Линейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без

...
Линейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без
Коментари Харесай

"Спешна помощ" няма да остане без комуникационна система

Линейките на „ Спешна помощ” в страната няма да остават без информационна система, запис на позвънявания и джипиес следене. Това разгласи Любомир Петров от Консорциум „ Електронно здравеопазване” в ефира на БТВ.

Фирмите, които поддържат системата от основаването й през 2009 година, оповестиха преди дни, че приключват уговорката си поради приключване на контракта си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с претекста, че се пробва да реализира по-ниска цена. Така се появи риск в незабавните центрове да се върнат към писането на адреси на хартия.

„ Променихме решението си, тъй като сме обществено виновни компании – всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат чиновниците на „ Спешна помощ” и жителите спокойни, взехме решение да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик”, акцентира Петров.

Петров добави, че е допустимо да се реализира по-ниска цена от плащаните досега 180 000 лева месечно. Не било подобен проблем.

Поддържаната от „ Електронно здравеопазване” система е единствено един от каналите за връзка сред телефон 112, центровете за незабавна здравна помощ и колите за спешна помощ, като възможното й прекъсване не би основало проблем за жителите, съобщи Пенка Георгиева от пациентската организация „ Заедно с теб”.

Тя уточни, че е обсъждала въпроса с отрасловия министър проф. Николай Петров. По думите й дори и в дребните обитаеми места има още благоприятни условия за контакт със незабавните екипи, като проблем би било само неналичието на джипиес, който да покаже на диспечера къде е колата за спешна помощ. Що се отнася до записите на позвънявания, Георгиева означи, че всяка връзка на жител с телефон 112 се пази в системата на незабавния телефон. По думите й е "малко обидно ", че компаниите са отстъпили чак след социална напън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР