Лидерите на страните-членки на НАТО започнаха да пристигат в Брюксел

...
Лидерите на страните-членки на НАТО започнаха да пристигат в Брюксел
Коментари Харесай

Столтенберг: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

Лидерите на страните-членки на НАТО започнаха да идват в Брюксел за срещата на върха. Очаква се президентът Румен Радев да бъде тук след към час.

Преди началото на срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг напомни, че държавните и държавни ръководители ще обсъдят връзките с Русия и Китай. Той още веднъж съобщи, че връзките с Русия са на най-ниската допустима точка от края на Студената война и добави, че евентуално водачите ще одобрят двойния метод на  НАТО  - безапелационна защита, съчетана с разговор.

И сподели, че идната среща сред президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева в сряда е в рамките точно на този метод и добави, че той е извънредно значим поради контрола над въоръжаването:

„ Ние приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат контракта „ Нов СТАРТ “, с който се лимитират редица нуклеарни оръжия с дълъг обхват, само че това би трябвало да е единствено първа стъпка.  Надявам се двамата президенти да реализират прогрес по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. Ние не желаем нова конкуренция във въоръжаването и желаеме да удължим контрола над него “.

За Китай Столтенберг сподели, че има благоприятни условия за общ метод във връзка с климатичните промени и контрола във въоръжаването, само че добави, че усиленото въоръжаване, възходящото въздействие и подривните дейности са провокации за съдружниците. Страните-членки ще обсъдят нова стратегическа идея на Алианса 2030 заради сериозните промени, настъпили от времето на признатата на срещата на върха в Лисабон през 2010 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР