Лидерите на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме

...
Лидерите на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме
Коментари Харесай

Борис Бонев: София е ощетена с 4 млн. лв. от златния транспортен договор

Лидерите на листата за общински съветници на локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ” Борис Бонев и Бойко Димитровпредставиха информация за съществени финансови загуби, които търпи Столичната община.

Загубите са от неизгодния контракт сред общината и частния транспортьор “МТК Гроуп ” за обслужването на линиите на градския превоз в крайградските региони.

“Тандемът ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация по този начин и не пожела да одобри обновена икономическа рамка за градския превоз за тази година, вследствие на което общината продължава да заплаща на МТК доста по-високи цени на километър от тези на общинския си оператор ”, съобщи Борис Бонев.

Той и Димитров правят оценка общата загуба на към 4 млн. лева С тази сума могат да се купят 30 нови рейса, което е почти половината от броя, с който оперира “МТК Гроуп ”.

“За този контракт през 2016 година интензивно лобира общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. Още тогава и ние, и “Спаси София ” алармирахме, че клаузите му не дават гаранции за транспарантно и отговорно установяване на цената ”, съобщи Бойко Димитров.

След сериозното повишаване на горивата при започване на 2022-а година ГЕРБ оферират цената по контракта с МТК Гроуп да се пресмята на 95% от цената на транспорта, дължима на общинския оператор “Столичен автотранспорт ”. Така вместо един изминат километър да е 3 лева плюс индексация, става съвсем 5 лева В контракта няма и уговорка в контракта, която да фиксира оптимално позволен % на облага.

“Обяснението им беше, че по този начин софиянци ще заплащат по-малко на “МТК Гроуп ”, в сравнение с общинското сдружение, само че дружно с тази сякаш положителна смяна, бе препоръчано и официално покачване в цената, която Столичната община би трябвало да заплаща на общинския оператор. А действително тя заплаща единствено в границите на разполагаемите средства. И вкрайна сметка в този момент на частния оператор плащаме с 10% повече, в сравнение с общинския ”, съобщи Димитров. Така намаляването на цената към “МТК Гроуп ” на практика не се е състояло.

Борис Бонев уточни, че съгласно него повода Вътрешна македонска революционна организация да трансформират позицията си за поддръжка на бюджета на София, гласуван единствено преди месец, е отдръпването на новата икономическа рамка, която предвиждаше понижаване цената на транспортите от “Столичен автотранспорт ”, а оттова и на “МТК Гроуп ”.

“Още на първата работна сесия на общинския съвет ще предложим обновена и справедлива икономическа рамка за градския превоз и ще подготвим промяната в транспортните оператори, с цел да може софиянци да са сигурни, че парите за нови рейсове не изтичат от хазната в нечии джобове ”, съобщи Бонев.

“Наш ангажимент в идващия мандат е да запушим всички тези течове, тъй че да има задоволително средства за значимите неща - детски градини, облагородяване на кварталите, опазване и развиване на парковете на София ”, приключи Димитров.

Всеки месец Столична община губи сред 200 и 750 хиляди лв. от неизгодните клаузи по контракта с “МТК Гроуп ” и последващите съглашения към него, споделят от локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ". С тези средства можеше да се купуват до 30 нови рейса годишно.

Историята на този контракт е извънредно дълга. През 2008 година е извършен конкурс за отдаване на линии на градския превоз. Малко по-късно изтичат записи на диалози, осветляващи сделките сред тогавашния заместник-кмет по превоза Велизар Стоилов и частните оператори, които стават съображение за неговата оставка и неподписване на контракт с “МТК Гроуп ”. 8 години по-късно - през 2016 година, под напън и закани за правосъдни каузи Столичният общински съвет (СОС) приема отчет на Карлос Контрера (ВМРО) за сключване на контракт, в който с изключение на неразбираемо по какъв начин образуваната цена, попадат и прекомерно неразбираеми клаузи за нейната индексация според от инфлацията и смяната на цената на горивата.

Точно тези клаузи стават причина за голям брой разногласия и поредност от правосъдни каузи. В последна сметка се стига до съглашение за единия съставен елемент на индексация - този подвластен от инфлацията, само че не и за втория - този, подчинен от цената на горивата. До средата на предходната година “МТК Гроуп ” претендираше, че има право на индексация при всяко 20 процентно повишаване на цената, до момента в който Столичнате община, както и преобладаващата правосъдна процедура одобряваха единствено еднократна опция за такова повишаване.

През юли 2022 година след сериозния скок на горивата през първото полугодие общински съветници от ГЕРБ внесоха предложение за смяна на метода на формиране на цената по контракта, като вместо да бъде 3 лв/км плюс индексация, тя да се обвърже към цената заплащана на Столичен автотранспорт понижена с 5%. Едновременно беше импортирана и нова икономическа рамка за градския превоз, която дефинира цена от 5.07 лв/км. И двата отчета бяха признати с гласовете на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Какви са резултатите от всичките тези промени:
Ако по остарелия контракт заплащането до края на 2022 година щеше да бъде приблизително 3.61 лева./км, то след признатите промени общината заплаща по 4.82 лева./км без Данък добавена стойност. Загубата от тази разлика в цените за интервала е съвсем 4 млн.лв.За първите осем месеца на тази година междинната цена по остарелия контракт щеше да бъде 3.70 като насъбраните загуби са нови 5.8 млн.лв., споделят от локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София).
Дори да се одобри, че новият контракт е бил неминуем, то Столична община още веднъж търпи съществени загуби, само че този път от нереалната цена, избрана в икономическата рамка. Защото макар че СОС е дал своя вот 5.07 лева./км, то за 2022 година действително е изплатил на Столичен автотранспорт по 4.52 лева./км. Също по този начин с голямо забавяне през септември беше импортирана, само че под напън на Вътрешна македонска революционна организация не беше призната, настояща икономическа рамка за 2023 година, в която цената е заложена на 4.65 лева./км.

От разликата сред действителните цени, които се заплащат на общинското сдружение и официално признатата цена, която се употребява за пресмятане на възнаграждението към частния оператор, загубите за 2022 година са 1.7 млн.лв., а за осемте месеца на 2023 година - 2.1 млн.лв.

Местни избори 2023. Купуването и продаването на гласове е закононарушение. Платена обява.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР