Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха за извършване

...
Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха за извършване
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС зоват за ново разследване на произхода на Ковид

Лидерите на страните членки на Европейския съюз приканиха за осъществяване на свободно от ограничения разследване за произхода на пандемията от COVID-19, открит в началото в Китай. Апелът е отправен на фона на рецензии към следствието, проведеното от Световната здравна организация, съобщи Ройтерс.

Разследването на СЗО през януари и февруари бе " незадоволително и не реализира безапелационни резултати ", съобщи предишния месец задачата на Съединени американски щати в централата на Организация на обединените нации в Женева и прикани за навременно, транспарантно и основано на доказателства наново следствие, в това число в Китай.

" Разследващите имат потребност от цялостен достъп до всичко, което е належащо, с цел да намерят в действителност източника на тази пандемия ", сподели през днешния ден на конференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Светът има право да научи какво тъкмо се е случило, с цел да може да си вземе поучения ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Хиляди диви животни от 38 типа, в това число екзотични бозайници и редки влечуги, са се продавали на пазарите в китайския град Ухан преди да се развихри пандемията от новия ковид, само че измежду тях не е имало нито прилепи, нито панголини, сочат резултати от проучване на английски и китайски учени, представени от " Саут Чайна морнинг пост " и ТАСС.

Според данни от проучването от май 2017 година до ноември 2019 година на пазарите в китайския град са продадени повече от 47 000 разнообразни животни. Сред тях са цибетки, норки, енотовидни кучета, белки, язовци, лисици, таралежи, птици, змии. Учените обаче не са разкрили доказателства, че в този интервал там са търгувани и прилепи и панголини, считани за хипотетични преносители на новия ковид.

" Почти всички животни са се продавали живи, компактно затворени в кафези, в неприятно положение. Повечето от комерсиалните обекти са предложили услуги по разфасоване на месото им на място, което е оказало значително въздействие върху хранителната хигиена и опазването на дивата природа ", се показва в резултатите от проучването.

То е извършено от експерти от университета в Оксфорд и от Китайския западен педагогичен университет в Нанчун, провинция Съчуан. Те са събрали и анализирали данни от притежателите на 17 търговски обекта в Ухан.

Основна цел на учените била да изследват пътя на разпространяване на пренасяна от кърлежи болест, която протича с тежка тресчица и тромбоцитопения, само че изследването може да хвърли светлина и върху източниците на пандемията от новия ковид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР