Кризата в Мианмар, Южнокитайско море ще бъде водеща среща на върха на АСЕАН в Индонезия

...
Лидерите от Югоизточна Азия ще се съберат във вторник в
Коментари Харесай

Лидерите от Югоизточна Азия ще се съберат във вторник в Индонезия за разговори, които ще бъдат доминирани от кризата в Мианмар и нарастващата самоувереност на Китай в Южнокитайско море.

Срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще бъде последвана от разговори с Пекин, Вашингтон и други сили, където вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще се опита да отблъсне настоятелността на Китай в оспорвания воден път на мястото на президента Джо Байдън.

Блокът от 10 държави отдавна е заклеймен като беззъба приказка, а разделените членове се борят да намерят единен глас по кризата в Мианмар, след като превратът през 2021 г. свали демократично избраното правителство на страната-членка.

Поредица от двустранни спорове срещите със световните сили в сряда ще бъдат последвани от срещата на върха на 18-те държави от Източна Азия в четвъртък, където ще отсъстват лидерите в тежка категория Байдън, китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин.

Пекин и Москва ще представляват китайският премиер Ли Цян и руският Министър на външните работи Сергей Лавров.

Преди това членовете на АСЕАН ще се съберат, за да изготвят декларация, която включва позициите на всички членове относно Мианмар, където военният преврат отприщи кърваво потушаване на несъгласието.

Виден е проект на окончателното комюнике от АФП остави празен раздел за Мианмар, опровергавайки липсата на консенсус.

Председателят Индонезия настоя хунтата на Мианмар, която не може да участва в срещите на високо ниво в блока, да наложи план от пет точки, договорен преди две години за прекратяване на насилието и подновяване на преговорите.

Но тези усилия са безплодни, тъй като хунтата пренебрегва международната критика и отказва да се ангажира с опонентите си.

Вместо това Тайланд проведе едностранни срещи с хунтата и сваления лидер на демокрацията Аун Сан Суу Kyi, задълбочаване на разделенията в АСЕАН.

Дипломат от Югоизточна Азия каза пред АФП, че някои страни настояват хунтата да бъде поканена отново на срещите.

Също така се говори за отлагане на Мианмар за ротационното председателство на АСЕАН през 2026 г., каза дипломат.

„С изключение на силна, пряка намеса, честно казано, едва ли има нещо, което АСЕАН може да направи, за да помогне за разрешаването на кризата“, каза О Ей Сун от базирания в Малайзия Тихоокеански изследователски център.

Действията на Китай през Южнокитайско море – за което тя твърди, че е почти изцяло – също ще бъде на видно място, след като миналата седмица Пекин пусна нова карта, припокриваща собствените му претенции с тези на няколко засегнати членове на АСЕАН.

Картата разгневи страните в Азия- Тихоокеанския регион, с натрупване на протести срещу противоречивите китайски претенции в рамките на така наречената линия с девет тирета, включително силни отхвърляния от Индия, Малайзия, Виетнам и Филипините.

Лидерите ще изразят загриженост относно „мелиорации на земя, дейности, сериозни инциденти" в изобилното от спорове море, според проекта.

Това включва действия, които са "повишили напрежението и могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността в региона", се казва в него.

На срещата на върха в Източна Азия , която ще включва Съединените щати, Китай, Япония, Индия и Русия, Харис се очаква да се сблъска с хитрия висш дипломат на Москва след подобен обмен на неотдавнашни срещи относно войната в Украйна.

На срещите си Харис ще се „фокусира върху климата криза, върху морската сигурност... и върху усилията за поддържане и укрепване на международните правила и норми в региона“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Очаква се Си да пропусне срещата на върха на Г-20 на 9-10 септември в Ню Делхи .

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР