Лидерите на страните-членки на Г-7 днес се събраха за първи

...
Лидерите на страните-членки на Г-7 днес се събраха за първи
Коментари Харесай

Джонсън пред Г-7: Има поводи за оптимизъм, но да не повтаряме грешките от кризата през 2008 г.

Лидерите на страните-членки на Г-7 през днешния ден се събраха за първи път на присъствена среща на високо ниво в британското графство Корнуол.

Очакванията от срещата са огромни, изключително откакто нощес американският президент Джо Байдън даде обещание 500 милиона дози ваксина против Covid-19 за по-бедните страни, а.

След като световнитe водачи си направиха по този начин наречената „ фамилна фотография “ на красивия плаж в Карбис Бей в Корнуол, те се захванаха за работа.

Лидерите на Съединените щати, Англия, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, както и председатeлите на Европейската комисия и на Европейския съвет към този момент обявиха, че взаимният метод е най-хубавият късмет за света да се възвърне от световната здравна рецесия и да се пребори с климатичните промени.

При откриването на срещата английският министър председател Борис Джонсън съобщи:

„ Има мотиви за оптимизъм, само че е извънредно значимо да не повтаряме грешките от последната световна икономическа рецесия през 2008 година “.

Приоритет на срещата е оправянето с пандемията в световен мащаб.

Очаква се, с изключение на обещаните нощес от Байдън и Джонсън милиони ваксини за разрастващите се страни,днес да бъдат оповестени още количества и общата численост на дозите да доближи 1 милиард.

От организацията „ Оксфам “ обаче обявиха, че в случай че Г-7 не успее да подари 11 милиарда дози ваксини, срещата може да бъде считана за неуспех.

Друга огромна тематика е битката с климатичните промени. По-конкретно става дума за намаляването на излъчванията на  нездравословни газове и опазване на биоразнообразието – въпрос, по който водачите на Г-7 са създали тактика до 2030 година за отбрана на най-малко 30 % от международната суша и океаните.

Въпроси, свързани със сигурността и отбраната на киберпространството, също са включени в дневния ред.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР