Лихвените проценти по новите кредити за домакинства и фирми ще

...
Лихвените проценти по новите кредити за домакинства и фирми ще
Коментари Харесай

БНБ очаква вдигане на лихвите по кредитите

Лихвените проценти по новите заеми за семейства и компании ще порастват в идващите месеци, предвижда Българската национална банка в най-новото тримесечно издание на обзора си „ Икономически обзор “.

Централната банка обосновава прогнозата си със почналото от средата на март нарастване на лихвените проценти на паричния пазар в Еврозоната, изключително в средносрочните и дълготрайните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и с обстоятелството, че те се употребяват като референтни лихвени проценти от някои банки.

Допълнителни фактори, които биха могли да повлияят във възходяща посока върху лихвените проценти, са предстоящото утежняване на кредитоспособността на банковите клиенти и по-високата награда за риск на обособените страни, които евентуално ще доведат и до повишение на рисковата награда по заемите.

Не се изключва и нарастване на необслужваните заеми в банковата система в следствие от утежняването на макроикономическата среда, което също ще подвига лихвите на новите заеми, показват още от Българска народна банка.

В същото време упованията на Централната банка са през третото тримесечие на годината да стартира икономическо възобновяване на верижна база.

Ще има ли придвижване при депозитите

Очакванията на специалистите са през второто и третото тримесечие лихвените проценти по депозитите да останат на достигнатите ниски равнища, като съществени фактори за това ще бъдат високата ликвидност в банковата система и предвижданото по-нататъшно увеличение на депозитите на резидентите в среда на нараснала неустановеност, която подтиква значително защитните спестявания на семействата.

Икономическите трендове

Мерките за ограничение на пандемията от новия ковид бяха определящите фактори за икономическата интензивност в световен мащаб през първите 4 месеца на годината. Те доведоха до цялостно спиране на активността в редица стопански браншове в световен мащаб, като най-засегнат беше секторът на услугите, напомня в разбора си Българска народна банка. Още през първото тримесечие бяха регистрирани обилни спадове в икономическата интензивност във всички водещи стопански системи, а през второто тримесечие се чака те да се задълбочат.

Логично, на фона на доста влошената интернационална обстановка Централната банка споделя упования външното търсене на български артикули и услуги да означи сензитивен спад на годишна база през второто тримесечие на 2020 година, с трендове към възобновяване през третото тримесечие заради предстоящото последователно облекчение на ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19.

Негативните резултати по линия на потребителското търсене и спад на поръчките на компаниите ще се видят в интервала април - юни, което ще се отрази в намаляване на действителния Брутният вътрешен продукт по отношение на януари – март.

Ако няма втора вълна от COVID-19, последвана от ново стягане на ограниченията, най-вероятно икономическото възобновяване на верижна база ще стартира през третото тримесечие на годината, надяват се специалистите на банковия регулатор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР