Лили е доказателството, че любовта към йогата съвсем не е

...
Лили е доказателството, че любовта към йогата съвсем не е
Коментари Харесай

Лиляна Петкова за йога като път и среща със себе си

Лили е доказателството, че любовта към йогата напълно не е непозната на хора, които идват от света на бизнеса. Завършва полувисш институт по химия, след което магистратура в УНСС - компетентност МИО и първоначално работи в сферата на финансите и счетоводството. От 1996 година живее и работи в Швейцария. През 2000 г.създава дружно с български и британски сътрудници музикалната компания Trivalent Production, която менажира и продуцира наши и непознати музикални актьори. През 2002 г. стартирабизнес планове, свързани с вложения в недвижими парцели и информационната сигурност с компаниите София Рентал, София Резидънс и WiseKey Bulgaria. Има наследник на 23 година Един от основателите на You Yoga в София.

Как би обяснила какво е йога на едно петгодишно дете?  

Всъщност бих попитала петгодишното дете. Децата към този момент се раждат знаещи, научени, многопластови. Ние можем да се учим от тях. Всеки ден в продължение на 365 дни и още толкоз мога да давам отговор по друг метод и всякога ще е истина. И според, несъмнено, кой е събеседникът ми. Защото йога не е константа, а жив развой. Днес отговорът ми е: йога е като Интернет -  има доста налична информация и въпросът е ти защо ще я ползваш.

Тялото ни е едно транспортно средство, една машина, която има потребност от ръководство. Управляваме го, ей по този начин (прави придвижвания като на робот), посредством мозъка, а мозъка кой го ръководи, замисляла ли си се? Хващала ли си се по какъв начин мислиш за нещо, без да знаеш? Хващала ли си се даже да забравяш да дишаш и внезапно вдишваш надълбоко? Йога е като пособие за „ потребление ” на тялото (не единствено, само че нали приказваме на петгодишни), за потреблението на верните бутони, с цел да можем да се придвижваме в пространството с допустимо минимум произшествия. Или даже без произшествия. Ако нямаме това пособие, натискаме някои бутони, без да знаем кой защо служи и гледаме какво ще се случи. Понякога уцелваме, от време на време не. Йога ни дава знанието по какъв начин, по кое време, за какво.

Йога не е еднократна преживелица, а развой.

Откога се занимаваш с йога? Ти ли откри йогата или тя теб?  

За първи път влязох в йога студио на дванайсет години. Брат ми ме заведе. Но при мен нещата се случиха необичайно - първо йогата ме откри, след това аз нея. Йога не е еднократна преживелица, а развой. При всеки е друго. Някои се обръщат към йога, тъй като имат здравословни проблеми и търсят метод да си оказват помощ. За други е метод за справяне със напрежението. Или духовно израстване. Първата среща може да е просто от любознание. Може и да е нужда от обществен контакт. Или композиция от доста неща.

Това, което ще те накара да влезеш в студиото, е същото, което ще те накара да излезеш и да си тръгнеш – его. Наблюдавай се, когато желанието се появи. Запомни какво те е предиздвикало да потърсиш йога и не го забравяй, когато имаш „ основателна ” причина да не стигнеш до постелката. Има доста аргументи да не можеш да задържиш ритъма, тъй като основаването на здравословни привички, в случай че те не са незабавни, е доста по-дълъг развой, в сравнение с ни се желае.  Какво ти дава йога, което не можеш да намериш в останалата част от живота си?

Йога те приготвя за живот, животът те приготвя за йога. 

Какво е К-йога, която пристигна в България за първи път дружно с теб?

Всъщност освен с мен, а и с учителя ми Деян Пракаш, при който започнах да упражнявам К-йога в Швейцария преди девет години.

K-Йога значи на санскрит " енергийна йога " (светлина на живота). Нейната история стартира от северните Хималаи преди три хиляди години, подбудена от танца шакти. Това е времето на тантрическия шиваизъм. Основава се на синхрона с придвижването на Луната и Слънцето, промяната на сезоните, промяната на дванайсетте астрологични знака и техните характерни сили.

Хората, които са се срещнали с К-йога, споделят, че е извънредно прекарване – музика, танц, придвижване, сила...

Опитът посредством съответни телесни придвижвания и покой е връзката със знанието. Учението е от вътрешната страна на открито. Чрез характерни звуци, съобразени с доста фактори (слънцестоене, етапи на Луната), съответните сила и заряд, която носи дадената зодия, чакрите, върху които работим, всеки музикален инструмент имат конкретно въздействие върху подобаващ орган. Така че музиката също е един от важните детайли от прекарването и ни зарежда с избрана осцилация. Както отбелязва Деян Пракаш, който е и композитор и приготвя музиката за К-йога практиката, посредством точната музика можем да накараме тялото си да се движи и извива оттатък нормалното за него, да повлияем на сърцето, дъха и мозъка да основат най-хармоничната за нас симфония, да помогнем на себе си да се освободим от своите блокажи.

Но колкото и да се приказва и споделя, К-йога може да бъде позната единствено посредством прекарване.

Йога те приготвя за живот, животът те приготвя за йога.

Казват, че връзката сред преподавател и възпитаник в йога е специфична. Какъв е твоят опит и по какъв начин да намерим своя най-хубав преподавател?

Когато срещнеш своя преподавател, ти знаеш.

Дори да си помислиш, да си зададеш въпрос дали това е твоят преподавател, значи не е! В това пространство няма въпроси, има единствено отговори.

Поне при мен беше по този начин. Иначе по пътя си, с изключение на от Деян Пракаш, който беше моят терапевт първоначално, защото имах потребност да бъда излекувана (с първото ми стъпване разбрах, че има нещо доста повече), съм учила и от други учители. Буквално мога да произнеса уроците от всеки човек, който съм срещала по пътя си за малко, или за по-дълго време. Кучето ни, учителят ми по бокс, по карате, СРБ, плуване, партньорите ми в бизнеса, фамилията, синът ми – на толкоз доста ме научиха. И не престават.

Учителите, посредством които открих йога, с които съм практикувала, учила и изучавам, са доста: Венцислав Евтимов (Техникум Киров, Хатха), Илия Василев (ВМЕИ, Хатха), Хедър Елтон (Ащанга), Емил Вендел (Хатха, философия и теория), Рейчъл Зинман (Аюрведа), Петър Русел (практическа анатомия), Джон Ведепол (теория, философия), Стю Гирлинг (анатомия, анатомия при йога практика), Джоди Боун (ресторатив, ин йога), Ганеш Мохан (йога терапия, анатомия, практика), доктор Абей Кести и доста други.

Когато срещнеш своя преподавател, ти знаеш.

Учителят, който интегрира йога в мен, е Деян Пракаш. Той написа учебник без думи.

Защо сътвори You Yoga и какво е в действителност?

You Yoga е концепция, която се роди от споделената сила с другари -съмишленици. Желанието ни е да бъдe платформа за обмяна на познания, която да служи като трамплин за прекосяване към новата епоха, към новото време без граници и загради. Както в България, по този начин и по света. Дори в самите нас.

You Yoga е срещата със света - подобен, какъвто го създадеш самият ти.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР