Лидерите на преврата задържаха президента Али Бонго, назначават генерал да ръководи „прехода“ в Габон

...
Бунтовни войници в Габон провъзгласиха своя началник на републиканската гвардия
Коментари Харесай

Бунтовни войници в Габон провъзгласиха своя началник на републиканската гвардия за лидер на страната в сряда, след като поставиха току-що преизбрания президент Али Бонго Ондимба под домашен арест, обвинен в предателство и огромни злоупотреби по време на дългогодишното му управление над богатата на петрол централноафриканска нация.

Лидерите на преврата заявиха в съобщение по държавната телевизия на Габон, че генерал Брис Клотер Олигуи Нгуема е бил „единодушно“ назначен за президент на преходен комитет, който да ръководи страната.

Олигуи е братовчед на Бонго, който по-рано в сряда беше обявен за победител на последните президентски избори в страната след 55 години управление от него и покойния му баща.

Генерал Брис Олигуи Нгуема посочи новия лидер на Габон след преврата

Във видеозапис от задържането в резиденцията си Бонго призова хората да „вдигнат шум“, за да го подкрепят. Но тълпите, които излязоха по улиците на столицата, вместо това отпразнуваха преврата срещу династия, обвинена в забогатяване от ресурсното богатство на страната, докато много от нейните граждани се борят.

„Благодаря ви, армия. И накрая, чакахме дълго време за този момент“, каза Йоланде Окомо, застанала пред членовете на републиканската гвардия, които бяха помогнали за организирането на превземането.

Лидерите на преврата казаха, че ще има полицейски час от 18:00 часа. до 6 сутринта местно време, но хората ще могат да се движат свободно през деня в четвъртък.

„Президентът на прехода настоява за необходимостта от поддържане на спокойствие и спокойствие в нашата красива страна ... В зората на нова ера, ние ще гарантираме мира, стабилността и достойнството на нашия любим Габон,” каза подполковник Улрих Манфумби по държавната телевизия в сряда.

Олигуи, новият военен лидер, е бил бодигард на бащата на Бонго, покойният президент Омар Бонго, каза Дезир Енаме, журналист от Echos du Nord, местна медия.

Олигуи също беше ръководител на тайните служби през 2019 г., преди да стане ръководител на републиканската гвардия.

Али Бонго Ондимба, 64 , изкара два мандата от идването си на власт през 2009 г. след смъртта на баща си, който управлява страната в продължение на 41 години, и имаше широко разпространено недоволство от управлението му. Друга група бунтовни войници се опитаха да извършат преврат през 2019 г., но бързо бяха победени.

Превратът в Габон ще сложи край на 50-годишната династия, ако президентът Али Бонго бъде свален

Бившата френска колония е член на ОПЕК+, но нейното петролно богатство е съсредоточено в ръцете на малцина – и близо 40% от габонци ​​на възраст от 15 до 24 години са били без работа през 2020 г., според Световната банка. Нейните приходи от износ на петрол са били 6 милиарда долара през 2022 г., според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Обвинения в корупция

Девет членове на семейство Бонго междувременно са разследвани във Франция, а някои са изправени пред предварителни производства обвинения в присвояване, пране на пари и други форми на корупция, според Sherpa, френска неправителствена организация, посветена на отчетността. Разследващите са свързали семейството с имоти на стойност над 92 милиона долара във Франция, включително две вили в Ница, казва групата.

Говорител на лидерите на преврата каза, че „непредвидимото, безотговорно управление“ на Бонго рискува да доведе страната до хаос. В по-късно изявление лидерите на преврата заявиха, че хора около президента са били арестувани за „високо предателство на държавните институции, мащабно присвояване на обществени средства (и) международно финансово присвояване.“

Анализаторите предупредиха, че поглъщането рискува да доведе до нестабилност и може да има повече общо с разделенията сред управляващия елит, отколкото с усилията за подобряване на живота на обикновените габонци.

Семейство Бонго се свързва със „систематично присвояване на държавни приходи“, но последните събития „трябва да се разглеждат с голяма предпазливост, тъй като не предлагат гаранция за добро управление и демократичен преход“, каза Шерпа в изявление.< p>Превратът се случи около месец след като бунтовни войници в Нигер завзеха властта от демократично избраното правителство и е последният от поредица преврати в Западна и Централна Африка през последните години. Безнаказаността, на която се радваха пучистите, може да е вдъхновила войниците в Габон, каза Мая Бовкон, старши анализатор във Verisk Maplecroft, фирма за оценка на риска.

На изборите през уикенда Бонго се изправи срещу опозиционна коалиция, водена от Алберт Ондо Оса, професор по икономика и бивш министър на образованието. Минути след като Бонго беше обявен за победител, в столицата Либревил се чуха стрелби. По-късно дузина униформени войници се появиха по държавната телевизия, за да обявят, че са завзели властта.

Либревил е крепост на опозицията, но не беше ясно как се гледа на преврата в провинцията, където повече хора традиционно подкрепят Бонго.

Президентът призова за подкрепа във видеозапис, който го показва седнал на стол с лавица зад него.

„Призовавам ви да вдигате шум, да вдигате шум, наистина да вдигате шум“, каза той на английски. Видеото беше споделено с Асошиейтед прес от BTP Advisers, комуникационна фирма, която помогна на президента с гласуването за изборите.

 

Малко след като видеото стана публично достояние, телефоните на хората с Бонго бяха иззети от войници, каза Марк Пърси, главен изпълнителен директор на BTP Advisers. Синът на Бонго и директорът по комуникациите са държани във военния щаб, каза Пурси.

Загриженост сред западните регионални сили

ООН Генералният секретар Антонио Гутериш осъди преврата и призова военните лидери да гарантират безопасността на Бонго и семейството му, каза говорителят Стефан Дюжарик.

Оса, лидерът на опозицията, каза пред АП, че не е готов да коментира и е чакайки развитието на ситуацията.

Разбунтувалите се офицери обещаха да спазват „ангажиментите на Габон към националната и международната общност“. Но превратът заплашваше да спре икономиката.

Мъж, който отговори на телефона на летището, каза, че полетите са били отменени в сряда, а частната разузнавателна фирма Ambrey каза, че всички операции в главното пристанище на страната в Либревил са спрени. Няколко френски компании съобщиха, че спират дейността си.

„Франция осъжда военния преврат, който се извършва в Габон, и следи отблизо развитието“, каза говорителят на френското правителство Оливие Веран в сряда.

Франция поддържа тесни икономически, дипломатически и военни връзки с Габон и разполага с 400 войници, разположени там за военна тренировъчна операция. Африканското командване на САЩ каза, че няма сили, разположени в централноафриканската държава, освен в посолството на САЩ.

За разлика от Нигер и две други западноафрикански страни, управлявани от военни хунти, Габон не е бил разтърсван от джихадистко насилие и е бил се разглежда като относително стабилен.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че събитията в Габон се следят с „голяма загриженост“. Той каза, че е твърде рано да се нарече това част от тенденция или „ефект на доминото“ във военните превземания на континента . 

Президентът на Нигерия Бола Тинубу обаче цитира „зараза от автокрация, която виждаме да се разпространява из целия ни континент“, в изявление, издадено от неговата служба.

В него се казва, че той разговаря с други държавни глави и африканските Съюз, чиято комисия осъди преврата и призова за връщане към „демократичен конституционен ред“.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР