Ликвидират енергийния комплекс “Марица изток, става водородна долинаВластта пробутва грандомански

...
Ликвидират енергийния комплекс “Марица изток, става водородна долинаВластта пробутва грандомански
Коментари Харесай

Министър пробутва свой проект за 30 милиарда

Ликвидират енергийния комплекс “Марица изток ”, става атомна котловина
Властта пробутва грандомански план, поради който следва уволняване на миньорите

Колкото по-бързо се затвори комплексът, толкоз по-бързо ще стартира реализацията

Кабинетът “Денков ” целеустремено се стреми да затрие енергийния комплекс “Марица изток ”, с цел да построи на неговото място атомна котловина. Схемата е за 30 милиарда лв.. Това разкри по време на дебатите по вота на съмнение депутатът от Има Такъв Народ Павела Митова. Тя изясни, че става въпрос за плана BLion, на настоящия министър на енергетиката Румен Радев.



“Миньорите изхвърчат на улицата, всички ние още веднъж плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери ”, съобщи от парламентарната естрада Павела Митова от Има Такъв Народ.

“BLion е план за близо 30 милиарда лв., а реализацията му зависи единствено от едно нещо - Земята на “Мини Марица-изток ”, която е 250 кв км. Затова “Продължаваме смяната ” (ПП) вършат всичко допустимо да унищожат сдружението, колкото се може по-бързо ”, съобщи депутатката от Има Такъв Народ. От парламентарната естрада тя изясни, че задачата на сегашните ръководещи е да създават 380 000 тона зелен водород на година, от който 180 000 т годишно да бъдат за експорт. “За реализирането са нужни 15 милиарда евро. Проектът планува построяването на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028 година и удвояването им до 10 GWp до 2033 година Това е полуда ”, сподели още Митова.

Тя разгласи, че проектите на властта са следните: “Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ, всички ние още веднъж плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият план е на кого? На Министър Румен Радев ”, съобщи депутатката от Има Такъв Народ.

Тя разкри, че за първи път за план BLion е дадена информация в националната пътна карта - Водородно бъдеще за България, създадена от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), до момента в който министър е Даниел Лорер.

“На 30.03.2022 година, на семинар още веднъж е показан план BLion, като един от главните в България и максимален в Европа. Представен е от немски политик и член на Екологичен потенциал ”, заяви депутатката от Има Такъв Народ.

През май 2022 година, сегашният министър на енергетиката, в качеството му на зам. ръководител на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ) е показал капиталовия план за 15 милиарда евро (BLion) пред немски бизнес, тогава като част от делегацията, съпътстваща президента Румен Радев на визитата му в Берлин.

Същевременно към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) в средата на 2023 година, е подадено заявление за финансиране на дребна атомна котловина на територията на община Стара Загора - ZAHYR. На стр. 5 от документа е показано следното “ZAHYR е пилотен план, който се преглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия план BLion. Проектът BLion е избран като стратегически в плановете на териториалните проекти за преход за района на Стара Загора ”. В последната версия на Териториалните проекти за обективен преход (ТПСП) на стр. 27, Стълб 1, т. 5 още веднъж е посочено “Примерен интегриран широкомащабен план по тази скица е плановото предложение на BLion за Зелена атомна котловина, показано и разисквано с Hydrogen Europe. ”

“От всичко изброено може да се направи еднопосочен извод, че терените на Енергиен комплекс “Марица Изток ” са отредени за този план и колкото по бързо се затвори комплекса, толкоз по бързо ще стартира реализацията. Един от главните проблеми при реализирането на подобен огромен план е съществуването на огромен воден запас. Ако се цели потреблението на водите от язовир Овчарица, то той е с доста дребен размер от 62 млн. м3, а също по този начин е разгласен за предпазена зона в границите на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на създавания водород, като сега цената е Европа се движи сред 4-8 евро за кг, която се явява извънредно висока като стойност ”, разяснява Павела Митова.

Тя бе безапелационна, че зад проекта за създаване на план BLion, “прозира тоталното безхаберие на тези които желаят да затрият енергетиката на страната ”. “Всички тези дейности и бездействия на ръководещите, водят до не дейно действие на системата и от чист експортьор се трансформираме в чист вносител ”, предизвести депутатката от Има Такъв Народ.

“Правилно ли разбрах? Този, който е министър на енергетиката, с неговата компания, с негов план за взимане на 30 милиарда лв. от българите и за задачата ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, а може и да пресушат 1-2 язовира ”, попита ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

“Първият сътрудник за плана на Румен Радев е “Загора Холдинг ”, която отново е обвързвана с министър Румен Радев. Имам обосновано съмнение, че господин Асен Василев сменя в последния миг нашия почитаем сътрудник Рибарски (б. р. съгласно първичните проекти на Политическа партия Радослав Рибарски трябваше да оглави енергийното ведомство) с господин Румен Радев тъкмо затова, с цел да се осъществя планът за водородната котловина ”, изясни Павела Митова.

 
Министърът на енергетиката Румен Радев: „ BLion “ не е план, а идея


“BLion ” не е план, а идея, не се кандидатства от наша страна за финансиране по този метод ”, отговори на обвиняванията от Има Такъв Народ министърът на енергетиката Румен Радев.

 

“Голямото предизвикателство на район Стара Загора е точно обществената част ”, акцентира той. Според Радев технократската част на плана била по-лесната задача и тя към този момент била решена.

“Най-важно е какво вършим за хората, оттова потегли създаването на тази идея ”, посочи министърът. “Най-доброто е България да изнася продукция, която използва тези запаси, това е и философията на BLion, не се търсят обществени запаси, нито един български лев, увери Радев.

Стартирано е правенето на проект за ръководство на комплекса “Марица-изток ”, който има за цел да обезпечи общата промяна на комплекса в неговата целокупност. При публичното разискване на териториалните проекти са извършени поредност от срещи със заинтригуваните страни и са получени 120 мнения по текстовете. Голяма част от тях са намерили място в новите проекти, разясни министър Радев.

Първият стадий е до 2028 година, а вторият - до 2033 година

 
Какво съставлява планът BLion
Инвестиционен план Blion за 15 милиарда евро планува трансформацията на енергийния комплекс “Марица Изток ” във Водородна котловина, където да се създава зелен водород от слънчеви мощности. Идеята била част този зелен водород да се изнася през пристанищата в Бургас, Русе и Александруполис, а друга да се употребява за балансиране на енергийната мрежа.

 

Зад плана бе заявено, че стоят притежателите на електроцентралите от “Марица Изток ” - AES, оперираща Топлоелектрическа централа “Гълъбово ”, “КонтурГлобал ”, ръководеща Топлоелектрическа централа “Марица Изток 3 ” и страната като притежател на Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 ”, както и “Асарел Медет ”, “Неохим ”, “Хранинвест ”, държавният “Електроенергиен систематичен оператор ”, Българската атомна асоциация.

Предвижда се планът да се реализира на два стадия - първият ще завърши 2028 година, а цялостният размер вложения и мощ на Водородната котловина ще бъде доближат през 2033 година като упоритостите са с него да се разкрият 7500 директни работни места и още 18 хиляди индиректни.

Мощностите ще са разположение върху 25 хиляди хектара индустриална повърхност, само че всичко ще се построява поетапно - след прекъсване на в този момент съществуващи. Няма да се затваря нищо поради построяването на плана, твърди сегашният министър Румен Радев през май 2022 година пред mediapool.

 
Явор Куюмджиев, енергиен специалист, пред “Труд news ”: Безумие е да строиш водородни централи
Един ток превръщаш в различен ток с успеваемост 20%



 

Да строиш водородни централи в Маришкия басейн, които през днешния ден да заместят въглищните, е безумство. Единственият прочут на човечеството метод за произвеждане на водород, е посредством електролиза. При нея се вкарва електричество и електрическата енергия се трансформира във водород и О2. Но горивната успеваемост на получения водород е към 40% от енергийната стойност на електричеството, което е вкарано за производството на този водород. Нали се сещате за цялата нелепост. Вкарваш ток, с цел да произведеш водород, който има 40% успеваемост, който да го изгориш, с цел да произведеш нов ток. Значи от един ток го превръщаш в различен ток с успеваемост към 20%. Безумие, малоумщина.

Всички приказват, че токът от слънчеви и вятърни централи бил безвъзмезден. Но няма такова нещо като безвъзмезден обяд, това още Маргарет Тачър го е споделила. Единственото нещо, което е гратис е, че няма потребност от някакви особени индустриални разноски по време на работа на слънчевите централи. За вятърните това не важи, тъй като има въртене и изхабяване. Но инвестицията в слънчевата централа не трябва да се не помни. Една инвестиция в слънчева централа при днешните цени има интервал на възвръщаемост от 10 години, т.е. 10 години тази сила не е безвъзмездна. След десетата година цената є става доста дребна, само че това не значи, че е безвъзмездна.

Теоретично има смисъл от слънчевите централи да се прави водород, когато има ужасно доста слънчеви централи, които няма какво друго да вършат, тъй като мрежата е запълнена с ток. Има такива опитни съоръжения, да вземем за пример в Австрия знам за две. В дребни градчета са поставили фотосолари за 5 мегавата слънчева сила и са създали апаратура за произвеждане на водород. И когато имат повече сила, в сравнение с им би трябвало, вършат водород, който по-късно горят, когато им би трябвало електрическа енергия. Производството на водород е един тип батерия. Но с доста ниска успеваемост. Това би било допустимо, единствено в случай че производството на електрическа енергия надвишава неведнъж потребностите на мрежата в даден миг.

Много предприятия в Западна Европа започнаха да преправят инсталациите от природен газ на водород. Но остава казусът с превоза на водород. Той е доста по-различен от превоза на природен газ. Доста по-опасно е. Крайната цел е да се отстрани природният газ от потребление в Европейски Съюз и да се замести с водород. Но водородът не може да върви по съществуващите тръби за природен газ. Единственото решение е или да се строят нови газопроводи за водород, което е малоумно и изисква колосални вложения, или има опити в тръбите за природен газ да се вкара друга тръба, която да транспортира водород. Защото газопроводите за природен газ не задържат водорода, загубите по трасето са колосални.

Чисто теоретично след 50-60 години всичко това би било допустимо, когато цялата територия на Европа е покрита със слънчеви панели, от които да вършат водород, който да замести природния газ. Преди години правихме проучване, 60-70 специалисти от целия свят, правилно при технологиите от преди 15 години. То сподели, че цялата територия на Европа да се покрие със слънчеви панели и цялото крайбрежие с вятърни перки, отново няма да доближават 120 атомни блока, в случай че тотално се откажем от въглищната сила и гореното на природен газ. Сега, при новите технологии, може би 4-5 пъти по-ефективно е производството на сила от слънце. Може би цялата територия на Европа ще стигне. А какво става със земеделие, произвеждане на храна. Според мен тези неща не са домислени до дъно. Разчита се на революционни скокове в успеваемостта на слънчевите панели, на някаква революционно нова технология, която ще разреши по-евтино произвеждане на водород. Но електролизата е позната от 150 години и през тях няма революционен скок в производството на водород.

Има един единствен различен метод, само че той е научна фантастика от позиция на практично приложение. Има лабораторни доказателства, че при термоядрен синтез се създава топлота, която се трансформира в електрическа енергия и като непряк артикул се получава водород. Но до момента единствената централа за промишлена приложимост на термоядрения синтез е във Франция, в която вземат участие всички нуклеарни сили в света, в това число руснаците, Канада, Съединени американски щати. Там се пробват да създадат реактор за термоядрен синтез с мощ 300 мегавата, само че към този момент закъсняват с 15 години и не се вижда по кое време ще бъде издигнат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР