Лидерката на БСП Корнелия Нинова изненадващо видя себе си като

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова изненадващо видя себе си като
Коментари Харесай

Корнелия Нинова се видя като обединител: Зове отцепници да се върнат в БСП

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изненадващо видя себе си като обединител на левицата. При това ден преди по покана на някогашния президент Георги Първанов да се съберат някогашни социалисти в лицето на обединения като учредената от него АБВ, " Изправи се, България " на Мая Манолова,, " Движение 21 " на Татяна Дончева, обединенията с водачи Георги Кадиев, Красимир Янков, Симеон Славчев, с цел да договарят на " ново ляво обединяване " - очевидно без Българска социалистическа партия в състава. За срещата се заприказва преди дни.

" Днес се обръщаме към тези наши някогашни членове на партията, напуснали и основали свои субекти: Върнете се в Българска социалистическа партия. Подновете си участието в Българска социалистическа партия, заповядайте назад, с цел да можем дружно, с потенциала на всички, да търсим обединяване и мощ вляво ”, прикани Нинова, представена от пресцентъра на партията.

Тя се върна към 2016 година, когато Националният съвет на левицата взел решение, което медиите нарекли " прошка в Българска социалистическа партия ". Тогава още веднъж имаше апел за връщане към партията-майка, само че отцепниците от левицата не го посрещнаха с възторг.

„ Всички тези наши някогашни приятели са напуснали Българска социалистическа партия при други управления на партията. Правя тази спогодба, тъй като виждаме, че част от претенциите през днешния ден са към нас като управление ”, съобщи Нинова - евентуално визирайки думи на социалиста от така наречен " вътрешна съпротива " в Българска социалистическа партия Костадин Паскалев, който преди дни също говореше за обединяване вляво, критикувайки Нинова.

Лидерката посочи по какъв начин Георги Първанов и Румен Петков напущат Българска социалистическа партия и основават АБВ през 2014 година, Татяна Дончева – през 2013 година, Мая Манолова – през 2015 година, откакто става омбудсман и е задължена по закон да е безпартийна, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 година - т.е. все във времена, когато отпред на социалистическата партия са или Сергей Станишев, или Михаил Миков.

Нинова пое поста в Българска социалистическа партия през 2016 година По нейно време партията напуснаха Красимир Янков и още няколко депутати в края на 44-ото Народно заседание. За малко социалистите бяха в коалиция с АБВ, след което групировката припозна " Български напредък " за сътрудник. Взаимодействие с Мая Манолова имаше единствено, когато тя бе претендент за кмет на София като самостоятелна. Георги Кадиев беше народен представител, след което изпадна от листите на Българска социалистическа партия и взаимоотношението бе разтрогнато.

Версията на Нинова обаче е, че отговорността за разделите не е у Българска социалистическа партия - Манолова " напуснала ", откакто не спечелила кметския избор, Татяна Дончева сложила изискване " да си променим името на партията и да станем „ БСП-Движение 21 ” (условието бе по този начин да се кръсти възможна коалиция за регистрация в ЦИК, а не да се сменят имена на партии - б.р.) ".

Лидерката на социалистите твърди, че в случай че се приказва за ляво обединяване, то " значимо е това обединяване към какво ще се случва – какви хрумвания, каква характерност на модерното ново ляво се търси в подобен формат ".

" Засега хрумвания не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси ”, твърди тя и декларира, че измежду представителите в поддръжка на " ново ляво обединяване " има разнобой - и за мястото на Българска социалистическа партия с актуалното си управление в него, и за формата - коалиция или обединен индивид, и за отношението съм сформиране на държавно управление.

" Всеки опит за обединяване вляво си заслужава, само че е значимо върху какво стъпва – върху какви хрумвания, да не съставлява единствено упоритости за персонална реализация, заявява председателката на социалистите.

По мотив новините, че на " Позитано " 20 се натрупат заявления с искане за привикване на нов конгрес на Българска социалистическа партия, на който да се сложи въпроса за промяна на партийното управление, Нинова пресметна, че съгласно нейни данни досега такова предпочитание е декларирано от 23 от общо 296 партийни организации в страната. При това не от всички публично.

Българска социалистическа партия към този момент има призован конгрес за 10-11 февруари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР