Лидерите на Руската Федерация и Китайската Народна Република дадоха заявка,

...
Лидерите на Руската Федерация и Китайската Народна Република дадоха заявка,
Коментари Харесай

Росатом с интерес към Китай

Лидерите на Руската Федерация и Китайската Народна Република дадоха поръчка, че до края на актуалната година двете страни ще подпишат пакет от документи по четири плана на „ Росатом “ в Китай. Това заяви генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

„ Четирите тематики са строителството на Седми и Осми блок на Тянванската АЕЦ по съветски дизайн, доставка на радиоизотопни термоелектрически генератори, взаимоотношение с китайската страна за дострояването на реактор на бързи неутрони и установяване на площадки за нови енергоблокове към Тянванската АЕЦ “, сподели Лихачов. „ В момента приготвяме юридическата документи, междуправителствените съглашения и договорите за тези четири тематики. Лидерите на страните си дадоха период за довеждане докрай на договарянията до края на годината “, добави Лихачов.

Русия и Китай имат дългогодишно съдействие в региона на мирния атом. Тянванската АЕЦ е най-големият настоящ обект на руско-китайското съдействие в нуклеарната сфера. В Китай, с присъединяване на Русия, са издигнати Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000. Въведени са в употреба през 2007 година Обсъжда се опция за взаимното създаване на блокове Седми и Осми на централата.

С съветско подпомагане, в Китай е издигнат и пуснат пробен реактор на бързи неутрони CEFR (с натрий като топлоносител) с топлинна мощ 65 МВт и електрическа мощ 20 МВт. През 2016 година сред двете страни беше реализирано единодушие за насърчаване на стратегическо съдействие в региона на мирния атом.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР