Лидерите на Франция, Германия и Украйна се обявиха днес за

...
Лидерите на Франция, Германия и Украйна се обявиха днес за
Коментари Харесай

Франция, Германия и Украйна нови преговори с Русия

Лидерите на Франция, Германия и Украйна се оповестиха през днешния ден за обновяване на договарянията с Русия, като в същото време поддържат натиска, целящ Москва да спре това, което съгласно Запада може да е подготовка за ново нахлуване против Украйна, съобщи ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли в коридорите на срещата на върха на Източното партньорство на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да потърсят метод за рестартиране на договарянията по линия на " нормандската четворка ", която включва с изключение на техните страни и Русия. Тримата водачи удостоверили, че държат на този преговорен формат, целящ намиране на трайно решение на спора и опазване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, оповестиха от Елисейския замък.

В момента Украйна е главната зона на спор сред Русия и Запада. Според Съединени американски щати Русия е струпала повече от 100 000 бойци по украинските граници, евентуално в подготовка за инвазия. Москва твърди, че дейностите й са чисто отбранителни, отбелязва ДПА.

" Всяко нарушаване на териториалната целокупност (на Украйна) ще има висока цена и ние ще заемем единна позиция с нашите европейски сътрудници и трансатлантически съдружници ", акцентира в Берлин новият немския канцлер, преди да замине за Брюксел за първата си среща на върха на Европейски Съюз, откогато зае поста. Той добави, че към момента се стреми към градивен разговор с Русия.

Украинският президент изрази подготвеност за договаряния с Русия във всевъзможен формат. В същото време той прикани за мощни западни наказания против Москва, с цел да бъде избегната по-нататъшна ескалация на обстановката.

Руското министерство на външните работи насочи в Туитър апел към Запада и Украйна да приложат мирните съглашения от 2014 и 2015 година, които плануват замяна на пандизчии, помощи и евакуиране на тежките оръжия от фронтовата линия.

Отношенията сред Русия и Германия в това време доближиха едно от най-ниските си нива, откакто немски съд одобри, че съветската страна е разпоредила убийството на етнически чеченец в Берлин преди две години и постанови доживотна присъда на направилия го съветски сътрудник. Посланикът на Русия в Германия беше извикан в министерството на външните работи, с цел да бъде известен, че двама съветски дипломати ще бъдат оповестени за личност нон грата.

Украинският президент изрази вяра в пост в Туитър да получи поддръжката на Франция в противодействието на съветската " хибридна експанзия " в Европа. Париж ще бъде ротационен ръководител на Съвета на ЕС през първата половина на идната година.

Зеленски предложения новия немски канцлер да посети Украйна и изрази предпочитание за задълбочаване на съдействието сред Киев и Берлин в региона на енергетиката, сигурността и защитата - затулен намек за различията сред двете страни по въпроса за съветския план за газопровод до Германия " Северен поток 2 ", както и за доставките на оръжия за Украйна.

След това Зеленски взе участие в срещата на върха на Източното партньорство. Украйна и две други страни от тази група някогашни руски републики по източните граници на Европейски Съюз - Грузия и Молдова, желаят да стартират договаряния за участие в съюза. Засега обаче те ще получат единствено уверения в поддръжка против всяка бъдеща съветска експанзия, отбелязва Ройтерс.

" Нашата цел е пълноправно участие в Европейски Съюз ", акцентира украинският президент след диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР