмета на община Търговище Дарин Димитров. Впоследствие е било открито, че схемата е работила на територията на общините Търговище, Пловдив и Гоце Делчев. Според Комисия за защита на конкуренцията в трите картела вземат участие 33 компании. " След инспекция на място в три офиса на компании от тръжната процедура установихме още компании, които вършат обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в намерено съвещание на комисията ", сподели Тагаринска.

По думите й с първите десетина сдружения, които са определени по критериите на възложителя, се подписва рамково съглашение и на втория стадий от състезанието възложителят дава предложения за разпределение на обектите. " Те не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще взе участие за съответния обект, като съответният участник дава оптималната цена по рамковото съглашение ", уточни специалистът.

Тагаринска съобщи, че три сдружения са съдействали на Комисия за защита на конкуренцията по време на следствието и в подмяна на това ще получат понижаване на глобата. Тя добави, че това е казус в работата на комисията. " Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за миналата година. Трите картела са си работили на територията на съответните общини, нямаме данни за национално равнище ", изясни тя. Комисия за защита на конкуренцията обаче не е разкрила доказателства за политически подкрепи над трите картела.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР