Лихвите по жилищните кредити към настоящия момент са на рекордно

...
Лихвите по жилищните кредити към настоящия момент са на рекордно
Коментари Харесай

Колко трябва да поскъпнат кредитите, за да поевтинеят имотите у нас?

Лихвите по жилищните заеми към сегашния миг са на рекордно ниски равнища. Това е безспорен факт, който ясно се вижда от статистиката поддържана от централната банка. По последни данни на Българска народна банка през май 2018 година по отношение на година по-рано междинният лихвен % по жилищните заеми в левове понижава с 0.50 пр.п. до 3.45%, а по тези в евро - с 0.59 пр.п. до 3.72%. Спрямо предходния месец пък при жилищните заеми в левове междинният лихвен % понижава с 0.05 пр.п., а при тези в евро - с 0.09 пр.п.

Всички анализатори обаче са единомислещи, че наклонността напълно скоро ще се обърне и ще бъдем очевидци на повишаване на лихвените равнища. Основна причина за това е очакващото се покачване на главната рента в еврозоната от ЕЦБ. Макар и страната ни да не е публично част от валутния съюз, тя е директно обвързана с общата стопанска система на Европейски Съюз и с известно забавяне, процесите протичащи се в еврозоната ще доближат и нашата страна. Това постанова и въпроса какво ще се случи с цената на жилищата откакто лихвените равнища по заемите се повишат?

Графика 1. Съотношение сред цена на кв. м. в страната и равнище на лихвите по жилищните заеми в лв. и евро

 Снимка 367306

Източник: Национален статистически институт и Българска народна банка

На показаната графика виждаме по какъв начин са се променяли междинните пазарни цени на жилищата в страната на база квадратен метър през годините (тъмно синята линия) и какви са били към този миг междинните лихвени равнища по предлаганите жилищни заеми в лв. и евро.

Виждаме, че от началото на 2000 година лихвените равнища по заемите вървят надолу като през интервала 2006 година - 2008 година резервират равнищата си към 8%. Намаляването на лихвите предизвика повече консуматори да стартират да търсят жилища, тъй като разноските им за погашение на взетите заеми са ниски. Така породилото се платежоспособно търсене изпреварва предлагането и цената на жилищата стартира да се повишава. След увеличението на лихвените равнища записваме противоположната наклонност - потребителите се въздържат от взимане на заеми и цените на жилищата внезапно стартират да падат.

Накъде ще поемат цените на парцелите след повишение на лихвите?

За да си отговорим на въпроса на къде ще поемат цените на парцелите в страната след растежа на лихвите, ще създадем регресионен разбор на наличните данни. Най-общо казано този вид статистически разбор прави оценка вероятните зависимости сред две или повече инцидентни величини. Той демонстрира взаимните връзки сред променливите, които в подтекста на обсъждания модел могат да бъдат интерпретирани като причинно-следствени.* Целите на регресионния разбор са да дефинира по какъв начин и в каква степен подвластната променлива варира или се трансформира като функционалност от промени на самостоятелната променлива, която се явява повода.

С други думи посредством регресия на данните за цена на кв. м. и рента по жилищните заеми за последните 17 година, ще проверим при повишаване на съществуващите лихвени равнища по жилищните заеми в лв. и евро с 1, 2 и 3 прочие п., в каква посока и с какъв брой ще се промени цената на квадратен метър.

За да не влизаме в по-сложни и не толкоз елементарно разбираеми модели, ще използваме линеен регресионен разбор с функционалността LINEST в Excel. Изборът ми на тази функционалност е на база на положителните резултати, които дава и обстоятелството, че всеки би могъл да повтори съответния модел без да се постанова да употребява скъпи статистически стратегии или да прави дълги и комплицирани калкулации.

Въпреки че от графика 1 виждаме много ясната корелация сред лихвите по жилищните заеми и цените на парцелите, то регресионният модел демонстрира, че тя не е толкоз мощна, колкото чакаме. Данните сочат, че в тази ситуация 51% от дисперсията (разсейването) на цената на жилищата в страната може да се изясни с дисперсията на лихвените равнища по жилищните заеми. Това значи, че останалите 49% се изясняват с дисперсията на други фактори обуславящи общата икономическа обстановка като да вземем за пример - растеж на Брутният вътрешен продукт, безработица, междинни приходи на семействата и така нататък От по този начин изброените най-силно въздействие върху цените на жилищата оказва коефициентът на безработица. 75,7% от дисперсията тук може да изясни тази при цените на парцелите.

С други думи за българина лихвените равнища по предлаганите жилищни заеми не са толкоз значими, колкото това той да има работа и постоянни приходи. Това елементарно се вижда и исторически в графика 1. Още през 2013 година лихвите по жилищните заеми доближиха най-ниските си равнища регистрирани при имотния взрив 2006 година - 2007 година, само че това не предизвика незабавно търсене и респективно растеж в цените на жилищата. Той пристигна едвам 2 години по-късно, когато потребителите видяха, че отрицателните последствия от икономическата рецесия са зад тила им и те имат резистентност на приходите си и елементарно биха могли да намерят нова работа при потребност.

Графика 2. Прогнозни стойности

 Снимка 367307

На графика 2 са показани резултатите от потребления статистически модел. Като база използваме оповестените от Българска народна банка и Национален статистически институт данни по отношение на междинните лихвени равнища по жилищните заеми в лв. 3,66% и евро 4,10% и междинната цена на квадратен метър в размер на 1 062,6 лева Данните са към края на 2017 година

Графиките демонстрират, че даже и при растеж на междинните лихвени равнища от 1 прочие п. темпът на растеж на цените на жилищата ще се забави, само че няма да спре. При лихвите в лв. ще забележим растеж от 2,62%, а при тези в евро растежът ще бъде с 1,04%. При растеж на лихвите с 2 прочие п. към този момент виждаме, че цените биха се забавили и осъществили спад при лихвите в лв. от 3,34%, при тези в евро 5,36%. По-сериозни и дълбоки корекции в цените на парцелите можем да чакаме едвам при растеж на лихвените равнища по жилищните заеми с 3 прочие п.

Достигайки равнища в лв. от 6,66%, междинните цени на квадратен метър ще осъществят спад от 9,29%, а при 7,1% рента в евро, спадът при цените на парцелите ще бъде с 11,76%. Тези данни ни демонстрират, че при равни други условия и опазване на удобната макроикономическа среда даже при растеж на лихвените равнища по заемите с 1 прочие п. цените на жилищата няма да се намалят, а с цел да се случи това ще бъде належащо да забележим много по-драстичен растеж в лихвените равнища. Подобен скок обаче на този стадий не се чака. Такъв би могъл да се следи при утежняване на икономическата среда, а не толкоз при нарастване на главната рента на ЕЦБ.

В поддръжка на това можем да разгледаме и сюжет при спомагателен спад на лихвените равнища по жилищните заеми с 1 прочие п. Той би предизвикал незабавно скок в цените на жилищата. При лихвите в лв. той би бил с 14,5%, а при тези в евро 13,9%. Ето по какъв начин удобната икономическа среда съчетана с спомагателен спад на лихвите може да докара даже до прегряване на пазара на парцели и надуване на нов балон.

Въпреки че все още има фактори, които водят пазара в тази посока, то нарастването на лихвените равнища по жилищните заеми съчетано с предлагането на нови парцели, ще имат здравословен резултат и ще предотвратят неговото прегряване и отдалечаване прекалено на цените от равновестните стойности, които в моментната икономическа обстановка може да понесе.

Национален статистически институт поддържа данни за цените на парцелите в 6-те най-големи града на страната. Прилагане на прегледания регресионен модел за прогнозиране на това по какъв метод ще реагират цените на парцелите в тези градове при растеж на лихвите, също дава доста интресни резултати. За да отделя задоволително време за разбора им ще ги прегледам в идната част на обявата. В задатък мога да споделя, че резултатите демонстрират ясно обособение на два генерални сегмента на пазара на недвижими парцели сред Столицата и останалите градове. Интересно е, че тези два пазара (ако мога по този начин да ги нарека) реагират по напълно друг метод на растежа на лихвените равнища и това оказва въздействие и върху междинните стойности, които разгледахме нагоре.

За край бих желал единствено да обърна внимание на читателите, че анализът е основан на данни от 2000 година до 2017 година и това по какъв метод те са си взаимодействали през години. Прогнозите са направени на база статистически модел, а не посредством кристално кълбо. Те могат единствено да ни ориентират за това какво можем да чакаме, че би могло да се случи в един предстоящ миг и нищо повече.

* При проучване на статистическата взаимозависимост сред две инцидентни променливи Х и Y формата на връзката се задава посредством функционалността на регресия y=u(x), където х играе ролята на самостоятелна променлива. Тази функционалност може да бъде линейна, квадратна, показателна и така нататък Графиката й се назовава линия на регресия на променливата Y по отношение на променливата Х. Функцията на регресия дава най-хубавото показване на Y посредством Х, защото всред всички действителни функционалности y=f(x) минимумът на E(Y-f(x))на квадрат се доближава за функционалността f(x)=u(x).Това свойство се употребява за прогнозиране на стойностите на Y въз основа на известни стойности на Х. По-точно, в случай че за някой от изследваните обекти не може да бъде измерена цената на променливата Y, само че е измерена цената на променливата Х, то в качеството на планувана (очаквана) стойност на Y се употребява цената u(x).

Текстът е оповестен в блога на създателя и препечатан с експлицитното негово позволение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР