Лидерите на Виетнам и Русия заявиха, че искат да засилят

...
Лидерите на Виетнам и Русия заявиха, че искат да засилят
Коментари Харесай

Русия и Виетнам подписаха 11 споразумения за сътрудничество

Лидерите на Виетнам и Русия обявиха, че желаят да засилят връзките по между си, откакто се срещнаха във виетнамската столица Ханой. Припомняме, че вчера Владимир Путин беше в Пхенян, където сключи пакт за защита със Северна Корея. Виетнамският президент То Лам изрече похвали за съветския си сътрудник, като го поздрави за скорошното му преизбиране. В отговор Путин съобщи, че укрепването на стратегическото партньорство с югоизточната азиатска страна е един от целите на Русия. Пътуването му до Виетнам се пояснява като проява на дипломатическата поддръжка, на която Русия към момента се радва в района. Путин съобщи, че Москва и Ханой желаят да изградят това, което той назова надеждна архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския район. Той също така добави, че Русия желае да разшири вложенията в региона на енергетиката във Виетнам.
Русия отдава огромно значение на въпросите за по-нататъшното подсилване на обичайно другарските руско-виетнамски връзки на всеобхватно стратегическо партньорство. И тези връзки не престават да се развиват прогресивно в духа на равнопоставеност, взаимно почитание и ценене на ползите на другата страна.
Владимир Путин, президент на Русия

Двамата президенти присъстваха и на размяната на 11 съглашения и меморандуми за съгласие, измежду които покупко-продажби в региона на нефта и газа, нуклеарната просвета и образованието. Путин също по този начин съобщи, че почита разговора с районния блок - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, в който съгласно него Виетнам играе дейна роля. Междувременно говорител на делегацията на Европейски Съюз във Виетнам съобщи, че Ханой има право да развива лична външна политика, само че съобщи, че войната на Русия в Украйна потвърждава, че Москва не зачита интернационалното право. Съединените щати разкритикуваха визитата за това, че дава платформа на Путин да разпространява нападателната си война. Връзките на Виетнам с Русия са тесни и датират от доста десетилетия. Тя започва от жизненоважната военна, икономическа и дипломатическа поддръжка, която Съветският съюз оказва на новата комунистическа страна в Северен Виетнам през 50-те години на предишния век.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР